hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) [另類土荃] 建議 41 改經上葵涌及九龍塘,46 改經西廊 ...
開啟左側

[另類土荃] 建議 41 改經上葵涌及九龍塘,46 改經西廊

boco1211 發表於 2020-9-6 18:35 來自手機 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2020-8-31 07:32
因應版友意見,修訂詳情如下:

1. 41 加密班次至日間每 20 分鐘一班

睇咗你個建議同其他版友建議 路過比啲意見

你嘅41出到嚟會變得好雞助,九龍塘歌和老街沿途都唔多客,獨市生意得嚟都應該係好餅碎,好難撐到全日線,就算去到荃灣都只係擦邊,葵芳呢啲大站轉車位又做唔到。窩打老道歌和老街都唔係話好順,仲有呈祥道呢個容易中招位,真係好睇過太子道西飛橋去深水埗?

跟據你講,42C都仲係到做青山上路青衣,只不過係直上長亨,42c同41變咗功能相似。倒不如比班客係長安任轉區內線就算,好過拉條全日線去補呢個位。

41改完之後半個鐘一架就算,加得密都冇用,如果係要補何文田去下路,我建議拉7B上九碼,下路轉左鶴園街轉右民樂街去佛光街,避開紅磡圈。45拉落紅碼補7B,你嘅41都已經可以唔使加密。

46改287X咁循環幾好,就算少客當邨巴線咁做都唔難睇

比較其他方案,C兄嘅39何文田荃灣其實幾正路,做大路客差極有限,始終係幾條線合一,就算慢少少,都起碼入到荃灣市中心、葵芳轉到車,同地鐡平排都好,出到嚟會多街客,順手改到30X。

但可能6C/6F深水埗走線會難搞,青山道元州街有齊6/6C密車,一時間變咗6+6F,平咗少咗車。41/241X做埋青尖,叫做做多樣野,20分起跳唔會差。雖獨係斬件上有少少難度
 樓主| S3BL100 發表於 2020-9-6 23:48 | 顯示全部樓層
S3V1742C 發表於 2020-9-5 01:49
真係好笑 會唔會係你自己唔願要接受人地批評
為我獨尊 自以為是
巴士重組有唔同既聲音好正常

道理講唔過人就淨係識人身攻擊

你想人地尊重你之前,麻煩自己先尊重別人

除非你覺得「尊重」就係要人地對你百般順從,唔可以有異見,你堅持 1+1=3 就要人地唔可以指出 1+1=2

我要講既係咁多

fb.com/scientisthk2usa/
 樓主| S3BL100 發表於 2020-9-7 00:00 | 顯示全部樓層
gu9434@24 發表於 2020-9-6 16:14
亞旨老街西街出哂名無定向塞車.. 如果改行太子道西加上橋 單程最少快10分鐘
如果雙向都飛 可能講緊同樣 ...

要上橋先得,但到時會連太子都食唔正

咁做既前提係要將何文田來往深長荔同荔景山鬆綁,不免涉及 castanopsis 兄提出果種大型重組先可以做到,但呢類大型重組難度極高。加上今次荔景山條 46 因為要減車所以改埋快,得返 45 一條做太子。觀乎過往討論,荔景山似乎想至低限度維持返現有網絡,有車去到何文田同紅磡,所以 41 45 46 咁玩既話,45 都係飛唔起旺角

最多只能做中等規模重組,選擇做邊班客、與唔做邊班客,無可避免要作取捨,無絕對對錯。學隔離 B2 版 s3n370 師兄話齋,「值唔值得、做邊塊餅係藝術多過科學」。而我今次揀左成全同時飛起旺角同深長荔既土荃去做

天空之神 發表於 2020-9-7 00:16 | 顯示全部樓層

boco1211 發表於 2020-9-6 18:35

你嘅41出到嚟會變得好雞助,九龍塘歌和老街沿途都唔多客,獨 ...

開大絕,跟 61X 逆走
做埋黃大仙客,直出彩虹道,太子道東,下路,紅磡道,紅磡碼頭總站

何文田去青衣?駁腳算啦

.
 樓主| S3BL100 發表於 2020-9-7 00:30 | 顯示全部樓層
boco1211 發表於 2020-9-6 18:35

你嘅41出到嚟會變得好雞助,九龍塘歌和老街沿途都唔多客,獨 ...

牌面上做葵芳同荃灣巿好似比較大路,但實際上面對競爭更大,做到既荃葵住宅人口似乎比起新 41 仲要少

道理就有少少似,40 改快左之後係多左唔少回流客,但無論有 290 前後,42C 做到既觀塘荃葵客都比起 40 要多

九龍塘只係順手,唔係主菜。何文田往荃葵,真正最快行法其實係窩打老道直落果欄然後直上西廊,我有諗過呢個行法,但發現呢段路一個新客都執唔到,倒不如順手做埋九龍塘,少客都好過無客。反正我最後走左去行上路,呢個行法根本唔慢得去邊

修訂版建議加密條 41 唔係為左補九龍城碼頭,而係因為呢條另類土荃有潛質上到廿分班。縮 45 用 41 補下路何文田,純粹係資源運用上會比較理想。如果拉埋 7B,就變成四條線一齊重組,於是又返到重組規模太大、畫蛇添足、架床疊屋一點。近五年 RPP 都無見過九巴會拉咁多條線一齊攬炒

仲未計 7B 我本身有其他打算

c 兄條 39 其實係好正路,問題係點樣落實而又唔會搞到太多人呢?況且有時候,做大路客唔代表做到最多客

S3V1742C 發表於 2020-9-7 12:45 來自手機 | 顯示全部樓層
gu9434@24 發表於 2020-9-7 21:40 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2020-9-7 00:00
要上橋先得,但到時會連太子都食唔正

咁做既前提係要將何文田來往深長荔同荔景山鬆綁,不免涉及 castano ...

我本身就打算上橋 太子去荔景勉強有42做補位 沒打算叫45經太子
如果單論41/45/46 重組 我自己有一套諗法
41跟RDP/你的建議也可

6X跟45合併
麗瑤<>長沙灣道<>不停站直達何文田(荔景方向可經維景酒店)<>九碼
荔景方向經佛光街天橋 紅磡/家維一帶用6C/6F/30X>45/46/42 BBI解決

46跟你原建議佐敦循環 停弼街後調頭上西廊/荔枝角道只停桂林街補償海壇街一帶

我拎埋6C/X果幾架車玩...資源用起上來更加有彈性
S3V1742C 發表於 2020-9-8 10:11 來自手機 | 顯示全部樓層
 樓主| S3BL100 發表於 2020-9-11 22:49 | 顯示全部樓層
gu9434@24 發表於 2020-9-7 21:40
我本身就打算上橋 太子去荔景勉強有42做補位 沒打算叫45經太子
如果單論41/45/46 重組 我自己有一套諗法
...

但 42 補唔到祖堯麗瑤,46 好似你咁改就真係有少少夾硬來

果D咩順便改埋 42 加分段甚至兜路既建議可以完全唔理,一來 45 只要繼續經太子旺角,再加 $5.8 分段,根本就無野要補;二來本來 41 45 46 變成 41 42 45 46 四條線重組,就有得做都變成唔使做,近年九巴三條線一齊重組已經係極限,拉多條線根本係為左補償一部分人而影響更多人

道理就正如九巴 RPP 連續兩年提出掟 37 出荔枝角道,都唔會同時要 33A 加分段收費或者加兜葵盛

不過師兄你提到 6X,我覺得可以考慮直接考慮將下繁三班 6X 改成咁行:

美孚 -> 長沙灣道 -> 天橋 -> 界限街不停站 -> 公主道 -> 佛光街直去 -> 下路 -> 九龍城碼頭

再改班次,同 45 做到同時段梅花間竹十分鐘一班車,並加價至 $6.8

始終下繁何文田方向已經係最值得咁玩,其他時段飛起旺角太子既重要性同可行性相對無咁大

但呢個方案有必要獨立去做,唔建議將 6X 拉埋同 45 一齊重組,否則又返到四條線重組、架床疊屋既問題,有得做都變成無得做

gu9434@24 發表於 2020-9-12 19:56 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2020-9-11 22:49
但 42 補唔到祖堯麗瑤,46 好似你咁改就真係有少少夾硬來

果D咩順便改埋 42 加分段甚至兜路既建議可以 ...

我知道同一時間拎大量線做重組係難所以我原本一開始只打算搞45/46
至於點解搵埋6X 就係貪佢可以拎6C既車同時升級下路<>深長荔客
目標係搵夠車俾45 做到非繁最少20班
41跟番原本RPP計畫變241X全日 減兩車

46雙向經西廊
如果荔景唔強求補償弼街 46就可以跟63X上西廊

45跟原方案 如果西行45行太子道橋底就唔需要郁42

6X如果跟你建議果個走線當然可行 畢竟中途不停站效果不明顯
但未必收到$6.8