hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 新城新股東如何逆境求存?
開啟左側

新城新股東如何逆境求存?

GD1570 發表於 2020-8-23 16:43 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2020-8-23 16:09
城巴專利權二因為港珠澳A車乘客量明顯增長下, 基於利潤分享計劃的指標, 而把加價推遲, 但唔代表佢往後唔會 ...

港珠澳2018年先正式開通。

城巴專利二部就由1997年起開始營運,由1997年到2018年足足21年都無加過一次價。
反觀龍運巴士與專利二部相若時間開始營運,由1997年至2018年期間請問加過幾多次價呢?

同埋,想問吓由1997至2018年期間,請問巴士公司嘅營運成本是否維持一模一樣呢?
唔係嘅話,點解你認為好好嘅九巴集團加價就無問題,但城巴唔加價就講到好似係「抵佢死」咁呢?
成本增加而加價我認同係天經地義,咁請問因為成本增加而無申請加價又係咪應該「值得一讚」呢?
又或者咁講:成本增加,但間公司唔申請加價之餘仲可以回蝕優惠畀乘客,咁請問依啲又應該點樣睇法呢?

而請問閣下又會否認同1997年至2018年期間,龍運巴士「不思進取」呢?

就算到今時今日,城巴都未為專利二部申請加價,就算係延後(我就未聽過城巴要為專利二部申請加價,所以我唔明「延後」係咩意思)
,我想問吓,如果一個部門財政唔係穩健的話,真係可以容許佢「延後」增加收入嗎?

有腦嘅人一睇就會明,有人喺度盲撐九巴但盲插新城囉...

你有你可愛,我有我好笑。
 樓主| 053h4 發表於 2020-8-23 16:49 來自手機 | 顯示全部樓層
GD1570 發表於 2020-8-23 16:50 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2020-8-23 16:49
龍運加左一次價咁大把jar

係呀...但人哋城巴加咗零次價囉..

城巴專利二部面對嘅競爭遠比龍運為大,但都竟然可以唔會因為競爭及成本上升而申請加價。
反觀龍運,可以話係獨市生意,反而就要加價去面對成本上升..
咁請問,邊間叻啲呢?

樓主| 053h4 發表於 2020-8-23 16:52 來自手機 | 顯示全部樓層

Ricky403 發表於 2020-8-23 16:53 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2020-8-23 16:49
龍運加左一次價咁大把jar

加咗兩次
.
GD1570 發表於 2020-8-23 16:53 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2020-8-23 16:52
城巴專利權二係2008申請加價,係交咨會唔知批而已。

咁人哋唔批之後到2018年期間又有無再申請過呢?
無嘅話,即係代表你九巴同龍運無鬼用囉..

同埋唔批,咁咪即係無加過價囉...

樓主| 053h4 發表於 2020-8-23 16:56 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
GD1570 發表於 2020-8-23 16:58 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2020-8-23 16:52
城巴專利權二係2008申請加價,係交咨會唔知批而已。
前面第一個post講明討論市區專利,話新城環境唔好得九 ...

你標顯無寫明只可以講專利一唔可以講專利二...
同埋,唔夠人講就強行拉返入去專利一呀?

我就同你講專一。

你講到九巴咁叻叻..我又真係好想問吓九巴除咗安達臣之外仲有咩新區係中標..
啟德又係城記、香園圍都全日線都係由城記中,
講真,如果九巴真係咁叻豬嘅話,政府又係咪應該畀晒上述兩個區嘅線畀九巴呢?
起碼,叫做有地區專利先啦..
但事實係,無囉...

新城經營困難係事實,但我唔認為九巴經營得好好...
前面有版友講過,九巴係咁好嘅,脫班收車率應該係0%,
就算有0.1%都唔可以接受...
實際呢?少,唔代表係啱;多,亦唔代表唔好...
望埋實際道路環境先講嘢啦..小朋友...

GD1570 發表於 2020-8-23 17:00 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2020-8-23 16:56
你認為專利權二的利潤,同專利權一或新巴經營情況有咩關係

唔夠人講就落閘只准講專一...

專二唔係城巴?專二利潤唔駛歸入城巴所有?
我無話專二補貼專一,但同一間公司,唔同部門各自搵錢,有乜問題..

再者,你標顯講成間公司,無指明係專一...
咁係咪新股東就唔駛理專二呢?

同埋,唔該留意埋:
專一專二,同營運壹營運二係有分別的...
專一專二,簡單啲講句只係畀運輸署分辨,
巴士公司內部根本唔係咁樣分囉..

樓主| 053h4 發表於 2020-8-23 17:01 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽