hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 290X 車程
開啟左側

[經歷分享/報告] 290X 車程

3ASV174 發表於 2020-8-21 11:19 | 顯示全部樓層

Citcalag 發表於 2020-8-21 02:34
問題係,新清6月至今僅有兩次電台交通消息記錄係塞到井欄樹。井欄樹去坪石取道順利一圈,計到盡大概係4.5公 ...

你個 program 其實有個 bug
因為過左下繁,就算塞車 RTHK 都未必再報,而將軍澳隧道 / 將軍澳道係經常性夜晚都有撞車壞車
如要討論,請先自貼差餉單一次
erikkan 發表於 2020-8-21 11:59 來自手機 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2020-8-21 10:53
首先,我個人冇搭黨鐵好耐

其次,我嗰陣係搭緊98C,上咗車而且去到觀塘繞道先發現瀨嘢,冇得走,有得走 ...

九龍城返將軍澳有好多選擇 要視乎將軍澳邊區
坑口寶林嚟講 都起碼有 98c 297
10598C 發表於 2020-8-21 12:05 來自手機 | 顯示全部樓層
erikkan 發表於 2020-8-21 11:59
九龍城返將軍澳有好多選擇 要視乎將軍澳邊區
坑口寶林嚟講 都起碼有 98c 297  ...

我講緊九龍灣返將軍澳都係冇選擇要焗塞繞道、將軍澳道等

98C行繞道
297都係行繞道 - 雖則九龍灣上繞道,但琴晚繞道都係塞到九龍灣
93K塞觀塘道、將軍澳道
95塞彩虹交匯處
GW5878 發表於 2020-8-21 12:20 | 顯示全部樓層

3ASV174 發表於 2020-8-21 11:10
人講燈陣你又燈陣
將南燈陣個個都係十字路口,本身無明確主車流巴士又架架都左兜又兜,唔順燈而且紅燈時 ...

將南果堆極品就世界公認,呢點無人反對,主因係運吉無對將南燈陣做Area Traffic Control,
所以尚德來回將廣果三支燈先咁難頂,
但係我都未試過等一轉寶邑路/唐俊街果組要燈三分鐘,如果真係三分鐘唔該你拍片佐證。

如果有做Area Traffic Control,運吉將幾組燈set埋一group去同步綠燈方向,通常情況下可以連過幾盞燈,
例子秀茂坪道右轉去寶林路上山,如果唔使停寶達邨站既話,基本上90%機過唔使停寶達邨邨口果支燈

不過問題係要停站,停站時就睇住D私家車過哂,然後停完站再起步就黃燈,咁仲唔慢?
同樣情況係寶林區都係咁,九龍方向既新都城站同梁潔華站都係一樣,唔停站就過到前面果D燈,停左就100%過唔到

都係果句,
如果翠林至彩雲不停站,我都好支持行山走,因為一定可以順燈去
Ricky403 發表於 2020-8-21 12:45 | 顯示全部樓層
dennis28a 發表於 2020-8-21 07:40
講到口水乾,觀塘道根本唔存在 Quota。
33 主打偉業街、九龍灣,咁咪要行。 ...

我都未講W2同213B怪雞走線
好簡單,先假設無quota限制,33總站擺到去油塘,
行完九龍灣,係咪至少都應該學215X出番觀塘道?

偉業街一過繁時好打極有限,周末更加係死城,
33係學你所講主打偉業街、九龍灣,開上繁東行、下繁西行已經夠突
反方向畀將軍澳開290分支啦,之前城巴研究過觀繞九龍灣行法㗎
不過出到黎個情況唔係咁樣喎,條33開埋非繁去到油塘燒油,都唔畀290開入去曉光街、順利邨道以南
.
Citcalag 發表於 2020-8-21 13:25 | 顯示全部樓層
ahken 發表於 2020-8-21 09:18
我持平少少講, 我而家成日要去將軍澳, 都覺得就算觀塘道/觀繞/將隧點塞都好, 行山都唔可能會快過慢車嘅觀 ...

你其實係唔係唔太明白持平係咩意思

"嗱我就中立既,不過...""我無立場既,但係你班..."

似曾相識既說話。

P.s. 我絕不反對出九龍方向將隧版290,甚至我之前有一個建議係將290B改做將軍澳一站經將隧直出旺角,再由三幹/五幹入荃灣,避開相同時間較塞既觀塘道及龍翔道。但返將軍澳方向無論點入將隧都要塞將軍澳道,而行新清就可以做到更多客源。我既立場就係我手上既數據。

3ASV174 發表於 2020-8-21 13:26 | 顯示全部樓層

GW5878 發表於 2020-8-21 12:20
將南果堆極品就世界公認,呢點無人反對,主因係運吉無對將南燈陣做Area Traffic Control,
所以尚德來回 ...

寶琳路沿線停唔停站唔影響順唔順燈,因為佢係綠燈時間長所以容易過到,而唔關停唔停站事。

290 係秀茂坪道左轉寶琳路,佢寶達係停站順燈,唔停站唔順燈。

寶林內街本身堆燈都係點都唔順,因為欣景路有行人掣,去隧道方向欣景路轉出去唔停新都城一樣唔係順燈,再左轉寶康路停左站就唔順,就算之後寶康公園都一樣唔係順燈,
反方向都只係得寶康路右轉寶豐路之後貿業路有機會順燈過到,之後都一樣係唔會順。

至於將南,直頭點 set 都無用,
因為佢會閘晒所有車一次過放人放好耐,基本上將軍澳區黨鐵站附近既燈都係相同設計,但十字路口中間安全島唔夠大就一定係咁,
而且巴士線全部兜黎兜去唔似山上面一條大路直行,根本無順燈呢個概念。

https://www.youtube.com/watch?v=BJrrelq5oPY
將軍澳站燈位一個循環足足 2 分鐘,但放車時間只得 20 秒。

同一條片:
1. 清水灣道 / 龍翔道:順燈
2. 清水灣道 / 新清水灣道:15 秒
3. 新清水灣道 / 彩興里:長綠燈
4. 順利邨公園:順燈
5. 順利邨道 / 協和街:63 秒
6. 秀茂坪道 / 順安道:59 秒
7. 秀茂坪道 / 秀明道:順燈
8. 秀茂坪道 / 秀豐街:順燈
9. 秀茂坪道 / 寶琳路:17 秒
10. 寶琳路寶達邨:29 秒
11. 寶琳路 / 安秀道:順燈
12. 寶琳路 / 翠琳路:33 秒
13. 寶琳北路 / 林盛路:4 秒
14. 寶琳北路 / 翠琳路:順燈
彩虹到翠林 14 組燈,加埋只係停 3 分 50 秒

1. 寶琳北路 / 寶康路:10 秒
2. 寶康路 / 寶豐路: 59 秒
3. 寶豐路 / 貿業路:60 秒
4. 寶豐路 / 欣景路:64 秒
5. 欣景路:順燈
6. 佳景路 / 寶琳北路:20 秒
7. 常寧路 / 重華路:13 秒
8. 培成路 / 銀澳路:23 秒
9. 銀澳路/ 昭信路:39 秒
10. 寶邑路 / 唐俊街:82 秒
11. 唐俊街 / 唐德街:85 秒
12. 唐俊街 / 唐明街:衝黃燈
13. 景嶺路 / 彩明街:67 秒
山下 13 組燈,足足停左 8 分 42 秒

山上燈陣,我笑了,都未計山路出九龍方向綠燈本身長過入將軍澳

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +9 收起 理由
oldenglish + 1 + 9 精闢見解

查看全部評分

GW5878 發表於 2020-8-21 14:01 | 顯示全部樓層
3ASV174 發表於 2020-8-21 13:26
寶琳路沿線停唔停站唔影響順唔順燈,因為佢係綠燈時間長所以容易過到,而唔關停唔停站事。

290 係秀茂坪 ...

我嘗試總結下你段字
1. 290 將軍澳方向寶達邨停左站就順燈
係,不過有幾多條將軍澳線係咁行?我數來數去得 290 同條山上專線 95M
其他線包括 93A 93K 93M 95 98A 98C 98P 98R 290A 293S A29P N290 N293 N691呢?咪就係停左就唔順燈囉。

2. 寶林燈陣
新都城停左就唔順燈例子:  98D 98S 297 出城方向
欣景路停左之後過唔過到係一時時,因為呢支燈無同其他燈做area traffic control

3. 將南
點會點set都無用,只係唔諗solution既人先會覺得係死症(唔知運吉係咪咁覺得啦)
最後我想講你已經印證左你講既等3分鐘=實際上等2分鐘

3ASV174 發表於 2020-8-21 14:06 | 顯示全部樓層
GW5878 發表於 2020-8-21 14:01
我嘗試總結下你段字
1. 290 將軍澳方向寶達邨停左站就順燈
係,不過有幾多條將軍澳線係咁行?我數來數去 ...

寶達支燈唔順完等足一轉都唔使 1 分鐘,同埋好多時一停站已經紅,等燈時間同時上落埋客,效率 up
將南o的燈,放 20 秒車,跟住紅 1 分 40 秒,仲係 500m 內三支

係既將軍澳站右轉支燈一轉真係 2 分鐘
不過成日一轉都過唔到,咁咪 3 分幾鐘,無錯呀
Snoopy@FB8617 發表於 2020-8-21 14:21 | 顯示全部樓層

Ricky403 發表於 2020-8-21 12:45
我都未講W2同213B怪雞走線
好簡單,先假設無quota限制,33總站擺到去油塘,
行完九龍灣,係咪至少都應該學 ...

咁又唔好高估劃線班人既智力...

33就係諗住掃晒外圍客
W2想用最快走線落觀塘既中心上落客
213B只係想盡快調頭

有Quota既
98攞咁多個位又點計?
同埋點解係都要開將觀荃先?
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過