hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) [概念股] 荃/葵-何文田紅土特快線 18/38A / 34M/41 重組 ...
開啟左側

[概念股] 荃/葵-何文田紅土特快線 18/38A / 34M/41 重組

Ricky403 發表於 2020-8-27 10:31 來自手機 | 顯示全部樓層

流星☆雨 發表於 2020-8-25 01:29
2A. 上海街VS水務署
如果34A改線可以補到234X位,甚至連S3BL100板友條18A都慳返,的確行上海街更好
水務署 ...

2A
旺角道我傾向搵你條38A去做番 (即直接38A+18) 頭駁尾,且繼承大部分轉乘優惠
如果愛民可以擴建,畀38A亦似乎相對合適
2B
34A我建議擺海逸始終考慮到屯馬線站位
旭日街/紅磡廣場都離鐵路站比較近
屯馬線必定即班上到,企20分鐘到荃灣,實在太吸引
如果你要同時做241X,我會建議241X去九碼,始終紅土去青衣搭鐵就要轉車
不過紅土何文田角度諗,241X要經葵廣新都會先對佢地有啲用,效益上計不如畀青衣西南連同42A抽車開242X全日
甚至其實41改學42C上呈翔道,行聯合道去九碼,回應土瓜灣聲音,都係可行辦法
xdxd 發表於 2020-8-27 12:49 | 顯示全部樓層
就住38A嚟講我有少少意見
比起深旺道直行 我覺得跟現有18 行入大角咀道應該係一個比較方便大角咀居民嘅option

紅磡人。
 樓主| 流星☆雨 發表於 2020-8-27 14:12 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2020-8-27 10:31
2A
旺角道我傾向搵你條38A去做番 (即直接38A+18) 頭駁尾,且繼承大部分轉乘優惠
如果愛民可以擴建,畀38A ...

2A
38A+18如果真係Simply頭駁尾,入晒海壇街大角咀道先達,個行車時間應該會幾得人驚
我依家改左行深旺道富榮果欄,起碼個行車時間可接受好多,都仍然服務緊大角咀呢個大區
亞皆老街去大角咀就搵13D 16 72X加分段,深水埗南可以45轉2/2A優惠

何文田-旺角 可以用返S3BL板友建議條18A
或者上海街/亞皆老街34A+旺角道/亞皆老街241X,都已經做得返大半個旺角去何文田
如果算死草少少,連18A都唔使開

2B
S3BL板友出左條41,同板友你呢個提議都幾類近,大家基本上都做到38A+18新界部份想做到既野
(長沙灣可以單純用38A延長過去或者其他方法, 同41無衝突)
如果要雞蛋裡挑骨頭去睇,惟一不足就係比較近葵興芳嗰part大連排未做到,但又做得到上路工貿區打返個和

一個藍圖黎講,我建議咁樣:
34A 麗城-柴灣角工業區-福來-沙咀道/楊屋道-馬頭壩道 - 美孚 - 上海街窩打老道/亞皆老街-何文田-愛民-海逸
(如果41去九碼,34A可以放海逸,條件係大環道東/紅磡道路口附近跟小巴加站,盡量方便通勤客)
41 長青康-楓樹窩路-長安 - 荃富街-青山上路 - 歌和老街-窩打老道 - 何文田-愛民-鶴園-土瓜灣
(S3BL板友建議)
45A 葵興站-葵涌道-美孚-荔枝角站-(?)-何文田-愛民-鶴園-土瓜灣
(繁時特別班次類似40A,全程$7.9)

34A做柴灣角+楊屋道新樓/工廈
41做荃富街上路
45A補返葵涌道,再用$7.9食埋荔枝角站
趕客路上 理_得你
 樓主| 流星☆雨 發表於 2020-8-27 14:13 | 顯示全部樓層

xdxd 發表於 2020-8-27 12:49
就住38A嚟講我有少少意見
比起深旺道直行 我覺得跟現有18 行入大角咀道應該係一個比較方便大角咀居民嘅opti ...

行車時間問題
同埋都想做返匯豐中心呢個站

當然如果大角咀區議員有要求
最後都係要入返大角咀道……
趕客路上 理_得你
xdxd 發表於 2020-8-27 15:38 | 顯示全部樓層
流星☆雨 發表於 2020-8-27 14:12
2A
38A+18如果真係Simply頭駁尾,入晒海壇街大角咀道先達,個行車時間應該會幾得人驚
我依家改左行深旺道 ...

唔該晒版主歸納 原本睇到有啲亂以下係小弟拙見 可以略作參考
18A
值得開
我個人其實唔認同開241X 由得佢上繁開算
首先我覺得唔應該用長途線去做市區線嘅駁腳
另外 241X嘅定位(應該 有錯請指正)係青衣 紅土何特快
但係 青衣紅土實際上並唔係太多客
有fbpage(九龍城交通)做過統計 青衣-旺紅土 只係佔41客源嘅兩成
小弟亦都搭過幾次非繁由翠怡去到愛民 幾次全車都係得我一個搭足大半程 其他全部都係深水埗上/落
真係全日241X 應該用長單(B7)都坐唔滿嗰隻
所以紅何-旺呢段比18A做會好啲 同時亦都有返咁上下客量保證

34A
冇乜問題 好好嘅配搭
要雞蛋挑骨頭嘅話 想食紅磡通勤客可以海逸之後 右轉紅磡道 再跟新41咁上何文田
如果海逸純粹擺位嘅就可以忽略

45A

因為紅土無車去葵芳係事實 有嘈過話與其241X全日 用嚟開去葵芳線好過
小弟會將佢全日 但係會改走線
九碼-下路-德民街-黃埔-加士居道-西廊-美孚-葵涌道-葵興
如果驚加士居道塞可以黃埔之後上紅火 加士居道橋底 甘肅街渡船街咁上西廊
當然細節位可以再諗 但係勾一勾大致上嘅概念
紅磡人。
 樓主| 流星☆雨 發表於 2020-8-27 20:14 | 顯示全部樓層
xdxd 發表於 2020-8-27 15:38
唔該晒版主歸納 原本睇到有啲亂以下係小弟拙見 可以略作參考
18A
值得開

18A/241X
如果青衣肯拎返3-4部車自己做其他野,241X大可以唔使存在
而即使冇左241X,34A都叫做到朗豪坊往返何文田,所以18A係咪仲事必要開,要睇埋九龍城區自己點重組(7B、8呢啲)

34A
呢個前面都回應左,如果行得鶴園就唔爭在去埋九碼
擺海逸係有條件,就係大環道東/紅磡道路口附近要跟小巴加站
唔加站單靠海逸總站,根本唔會方便到太多大廈既員工出入
加唔到站就倒不如縮到返何文田站甚至17佛光街站(跟40麗城總站咁拉長個站擺街)

45A
何紅土-美孚特快已經有34A
45A全日一來難搵車,二來同34A攬炒
單靠葵興芳明顯不可能開得成45A,繁時45A我都係加埋荔枝角站入去的,成條橋就係中九龍版40A咁做
抽車我預計都係45夾硬抽一兩班車改做45A,再唔係就6C/6F
趕客路上 理_得你
xdxd 發表於 2020-8-27 21:24 來自手機 | 顯示全部樓層

流星☆雨 發表於 2020-8-27 20:14
18A/241X
如果青衣肯拎返3-4部車自己做其他野,241X大可以唔使存在
而即使冇左241X,34A都叫做到朗豪坊往 ...

唔好意思 我講得唔好 就住45A我改一改個概念
我係想做返一條紅磡 黃埔出新西嘅線
無論34A或者38A都覆蓋唔到紅磡社區 依家亦都只可以靠半條41/45再出美孚轉車
地鐵雖然好似幾快 但係逐站逐站停都唔係咁好受
唔好提30X 唔知點X到返黎
#9 Ricky兄話紅土↔荃灣市區嘅客會流失去屯馬
但係其實要落地底嘅 反而趁觀塘線拉入黃埔嘅時候都落咗
反而開直達線 同荃灣線鬥下仲有機搶返啲客
#11 樓主你自己都認為241X去葵芳嗰帶先有用
而家我期望嘅45A就係希望咁做
葵興芳 大連排未能撐起成條線 我諗過未至於完全唔得 但係都幾勉強 或者兜完葵芳之後行埋青公 擺荃灣站

樓主你嘅34A係
麗城-柴灣角工業區-福來-沙咀道/楊屋道-馬頭壩道 - 美孚 - 上海街窩打老道/亞皆老街-何文田-愛民-海逸/九碼
旺角 何文田係主菜
我期望嘅45A係
荃灣站-青公-大連排 葵興芳-(美孚 荔枝角)-佐敦-紅磡-黃埔(-下路去九碼)
紅磡係主菜
美孚 荔枝角方面 可以視乎客量停站 我個人覺得停晒無所謂
然之後西廊落橋左轉佐敦道
我知下繁嗰帶有幾塞 我最大嘅concern 就係嗰度會拖幾耐 或者唔落橋直入紅磡算

小弟拙見 歡迎各位高手批評
 樓主| 流星☆雨 發表於 2020-8-28 00:08 | 顯示全部樓層
xdxd 發表於 2020-8-27 21:24
唔好意思 我講得唔好 就住45A我改一改個概念
我係想做返一條紅磡 黃埔出新西嘅線
無論34A或者38A都覆蓋唔 ...

澄清返先,我意思唔係「241X去葵芳嗰帶先有用」,241X本身就無乜用,
係因為青衣暫時未有同意冇左條線去九龍城先留,但九龍城根本無訴求要去到青衣(同埋荔景)
我想表達既係,40同290(A)嗰段葵涌道,係主軸線,隔離有工廈商廈,通勤客要執

至於紅磡黃埔去新西……其實本身有30X同269B兩張牌在手,兩條線都係值得重組
應該已經可以做返啲上公路定線同車程更為合理既路線?30X+234X呢部份有好多想像空間。

2.
而我建議既繁時特別線,紅土何文田直飛荔枝角站美孚葵涌道,
之所以可以叫45A,係因為佢的確行返何紅土,行返荔枝角站美孚
問45甚至6C/6F要車,理所當然

你呢條紅黃45A,係唔係一條可行既路線,講到尾都係要睇你打算由咩路線抽車去做全日
直少少講,定線劃得再完美都好,只要抽唔到車,個建議都係廢紙
(如果討論既係天降資源,件事已經唔同,但呢次呢個範圍,大家都深知係唔會有天降資源發生)

趕客路上 理_得你
xdxd 發表於 2020-8-28 12:53 來自手機 | 顯示全部樓層
流星☆雨 發表於 2020-8-28 00:08
澄清返先,我意思唔係「241X去葵芳嗰帶先有用」,241X本身就無乜用,
係因為青衣暫時未有同意冇左條線去九 ...

45A係會under 34A 係補34A唔到嘅紅磡位 同時比荃灣站 葵涌道叫兩飛
抽車嗰度 我個人傾向係攞30X資源 同時45A都可能要有一車柯打
撇開269B 我設計呢條45A係同30X+234X重組相扣 等佢哋拆嗰陣唔需要顧慮黃埔 紅磡嘈少咗線 始終依家30X都係當黃埔擺線用 以一條掃晒葵涌道嘅線去換走30X我覺得係有著數

ATSE40 發表於 2020-9-9 17:59 | 顯示全部樓層

有人提起再睇多幾次,但係 38A 真係貴慢疏齊哂,短途回程加兩/四級去程去到新界價錢,但係最多快少少,繁時又疏咗,基本上出大份車嘅 18 沿線係唔會接受。
腦補當真,真要補腦