hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 載通半年業績九巴蝕 2490 萬
開啟左側

[其他] 載通半年業績九巴蝕 2490 萬

3ASV174 發表於 2020-8-21 16:42 | 顯示全部樓層

cong 發表於 2020-8-21 16:37
當歐美大爆發時當地專家仲爭論緊要唔要戴口罩啊,又見唔到? 定係外國既月亮係圓D,連屎都係香?
...

你笑人?
武漢大爆發o個陣,醫院o的醫護都未有意識要戴口罩(甚至有醫護指係唔准戴)
香港開始爆,班擦鞋官都話唔使戴架,戴左都要除返落黎,好大官威架

人地拗使唔使戴,你係直接唔准戴,超英趕美啦
如要討論,請先自貼差餉單一次
cong 發表於 2020-8-21 16:52 | 顯示全部樓層
3ASV174 發表於 2020-8-21 16:42
你笑人?
武漢大爆發o個陣,醫院o的醫護都未有意識要戴口罩(甚至有醫護指係唔准戴)
香港開始爆,班擦鞋 ...

武漢大爆發左咁耐先傳到歐美,有埋大陸血的教訓, 歐美咁都要拗餐飽先知要戴口罩, 淨係意識要戴口罩既時間有排都超唔到

我對於大陸式官僚導致大爆發都非常不滿, 但如果有人對歐美式傲慢引起既全球大流行卻視而不見,甚至想美化同幫佢地搵藉口去推諉, 請問良知去左邊?
hsyip 發表於 2020-8-21 16:55 來自手機 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2020-8-21 10:43
香港流行的毒株的確係來自歐美。

源頭係邊呢?

意大利首宗新冠肺炎來自中國旅客
法國首宗都係去過武漢

053h4 發表於 2020-8-21 17:00 | 顯示全部樓層

hsyip 發表於 2020-8-21 16:55
源頭係邊呢?

意大利首宗新冠肺炎來自中國旅客

https://inews.hket.com/article/2 ... E%E7%97%85%E6%AF%92

全球大流行的新型冠狀肺炎病毒(新冠病毒)疫情未卻,病毒最早於何時出現仍未有定論。曾是歐洲疫情中心的意大利,當地國家衛生院的研究發現,新冠肺炎病毒最早在去年12月,已在意大利北部出現,比當地首宗確診個案早兩個月。

都係個句啦, 研究到源頭係可以拎NOBEL, 因為根本就唔明確, 而按基因排序, 武漢當日的流行毒株與歐洲流行的關鍵位置毒株亦唔一致, 亦難以完全有演化上的關聯
我個人就唔反對你把首先發現的爆發地名命病毒, 但源頭的話, 就似乎唔係武漢

其實學理上講, 病毒要經大量變種及一定時間傳播, 先可以適應人體, 並與現時一樣, 因為已完全適應人體, 而人體可以CARRY病毒而不發病, 有所謂無症狀感染情況, 或者大部份人症狀輕微, 呢個過程可以係好長時間, 有人認為呢個病毒早已係呢幾年人群內傳播
事實上多國去年底都出現疑似早期病例, 究竟源頭係邊, 係一地爆發定係多地係特定條件下的趨同演化下同時的結果, 係未有定論的

簽名被屏蔽
RH7685 發表於 2020-8-21 17:52 來自手機 | 顯示全部樓層
cong 發表於 2020-8-21 12:54
認同你政府放生海員, 即係今波又係海外輸入架啦, 除罩慶回歸群組發揚光大都岩

但點解冇人話歐美有問題,  ...

你覺得歐美有問題你咪去微博或者黨媒自high
人哋直頭叫埋美國病毒

不過希望你首先要多謝發緊燒仲食緊退燒藥然後去旅行嘅大陸人
RH7685 發表於 2020-8-21 17:54 來自手機 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2020-8-21 17:00
https://inews.hket.com/article/2 ... E%E7%97%85%E6%AF%92

全球大流行的新型冠狀肺炎病毒(新冠病毒) ...

你一味證明唔關中國事 但又話證明咗就可以攞諾貝爾
其實0生係咪好想攞啫

病毒係蝙蝠身上 食蝙蝠呢啲習慣唔係中國就係東南亞
10598C 發表於 2020-8-21 19:08 來自手機 | 顯示全部樓層

cong 發表於 2020-8-21 16:37
當歐美大爆發時當地專家仲爭論緊要唔要戴口罩啊,又見唔到? 定係外國既月亮係圓D,連屎都係香?
...

So?
最先開始爆發肺炎又係你地,唔報疫情上去WHO又係你地,帶頭叫人唔好戴口罩又係你地個WHO,叫人唔使ban入境保持社交距離又係你地個WHO,搞到歐美大爆發就叫話係歐美防疫就得唔好?有冇搞錯?

我冇否認過歐美防疫做得唔理想,但究竟先錯在邊個?
你而家根本係Blame the victim

再退一萬步,話WHO同某國做錯,就等於舐美帝?你都二元對立得幾嚴重喎
HV7967 發表於 2020-8-21 20:43 | 顯示全部樓層
討論政治去第二度,好唔好
平客就唔想做,有客就亂咁做
jackycsm 發表於 2020-8-21 21:55 | 顯示全部樓層

巴士迷變政治迷...........
關新冠病毒咩事, 我講緊關心九巴經濟的事.
RH7685 發表於 2020-8-21 21:58 來自手機 | 顯示全部樓層

jackycsm 發表於 2020-8-21 21:55
巴士迷變政治迷...........
關新冠病毒咩事, 我講緊關心九巴經濟的事.

雖然係遠咗少少
不過今次嘅事同疫情有關 疫情又同政治扣連一齊

何況個病毒係叫武漢病毒