hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) [另類土荃] 建議 41 改經上葵涌及九龍塘,46 改經西廊 ...
開啟左側

[另類土荃] 建議 41 改經上葵涌及九龍塘,46 改經西廊

Snoopy@FB8617 發表於 2020-8-28 01:04 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2020-8-27 22:45
但又無理由放棄何文田。你或者會留意到,我係一條線串起幾個離鐵路唔太近既位去做,仲有得生存

我唔志在 ...

所以其實我更想講既係so call紅土係唔係真係咁好/易做
特別係東西線通左之後
只要一入埋忠孝街
速度同班次密度點都唔夠打
如果紅土客只為一程過
多5/6分鐘入埋石硤尾不為過
起碼客量穩好多
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
LAK2 發表於 2020-8-28 10:13 來自手機 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2020-8-27 13:42
唔反對,但荔景山似乎想要保留現有網絡覆蓋,縮 45 就唔能夠一程直達紅磡土瓜灣,好視乎佢地對收費 vs 覆 ...

主要係荔景山<>紅土需求太低(其實何文田都係)
勉強留直車意義不大
而且無左46﹐得返45﹐由九碼開到旺角/深水埗班次容易不穩
新45定位做荔景/何文田主要駁腳線,整體車程不宜太長
收費方面做唔到全程$5.8﹐照跟#1我都無意見。

另一方面新41其實有潛力上20分一班
紅土<>何文田服務過盛下,縮45攞車其實好合理
加個落車拍卡分段就得
 樓主| S3BL100 發表於 2020-8-28 11:42 | 顯示全部樓層
流星☆雨 發表於 2020-8-28 00:40
講前景,做到荃富街+半個大連排+上路工廈,再執少少九龍塘,又加埋可以做到42C大半個青衣往返上路,呢塊 ...

其實荃灣巿、柴灣角往來紅土何文田都唔會完全無得做,反正呢個年代客量已經唔一定係開線與否既決定性因素,有時無客都可以照開

除左 30X 重組之外,師兄你條 34A 個框架都好值得考慮

相比起客量,更大問題係邊度搵資源,同埋點樣同最小規模重組去執條咁既線出來

評分

參與人數 1aPower +3 HugeC +10 收起 理由
流星☆雨 + 3 + 10 更大問題係邊度搵資源,同埋點樣同最小規模.

查看全部評分

fb.com/scientisthk2usa/
 樓主| S3BL100 發表於 2020-8-28 11:47 | 顯示全部樓層

Snoopy@FB8617 發表於 2020-8-28 01:04
特別係東西線通左之後
只要一入埋忠孝街

一程過就唔代表任兜都唔嬲既,始終都要平衡,唔可以太過份

荃葵角度,去九龍塘似乎比起去石硤尾有用;再者兜埋石硤尾再拖慢既話,我覺得未必過到青衣一關

兜石硤尾未必慢 5-6 分咁少,但我估算過,一單多 5-6 分都好可能令到新 41 唔能夠三粒鐘做完一轉

樓主| S3BL100 發表於 2020-8-28 11:49 | 顯示全部樓層
LAK2 發表於 2020-8-28 10:13
主要係荔景山紅土需求太低(其實何文田都係)
勉強留直車意義不大
而且無左46﹐得返45﹐由九碼開到旺角/深 ...

我畫過,如果 45 變成愛民來往麗瑤,兩個方向里數都唔超過 12 公里,當然 $6.9 都係唔到收費上限,但呢個里數一般係收緊 $5.8

其實我就真係唔反對咁搞

Snoopy@FB8617 發表於 2020-8-28 13:59 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2020-8-28 11:47
一程過就唔代表任兜都唔嬲既,始終都要平衡,唔可以太過份

荃葵角度,去九龍塘似乎比起去石硤尾有用;再 ...

但一直九龍塘基本上都係好低需求
除非條線入到去又一城先好少少
反而石硤尾就陰D陰D都有客

棄培正道取石硤尾應該時間上已經差不遠
修正一下行石硤尾應該大約多6-7分鐘
係youtube睇左下D行車片
估計南昌街起計去到窩打老道天橋經石硤尾就13-14分鐘
行歌和老街就7-8分鐘

10598C 發表於 2020-8-28 16:01 來自手機 | 顯示全部樓層

Snoopy@FB8617 發表於 2020-8-28 01:04
特別係東西線通左之後
只要一入埋忠孝街

早前有人建議過38A+2D
似乎呢個對石硤尾嚟講,會有用過41入去...?
Snoopy@FB8617 發表於 2020-8-28 16:06 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2020-8-28 16:01
早前有人建議過38A+2D
似乎呢個對石硤尾嚟講,會有用過41入去...?

當然38A+2D亦可以
不過又無話邊條好過邊條既
當當當然上面條41入唔入亦石硤尾亦可
 樓主| S3BL100 發表於 2020-8-28 23:05 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2020-8-28 13:59
但一直九龍塘基本上都係好低需求
除非條線入到去又一城先好少少
反而石硤尾就陰D陰D都有客

無錯入到又一城會好好多,但而家路過九龍塘既跨區線,都無乜邊條專登走入去。行大路已經基本上照顧其他地區居民往來既需求

我構思呢個建議既時候查過九巴網站數據,比較過其他巴士線 (41/42C/2F/7) 類近路段既行車時間,再減走我做左少少手腳既路段(美景花園同紅磡段往青衣方向),估算新 41 九龍方向同青衣方向全程分別需時約 72 同 68 分,我兩個方向連休息分別畀 95 同 85 分鐘。呢個行車間來講,有無空間再兜多 6-7 分都係疑問,除非再加多部車落去

ATSE40 發表於 2020-8-29 00:22 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2020-8-28 11:49
我畫過,如果 45 變成愛民來往麗瑤,兩個方向里數都唔超過 12 公里,當然 $6.9 都係唔到收費上限,但呢個 ...

當年成條縮走荔景段都無減價,如果縮走紅土段應該都係無得減價之餘仲可能俾人詐型,當然 41 加返上 20 整返好分段就易啲接受,而行少來回紅土段單邊都慳到十二至十五分鐘,啫用少部車都分分鐘仲有得加密少少。

41 行窩打老道塞極都通常係慢車,反而係回程落咗橋至培正道嗰段燈陣真係可以停燈都搞返三五分鐘,但係嗰段每班車都有幾個客,我認為可以交俾 18/45<>41A/42A/44 BBI

而 41 行石硤尾定九龍塘嗰度我認為無論行邊一邊對兩邊都係多咗條直車,但係石硤尾燈位多啲又要轉多幾個彎,再加埋經青公行多咗路,觀感就唔太好。
腦補當真,真要補腦