hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 為配合將轉即將啟用, 建議重組將軍澳巴士線 ...
開啟左側

為配合將轉即將啟用, 建議重組將軍澳巴士線

98C290 發表於 2020-8-19 13:47 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

- 平日返放學時間外減班

91M
- 返放學時間外減班

91S
- 取消, 由 91R 取代

- 平日減班

93A
- 改循環, 部份班次觀市止步/觀碼起載
- 觀碼後偉業街, 再經勵業街落觀塘道

93K
- 減班

- 減班

95M
- 取消, 併入 93A

98A
- 來回入欣景路
- 非繁減班
- 部份班次改牛頭角站止步/起載

98C
- 縮短至寶林

98D
- 所有坑口特延長至康城
- 尖沙咀方向 1500 後減班
- 將軍澳方向 1500 前減班

98P
- 上繁改為寶林開經康翠出尖沙咀
- 下繁縮短至寶林
- 上下繁各加一班

98S
- 縮短至坑北 (不入坑口圈)
- 上下繁各減一班

98X
- 康城開經坑口半圈入將隧
- 九龍走線跟98C
- 繁時 12 / 非繁 20

- 縮短至坑北
- 減至三班 290A 二班 290

290A
- 延長至康城做大流水
- 加至三班 290A 二班 290

290B
- 尚德後入將隧, 停觀塘道三站, 龍翔道不停站

290X
- 尚德後入將隧, 停觀塘道三站, 龍翔道不停站
- 加至 繁時 12 / 非繁 20
(另開辦 240, 油塘至龍翔道跟 214, 龍翔道至荃灣跟 290系, 繁時 20 / 非繁 30)

296D
- 延長至康盛, 來回入尚德總站, 尖沙咀方向尚德做定時點
- 尖沙咀段改跟 215X

296M
- 返放學時間外減班

298E
- 非繁減班

- 改為寶林開經康翠
- 加班

796C
- 蘇屋方向加停唐明街及不入彩明

796P
- 尖沙咀方向尾班車改為 1800
- 將軍澳方向頭班車改為 1200

796X
- 尖沙咀方向不入彩明街

- 暫緩開辦

- 不入將南改入康城

798A
- 康翠後尚德>調景嶺>將站再入將隧
- 全日, 班次跟 798

798B
- 取消

X796
- 康城開經怡明、天晉、將廣入將隧
- 將隧後經九商入啟隧行土瓜灣下路擺黃埔
- 回程走線相反但改經承啟道
- 上下繁各三班

歡迎提出建議及討論
charlesli0104 發表於 2020-8-19 16:11 | 顯示全部樓層
91,91M、92唔經將隧範圍都要跟埋減班?91再減就得半個鐘甚至一個鐘一班91S係平日上繁開,點樣用泳季假日開嘅91R取代?
 樓主| 98C290 發表於 2020-8-19 16:59 來自手機 | 顯示全部樓層
charlesli0104 發表於 2020-8-19 16:11
91,91M、92唔經將隧範圍都要跟埋減班?91再減就得半個鐘甚至一個鐘一班91S係平日上繁開,點樣用泳季假日開 ...

91 91M 92 非繁客量好差,建議20>30, 25>35, 如此類推

91S 方面係我搞錯咗, 可以繼續維持依家嘅安排
ViviTse 發表於 2020-8-20 03:41 | 顯示全部樓層

好話唔好聽,部分建議嘅可行性真係幾低,例如:

91: 唔關將轉事,加上除咗科大之外,井欄樹、壁屋、清水灣都唔係完全無人搭,再減就跌破30/班?
91M: 唔關將轉事,91又減,92又減,91M都減,井欄樹/壁屋沿線會變得極疏,仲未計新入伙傲瀧
91S: 唔關將轉事,wait... 晨早返工線由泳季線取代......?!
92: 唔關將轉事,西貢、沿線嘅人口上升緊,九巴近年都識開92特快班次,閣下反而建議減班?
98D: 疫情前將軍澳方向1500前都識坐滿/企人wo,要減班嘅應該有排都未數到佢
98P: 本來寶林上繁98D/98P見車就上,依家搞到98P慢過98D,變相令出尖沙咀嘅快車減班
290: 寶達兩繁頂晒閘都仲要減?3班290A先一班290?咁係20-40分鐘一班290,定係聯合班次失效?
290A: 用290A去取代290X來往觀塘山及康城嘅角色?兜得將南來,我都坐咗小巴去寶林轉車啦
290B: 撇除觀塘山,連龍翔道都唔停,工業邨>黃大仙立即真空
290X: 33都全日啦,240應該無必要落油塘吧... 加上觀塘道已有38/42C等線...
690: 可能引致多個問題,唔喺度重覆一次,可以參考呢個post 86樓
796C: 即係蘇屋方向經完唐明街西行,再經多次東行,兜埋靈實,先上隧道?
798A: 除用車問題外,RDP有建議798B改道、開將南石門新線;
   如果想配合將轉啟用,令不同區更便捷地轉乘往更多目的地,相信市區段完全相同嘅沙田線唔會拆線全日掛

評分

參與人數 2aPower +2 HugeC +7 收起 理由
240798790262289 + 1 + 3 英雄所見略同
LauCT + 1 + 4 精闢見解

查看全部評分

非【求同存異.和而不同】者一律唔覆
eecc 發表於 2020-8-21 08:59 | 顯示全部樓層
將轉啟用關92咩事?
LauCT 發表於 2020-8-21 15:55 | 顯示全部樓層
charlesli0104 發表於 2020-8-19 16:11
91,91M、92唔經將隧範圍都要跟埋減班?91再減就得半個鐘甚至一個鐘一班91S係平日上繁開,點樣用泳季假日開 ...

兜完坑口再去彩明囉,改名91A,照樣於平日上繁開,一到泳季假日就開泳季特別班次
西貢區居民
LauCT 發表於 2020-8-21 16:00 | 顯示全部樓層

98C290 發表於 2020-8-19 16:59
91 91M 92 非繁客量好差,建議20>30, 25>35, 如此類推

91S 方面係我搞錯咗, 可以繼續維持依家嘅安排 ...

反對91、91M、92 減班!平日非繁已經20分鐘一班,西貢好多老人家出外買餸你知唔知?仲有91、91M要服務埋科大師生,所以應維持現有安排,不受將轉啟用影響。
西貢區居民
LauCT 發表於 2020-8-21 16:04 | 顯示全部樓層
ViviTse 發表於 2020-8-20 03:41
好話唔好聽,部分建議嘅可行性真係幾低,例如:

91: 唔關將轉事,加上除咗科大之外,井欄樹、壁屋、清水灣 ...

九巴應該將 92特快班次/92R、291P 改為每天服務,並為292P加班,方便西貢人前往九龍市區上班上學
西貢區居民
kmb71k 發表於 2020-8-21 21:20 | 顯示全部樓層
拎唔關事既91 91M 92減班已經唔駛再睇落去
以上回應,是否可行?是否合適?
kmb71k 發表於 2020-8-21 21:22 | 顯示全部樓層

LauCT 發表於 2020-8-21 16:04
九巴應該將 92特快班次/92R、291P 改為每天服務,並為292P加班,方便西貢人前往九龍市區上班上學
...

292P客量不足仲要加班
好嘢

以上回應,是否可行?是否合適?