hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 馬鞍山應否復辦285?
開啟左側

馬鞍山應否復辦285?

nickk 發表於 2020-8-27 13:29 來自手機 | 顯示全部樓層

鹿鞍山區內有87K 803 808已經足夠
Ohm 發表於 2020-8-27 13:48 | 顯示全部樓層
以前馬鞍山好多免費車,除咗而家尚存嘅新港城3條線之外,海栢嗰邊都有免費車搭
有百佳免費車,另外仲好似有另一架(太細個無乜印象,唔知係同一條線定係有兩條線),印象中會兜哂錦英、恆安、頌安、仲有翠擁華庭,嗰陣連烏溪沙站都未有,嗰度勁偏僻
後來唔知點解無咗,唔知係因為運輸署禁止、營辦商唔想搞、定係因為客量低

如果喺馬鞍山整區內巴士線,都幾多競爭對手,有本身出市區嘅巴士線、小巴、馬鐵、新港城免費車、同埋各屋苑住客穿梭巴,所謂嘅獨市空缺位係咪足夠同有需要去開一條路線?
10598C 發表於 2020-8-27 13:53 來自手機 | 顯示全部樓層
相反烏溪沙站一帶返錦英苑,整返條小巴線似乎會係好事
HM3044 發表於 2020-8-27 13:57 | 顯示全部樓層

天空之神 發表於 2020-8-27 11:51
99 咩黎 , 85K/86K/87K 咩黎
屯馬線咩黎, 87S 又咩黎

上晝錦英做莊;下晝大學站做莊
0q9w8e 發表於 2020-8-27 17:57 來自手機 | 顯示全部樓層
拉87P落去囉
kwn1029 發表於 2020-8-27 18:11 | 顯示全部樓層
錦泰/海皮樓 <> 馬鞍山市中心/錦英/富寶 只可以靠馬鐵/810呢D做住.. 只能怪馬鐵駁巴士/小巴既便利度係差到冇譜
請時刻保持感恩及包容的心
 樓主| DH8737 發表於 2020-8-27 18:47 | 顯示全部樓層

paul2357paul 發表於 2020-8-27 19:47 | 顯示全部樓層
DH8737 發表於 2020-8-27 12:02
你講堆線去唔去到77區先?去唔到就咪拋出黎!
我講緊係利安錦英去77區,而家有冇巴士去到?唔好同我講A41 ...

806B可覆蓋77區至第一城
Neutroginger 發表於 2020-8-27 19:48 | 顯示全部樓層
開返條舊285
倒不如開返條全日線入大埔好過啦
經科學園又好, 馬茵山莊上面又好....
Ohm 發表於 2020-8-27 20:46 | 顯示全部樓層

DH8737 發表於 2020-8-27 18:47
當年新港城好進取,做埋大埔線同荃灣線,而家就得返錦英線同區內循環,不過班次大減!
點解越做越少除左 ...

咁你知唔知會兜去翠擁華庭嗰條線係邊條?都係免費車嚟,唔係住客專車