hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 85X非繁,應該可以cut到20?
開啟左側

[經歷分享/報告] 85X非繁,應該可以cut到20?

yyy5138 發表於 2020-8-20 20:08 | 顯示全部樓層

敢問肺炎期間客量可以作準?
富 豪 大 法 好!
S3BL417 發表於 2020-8-20 20:42 | 顯示全部樓層
搭過一班車就可以評論到條線有幾多成客,無野好講啦
 樓主| AV296 發表於 2020-8-20 22:18 來自手機 | 顯示全部樓層
S3BL417 發表於 2020-8-20 20:42
搭過一班車就可以評論到條線有幾多成客,無野好講啦

建議師兄睇多次#1

我有話我淨係搭過一班車?
老實講,呢個方向,呢段時間,我呢一年,無論肺炎前後,都間唔中搭下(反方向比較少,因為大隧等車等20分鐘唔係容易捱),客量其實差唔多 (當然1點同3點就梗有分別)。當然班班都記低就有少少累贅,所以就記低一班囉。因為85X非繁真係比較少italk人搭,我諗我應該可以評論掛?

當然,我無證無據,無車cam片,絕對可以屈我老作。如果師兄有咩見解,或者更好嘅reasearch method,歡迎將自己經驗擺上嚟,等我地可以嚟一場更加更質嘅討論?
 樓主| AV296 發表於 2020-8-20 22:22 來自手機 | 顯示全部樓層

yyy5138 發表於 2020-8-20 20:08
敢問肺炎期間客量可以作準?

絕對有參考價值

第一,九巴被肺炎累到客量插咗四分一,其實都約略計到,以85X呢一類中規中矩,咁典型嘅路線,客量大致都係跌咗咁多掛
當然係約略估量,不過有實質數據嘅討論,點都好過齋吹水嘅。

第二,我又唔止講客量嘅,肺炎期間,行車時間絕對可以作準啦掛 (雖然落雨可能會慢咗)
 樓主| AV296 發表於 2020-8-20 22:24 來自手機 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2020-8-20 14:53
如果係30既
我覺得成篇文本身就係反問既感覺...

算啦,其實個重點係85X,標題之斟酌就唔緊要啦,費時令人誤會
Waiyin12 發表於 2020-8-20 22:28 來自手機 | 顯示全部樓層
Kj2052 發表於 2020-8-20 14:17
不如全港大部份路線非繁一律減到30分鐘一班以滿足樓主需求

30分鐘一班唔反對,只要改恆耀直出大老山,另外拆一條石門總站做濱景第一城
ricky 發表於 2020-8-20 22:32 | 顯示全部樓層

呢區站友好多都覺得鐵路係無敵,開線就條條巴士都要減班或取消
前荃葵青區居民
 樓主| AV296 發表於 2020-8-20 22:50 來自手機 | 顯示全部樓層
DH8737 發表於 2020-8-20 19:23
「85X入第一城係直接D……」真係虧你講得出
馬鞍山又一地玻璃啦
85X最難搞係馬鞍山唔想兜第一城, ...

師兄講得無錯,不過有少少位我想澄清:

1. 我啱啱check過,85X真係行第一城,「85X入第一城係直接D……」想問有咩問題? 恕小弟不才

2. 第一城站去啟德站要17分鐘 (我有證據㗎,去mtr.com搵下),85X譽港灣上大隧最多7分鐘 (你無睇錯,大隧本身4分鐘都行完),大隧上落埋再去第一城,唔好講10分鐘,非繁嚟講,5分鐘都搞掂。巴士需要等車,但係同時由譽港灣/新蒲崗(甚或之後嘅九龍城)行落去地底都要時間,而馬鐵都係5分鐘一班。所以去第一城嚟講,巴士時間上有得鬥
當然嗰啲極端情況,咩啱啱走咗班車呀,大隧撞車呀嗰啲就另計啦

3. 我支持任何馬鞍山線喺夠客嘅前提之下,恆耀直出
 樓主| AV296 發表於 2020-8-20 22:54 來自手機 | 顯示全部樓層
ricky 發表於 2020-8-20 22:32
呢區站友好多都覺得鐵路係無敵,開線就條條巴士都要減班或取消

無錯呀,之前我仲睇過一個post話建議61X取消
不過我覺得「開線就條條巴士都要減班或取消」嗰個叫香港政府,如1果唔係巴士公司洗cut車
S3BL417 發表於 2020-8-20 22:57 | 顯示全部樓層

AV296 發表於 2020-8-20 22:18
建議師兄睇多次#1

我有話我淨係搭過一班車?

做過巴士公司客量調查,以巴士公司交俾運輸署的客量數據,需要路線每個鐘頭開出的三分之二班次的上落客數據,不過無限你要做幾多日數據,你一日做哂交貨又得,分幾日去做做夠相關數據又得,所以都唔算太精準,因為仲有天氣同塞車因素,你今日做天氣好,聽日做天氣差,你都講咗果日落大雨,都會有一定影響。你可能會話一個人點會坐得哂呢?你啱,不過南區交通當年真係做到數哂每條鴨脷洲區外線所有班次的上落客數據。

以閣下的 12 點乘車數據, 確實可以講咁早又真係無乜人會坐入馬鞍山,但非繁忙時間唔係單純的一刀切時間,唔應該用其中一 Part 的非繁忙時間去一統整個非繁忙時間的 Period,正如我亦可指出大老山隧道南行巴士站,非繁忙時間排隊人龍最長就係 85X,其次就係 88,但唔係成個非繁忙時間都係咁,起碼夜晚就唔會見到人龍啦。

不過你想由15減到20,對巴士公司嚟講又有無慳到車呢?正如我指非繁忙時間唔應該一刀切做哂,可以局部去減,例如中午12點時段返馬鞍山減20,但同時間出紅磡仲keep住要15分鐘班,計埋私牌車都無減到,分分鐘仲蝕埋私牌錢,咁仲減唔減好?