hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 新巴798A/798B由8月24日起更改將軍澳區內走線 ...
開啟左側

[服務調整] 新巴798A/798B由8月24日起更改將軍澳區內走線

GW5878 發表於 2020-8-21 18:04 | 顯示全部樓層

3ASV174 發表於 2020-8-21 16:17
平時成日有班人因為 10 分鐘車程就坑口開直出
依家因為要俾坑口直出,人地原路出入無啦啦兜多 10 分鐘,又 ...

唔好講到「因為要俾坑口直出」怪罪坑口,
本身坑口有一條 798B 直出
而家坑口變成 798A 直出

我想問今次點樣因為要俾坑口直出而得益?

評分

參與人數 2aPower +2 HugeC +13 收起 理由
240798790262289 + 3 英雄所見略同
ViviTse + 2 + 10 佢完美展示咗咩叫倒轉來講

查看全部評分

GW5878 發表於 2020-8-21 18:10 | 顯示全部樓層
3ASV174 發表於 2020-8-21 16:25
定線靚?
798A 本身都仲算正常既
798B 將軍澳走線可以話係全區最差兜法下話,塞完環保大道先返轉頭上客

邊條定線靚唔靚唔評論

不過今次改完雖然做唔到寶林尾站
但成功令搭開 798 既調景嶺/尚德客改搭 798B,人地由頭站變尾站

而如果原本搭開 798B 既坑口客全數可以由 798A 吸收
咁樣 AB 線改完之後,只不過係原本 798 既部分客去左 B 仔,坑口 B 仔客去左 A 仔,部分 A 仔客去返 798,既然會有將南人去搭 B 仔既話,正線少左人搭你都唔使擔心同時段寶林客上唔到正線,

評分

參與人數 1aPower +2 HugeC +10 收起 理由
ViviTse + 2 + 10 精闢見解

查看全部評分

lsc04d11 發表於 2020-8-21 18:26 來自手機 | 顯示全部樓層
一班車 唔洗講到有咁大分流效果  重點係調景嶺有幾多人會發現798A嘅存在 又有幾多係要去沙田站之後 唔轉陣都有可能
10598C 發表於 2020-8-21 18:26 來自手機 | 顯示全部樓層

GW5878 發表於 2020-8-21 18:10
邊條定線靚唔靚唔評論

不過今次改完雖然做唔到寶林尾站

咁冇需要咁複雜,將一班798將廣上隧道,798A唔郁,798B飛走將軍澳、尚德,已經搞掂曬

講到尾,其實798A最大問題係,朝早開個時間根本未到798最爆、寶林上唔到車嘅時間
10598C 發表於 2020-8-21 18:32 來自手機 | 顯示全部樓層
3ASV174 發表於 2020-8-21 16:25
定線靚?
798A 本身都仲算正常既
798B 將軍澳走線可以話係全區最差兜法下話,塞完環保大道先返轉頭上客

分餅仔嚟計算唔差,又做到寶林、坑口各自直出隧道口,so call戰略位置

日出康城就算吧,797上去轉798等20分鐘都唔衰過搭798B

而講開798B同796P,其實兩者都應該至善街、調景嶺、尚德、將廣咁行,反正廣明苑、靈實醫院一段冇客之餘,又只係快過行將廣少少,寧願用多幾分鐘做埋唔少客嘅將廣
GW5878 發表於 2020-8-21 18:41 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2020-8-21 18:26
咁冇需要咁複雜,將一班798將廣上隧道,798A唔郁,798B飛走將軍澳、尚德,已經搞掂曬

講到尾,其實798A ...

咁講真,如果 798 可以兩繁一拆三咁實最好,起碼兜路都兜得合理D
問題係總客量唔 Support 咁玩

而新巴有轉車站之後應該都唔想開幾條出左城之後走線一式一樣既走線
如果X線做沙市火炭,Y線做沙市中大科學園,Z線做將馬線沙田走線,或者有得諗
問題係而家寶林坑口將南調景嶺都有沙市直達車,無人會有興趣選擇要Z線
10598C 發表於 2020-8-21 19:21 來自手機 | 顯示全部樓層

GW5878 發表於 2020-8-21 18:41
咁講真,如果 798 可以兩繁一拆三咁實最好,起碼兜路都兜得合理D
問題係總客量唔 Support 咁玩

其實而家798A 798B都係講緊繁時拆一班啫,冇乜大不了
最多都係講緊全日分拆之後,將南線應該去大圍/科學園

至於將馬線玩轉車站就免了
要轉車我唔好繼續798轉682

講真,將馬朝早北行夜晚南行將軍澳段分拆,沙田段掃曬石門馬鞍山;掉轉將馬朝早南行夜晚北行沙田段分拆,將軍澳段跟798再入工業邨,其實已經搞掂,唔使搞到而家格硬逼人轉車
3ASV174 發表於 2020-8-21 23:47 | 顯示全部樓層
GW5878 發表於 2020-8-21 18:04
唔好講到「因為要俾坑口直出」怪罪坑口,
本身坑口有一條 798B 直出
而家坑口變成 798A 直出

坑口本身有直出係一件事,
但依家要維持坑口直出,要 798A 原地轉圈轉多 10 分鐘就唔係純粹「坑口不嬲都有直出」啦。
試下 93K 取消,但係叫 297 改行寶琳路,你會話「山上本身都有 93K,依家變成 297 之嘛」?

乜你地成日要搞人地地頭o的線去開坑口直出時,
你有理過人地班次同服務水平係咪完全不變架咩?噢,咁就當然係無啦,剩係 798A 已經睇到啦。

我自己對 798A 兜唔兜埋坑口感覺真心不大,
不過係睇唔過眼有人成日話乜線乜線行第二條路行多 10 時間就一定唔得既,原來只要係兜坑口就兜多幾多時間都無問題,
98 係咁,797 係咁,798A 又係咁,係大帝就認囉。

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
oldenglish + 1 + 10 精闢見解

查看全部評分

如要討論,請先自貼差餉單一次
kc_loo 發表於 2020-8-21 23:57 | 顯示全部樓層
ViviTse 發表於 2020-8-20 16:17
官方應該想798A個站位同798相同,所以先至去程停南豐+厚德,回程停厚德+街市,但新寶城果邊就無辦法, ...

認同, 呢個走法的確係可以照顧到比較多人, 但就影響左新寶城
其實都已經無咩改善方法, 兩全其美

JX9097 發表於 2020-8-22 00:10 | 顯示全部樓層

3ASV174 發表於 2020-8-21 23:47
坑口本身有直出係一件事,
但依家要維持坑口直出,要 798A 原地轉圈轉多 10 分鐘就唔係純粹「坑口不嬲都有 ...

請問邊度有證據顯示798A/ B改線係坑口人「堅持」要坑口直出?

評分

參與人數 2aPower +2 HugeC +13 收起 理由
240798790262289 + 3 英雄所見略同
ViviTse + 2 + 10 精闢見解

查看全部評分