hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴285,285A開辦消息
開啟左側

[路線消息] 九巴285,285A開辦消息

EX-TL 發表於 2020-8-23 00:50 | 顯示全部樓層

B.B.B. 發表於 2020-8-22 23:17
咩意思?即係好九既巴士?

你可以咁講, 咁九巴不嬲計到盡㗎!!

48P繁時限定, 若有龐大需求可以加班解決, 需求低亦都唔緊要, 早晚兩邊各開一來一回, 賺蝕有數得計, 而且荃灣特快食盡$13.2, 留唔留佢喺禾輋, 車又係派咁多, 車費又係收咁多.

反觀263, 延長最少要加兩架車, 去服務呢五座樓, 火炭工業區唔係全日位, 當荃灣都係得小巴, 巴士轉乘亦唔係唔方便, 畀屯門車上火炭作用唔係大, 雖然263車費係高過48P, 但拉完比起唔拉賺少左嘅話, 就唔係淨係睇價錢牌行事囉!

88X個故仔係咁嘅, 條線本身係為藍田而設, 開線前畀晒機會同時間人去爭取, 但藍田班議員淨係識爭取盡快開線, 我係觀塘居民都唔甘心佢收到$10.2, 仲貴過大埔出嚟, 而為277X縮短而設嘅轉乘方案竟然做得非常妥當(牽涉北區重組), 咁九巴開個血盤大口價畀88X, 冇人反對, 就照去囉, 而家送佢入駿洋邨嫌貴, 九巴固然有最大責任, 當年博無人反對得逞咗.

咁假設而家唔拉88X, 變成拉另一條東九線入駿洋邨, 火炭就會有兩條線去觀塘區, 被拉上火炭嗰條收得平啲, 又要加車, 計番條數其實同拉48P唔拉263個故事一樣, 都係九巴計到盡得出嚟嘅結果.

所以既然九巴一早已經將88X掟咗上桂地街加站, 就係預咗插旗駿洋邨, 當年呢個決定, 火炭議員又去咗邊呢, 唔會預視到收費特別貴嘅問題, 而反對88X行桂地街?

九巴就係九巴, 我哋點鬧都冇用, 佢要玩咩花樣, 冇人洞察到問題, 冇人反抗, 佢只會繼續佢奸計, 佢全港咁多路線, 乘客量高, 某啲區域服務特別差, 某啲路線收費不合理, 服務水平不似預期, 只要乘客和政客繼續以一貫手法應對, 佢係唔會改囉! 所以, 喺度嘈真係一啲用都冇㗎, 一係搞大佢, 一係認命, 完!
leungky0528 發表於 2020-8-23 01:49 來自手機 | 顯示全部樓層
EX-TL 發表於 2020-8-22 18:38
85要面對屯馬綫全線通車後的路線檢討, 駿洋邨就算有位擺, 都最好唔好郁佢住, 以免多一個持份者.
...

咁樣就有機會係6F模式
俾人斬到變核突班次,跟住先再塞個持份者落去
然後因為班次趕客,無幾可要加班
到時九巴就會計啱多一條用車嘅數
HV9990 發表於 2020-8-23 03:12 | 顯示全部樓層
政治不正確咁講,285A根本應該用K巴形式開
叫返K11
KCRC . Keep Moving
dennis28a 發表於 2020-8-23 08:18 來自手機 | 顯示全部樓層

EX-TL 發表於 2020-8-23 00:50
你可以咁講, 咁九巴不嬲計到盡㗎!!

48P繁時限定, 若有龐大需求可以加班解決, 需求低亦都唔緊要, 早晚兩 ...

咁當年火炭個兩位區議員都被拉下馬
又或者咁講,其實佢地唔太 Care 88X 存在
leungky0528 發表於 2020-8-23 12:06 來自手機 | 顯示全部樓層
HV9990 發表於 2020-8-23 03:12
叫返K11

西北一獲泡都仲旨意K巴,哪來的勇氣?,
YY487 發表於 2020-8-23 15:42 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
HV9990 發表於 2020-8-24 19:29 | 顯示全部樓層

leungky0528 發表於 2020-8-23 12:06
西北一獲泡都仲旨意K巴,哪來的勇氣?,

西北點一獲泡法?
大埔搞得好好喎

KCRC . Keep Moving
HR1377 發表於 2020-8-24 19:46 | 顯示全部樓層
流星☆雨 發表於 2020-8-22 17:58
809K本身都唔係預俾水鉛澳用

反而811係值得開返條快線收貴少少行火炭路直接出入一城威院石門,可以做循 ...

建議811P轉全日服務,起屹點改為愉翠苑至駿洋邨應該有得做。
相信65P有機會轉全日改為駿洋邨至沙田站
kmb71k 發表於 2020-8-24 21:50 | 顯示全部樓層
HV9990 發表於 2020-8-23 03:12
叫返K11

K巴對港鐵嚟講係瘀血嚟
唔係前朝九鐵遺物根本就唔想要
所以要港鐵開新K巴線
發夢好喇

以上回應,是否可行?是否合適?
kmb71k 發表於 2020-8-24 21:55 | 顯示全部樓層

啱啱諗到個問題
其實而家88X擺火炭站
銀禧同駿景園同御龍山會唔會有人專登落去搭佢?
以上回應,是否可行?是否合適?