hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 新概念重組970X及970
開啟左側

新概念重組970X及970

zacharyho907 發表於 2020-8-26 15:25 來自手機 | 顯示全部樓層

樽頸實際一直在西隧和長沙灣之間,日間這麼車水馬龍,各自再加5至10部用車亦於事無補;至於走線調整,往九龍明顯有分工,數碼港/華富與香港仔/田灣/置富分開,維持現狀還好。
 樓主| kay 發表於 2020-8-26 15:41 | 顯示全部樓層
m1210h 發表於 2020-8-26 15:10
就咁 970只有數碼港一定唔夠客 不如停埋瑪麗 蒲飛路 山道 而970/X脫班問題喺九龍 唔係應該執九龍咩 ...

點執?
是但一條唔經佐敦油麻地,或是但一條唔去太子以北
好多人受影響

都係個句,點解班次差唔多
171仲要經塞到飛起既紅隧
但OUTCOME係171服務質素好過970/X是但一條

前面有人話970/X做得好

根本就唔知民間疾苦

南區有個LIST講邊D巴士線脫班多
經常都出現970/X,又咩原因?

塞車係已知因素,解決因塞車而引起班次不穩,的確係加車
970X加多11部車,就算兜多個華富,服務點都唔會差過依家

970點執可另議,但好多方案都有問題
假設
971去蘇屋頂左970,但數碼港都係要有過海線

既然數碼港本身都係經西營盤過海
不如繼續做

回程因為有970X同30X,970玩特快去數碼港
博下有無新客

數碼港多數人搭58小巴去MTR,黃竹坑站無左69A

30X中環入去都5個字,港大4個字

970圓方後直達數碼港,真係超快之餘
係西隧口可以比大西北多個特快入數碼港選擇
依家圓方上970入數碼港真係好慢
世界很簡單 人類很複雜
boco1211 發表於 2020-8-26 16:26 來自手機 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2020-8-26 15:41
點執?
是但一條唔經佐敦油麻地,或是但一條唔去太子以北
好多人受影響

全日都好多人入數碼港先可以拆到你想咁拆,但實際冇,你個方案 970 邊有可能夠客做到全日,點解要返返去中巴一線做全南區嘅年代

要數碼港特快嘅,上下繁試吓飛華富飛山道天橋,薄扶林道唔使等登飛站,飛咗都快唔到。甚至行域多利道出,跟971行,已經快唔少

遲啲970x入長沙灣,長遠加密970X減少少970,香港仔比到好多客,同埋塞少段青山道,下繁X970開來回,拉埋入利南,靠薄扶林應該做大到
 樓主| kay 發表於 2020-8-26 16:33 來自手機 | 顯示全部樓層

咁我的確想將970做到971水平,如果唔係點抽車比970x, 係新970x做晒大近份南區下,970的確無地位,但蘇屋,海麗,數碼港,石排灣唔會放棄過海線,是但一做晒,就變左石排灣/數碼港二選一問題
Kitkit1120 發表於 2020-8-26 18:13 來自手機 | 顯示全部樓層
m1210h 發表於 2020-8-26 15:24
咁就索性做全日 順便兜入香港仔中心 做定時點 2班970X 一班X970

全日就好似太多,始終鴨島個邊仲有 171, 有車多既話加返 d 車去 970 970X 好過
Waiyin12 發表於 2020-8-26 19:02 來自手機 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2020-8-26 12:56
南區問題係似將軍澳
一條線做唔晒咁多範圍

1. 點解數瑪港可以享受尾站直出,香港仔就要兜匀華富、置富、薄扶林、西營盤先過到海?

我會建議:
970飛華富
970X薄扶林道沿線有限度停站
971入華富,堅尼地城後上四幹入西隧,南行唔上田灣自轉

2. 30X個selling point係超特快,停晒薄扶林道堆站,只會盡失優勢
 樓主| kay 發表於 2020-8-26 19:20 | 顯示全部樓層

Waiyin12 發表於 2020-8-26 19:02
1. 點解數瑪港可以享受尾站直出,香港仔就要兜匀華富、置富、薄扶林、西營盤先過到海?

我會建議:

970定線上
過九龍停西營盤,閣下對本人的直出論不正確
因為970X過九龍飛天橋,970無可能都飛橋
不過因為970要抽一半車比970X
唯有選擇減少服務範圍

回程返香港仔970X行西營盤,西營盤開始有30X
所以970不選擇途經,減少行車時間

30X特快在跑四幹唔係薄扶林
停晒行車時間亦不會大幅增加
依家飛左個D站,本身使用率都好低

華富亦唔會無啦啦無左970換971
一黎去唔到太子以北,二黎970X去到長沙灣,華富應該都想要架車去長沙灣

再姐,你地D反建議,無一條砌到970X非繁開個位數字班次

要做大970X,就一定要犧牲970

當年970兜齊南區行埋西營盤先過海
今日差極都行山道天橋過九龍
反而香旺紅VAN唔夠客成日行西營盤

我係陰乾970做大970X,唔同意已經唔駛討論
唔同意觀點唔等於成個建議有問題

我個方案考慮大部份情況後,要轉乘既客已經最少
成個南區亦享有頻密班次,非繁忙8,繁忙時間3-5,970X大幅加車可改善班次水平
只係蘇屋到嘉頓呢段路,D客要轉車

970X做大左,唔駛好似970/X唔同目的地而站站停(除非有人落車)
南行行車時間理論上有改善
世界很簡單 人類很複雜
m1210h 發表於 2020-8-26 19:48 來自手機 | 顯示全部樓層
Waiyin12 發表於 2020-8-26 19:02

我會建議:

971入華富會唔會換43M飛華富甚至取消
另外我想知970換入置富 970X薄扶林道有限度停站得唔得
boco1211 發表於 2020-8-26 20:29 來自手機 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2020-8-26 19:20
970定線上
過九龍停西營盤,閣下對本人的直出論不正確
因為970X過九龍飛天橋,970無可能都飛橋

睇完個分案我唔明條970仲係到做咩

又話要想避免970/X累鬥累,但係你個分案變咗用大約8-10部車去做會比971更冇客嘅970,比架全日超特快數碼港做咩?有幾多人用到?比到盡咪試上下繁

成條薄扶林大把客但係少咗車上,咪仲衰過未通地鐵個陣,結果投訴仲多

你970X加密到繁時3-5,係華富咪又已經拖卡,有咩分別,唔係叫雙飛就叫重疊
根據呢個方案,下繁薄扶林真係開心,全世界迫晒喺同一架車,甚至上唔到車,但係就望住數碼港嘅吉車飛站,去到瑪麗都唔知仲可唔可以上到,香港仔下繁都已經得返走廊位去田灣。西營盤過海又無啦啦冇咗部密車

又話依家970X 趕緊客比紅van,但又走去兜華富,咩邏輯

樓主| kay 發表於 2020-8-26 20:39 來自手機 | 顯示全部樓層

970問題係過九龍經西營盤,呢班客無理由唔做,同埋班次密唔好咩?970系列就係因為等車時間太長,一路趕走緊d客,亦都有班客嫌疏車搭紅van,呢班客今日搭晒地鐵,另外由於數碼港客獨立處理,一個鐘12班車情況下,香港仔到置富都無能力打爆12班車,瑪麗上唔到車問題理論上唔存在,反而過九龍970唔停薄扶林,西營盤保證有得上車,薄扶林上晒970x, 先係完美分家方案