hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 為何屯門獨市線多集中在屯門市中心/屯門站做總站? ...
開啟左側

為何屯門獨市線多集中在屯門市中心/屯門站做總站?

0q9w8e 發表於 2020-8-30 06:05 來自手機 | 顯示全部樓層

213D 發表於 2020-8-30 01:45
總比268C同269C好,兩條經常係沙田坳道就上唔到,尤其當觀塘道出事既時侯係新蒲崗都上唔到。
其實元天問 ...

69C全日好過
GD1570 發表於 2020-8-30 09:02 | 顯示全部樓層
Choi 發表於 2020-8-29 04:39
系等到260X先打破呢個格局

你當960無到
你有你可愛,我有我好笑。
paul2357paul 發表於 2020-8-30 09:35 | 顯示全部樓層
arfung 發表於 2020-8-29 20:46
屯市開出要兜VIP區係歷史問題,在既得利益之下,個人覺得非常難大改。
當960開辦爆棚,再開961都不是比碼 ...

你哋所謂叫VIP區既野,
其實又係當年政府規劃問題,
因為屯發路和屯喜路冇再拉長D覆蓋埋置樂花園及安定邨:
https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/thread-1181181-1-1.html
搞到成個區要另外開批巴士線,
否則好似A33X咁樣行到屯公要出去兜兜先至再入就肯定成個屯門區唔多滿意。
Anonymous 發表於 2020-8-30 09:49 來自手機 | 顯示全部樓層

paul2357paul 發表於 2020-8-30 09:35
你哋所謂叫VIP區既野,
其實又係當年政府規劃問題,
因為屯發路和屯喜路冇再拉長D覆蓋埋置樂花園及安定邨 ...

多謝你嘅意見

屯發路同屯喜路冇得再延長,因為屯公入屯喜路嘅車會同皇珠路cut出屯公嘅車/屯公上屯興路嘅車打交。而屯發路都會同屯公上皇珠路嘅車打交,解決辦法就係加條線(即係宜家屯興路上屯公後嗰條線)。咁唔駛屯赤都會塞

同埋cover到安定置樂,兆麟同豐景園都係cover唔到
arfung 發表於 2020-8-30 11:12 | 顯示全部樓層

不過開了960後,很受歡迎,不夠幾個月就臨時再開961(之前沒有計劃),當年聽說幾種走線可考慮,包括碼頭區和屯門東北區,但最後都係都係跪低補飛入番VIP區。
仲要城巴/中巴都表示有興趣開屯門港島線(962果D就係後話)

以前既概念係,市中心既獨市線,就一定要經埋VIP區先比走。
例:61X九龍城/62X觀塘/263沙田/261北區,960系列既961…

所以佢地無全日直車既市區位得好少(印象中得尖沙咀/青衣站)

arfung 發表於 2020-8-30 11:17 | 顯示全部樓層
he_01 發表於 2020-8-30 01:04
又唔算冇理過嘅 起碼有加12800 仲要全部都係98座相反68A啲行李架。。。

消息說68A行李架12800會暫掛一段時間,最壞打算要等到B1重開。
不過屯轉北行68A經常上爆,呢批車感覺仲比平常12米車逼…

之前連續2星期68A兩繁有職員係幾個主要大站數客,據說結果理想,希望之後有好消息。

61X,唔減班已算好,加班就不會啦,部份班次用12800已經仁至義盡。
都上唔到車就要自己跳糟'upgrade' $16.6堆車,公司頗有信心呢批客不會流失到港鐵。
arfung 發表於 2020-8-30 11:22 | 顯示全部樓層

WongKinYat_WKY 發表於 2020-8-29 23:48
61x平得嚟但係永光通常都上唔到車,258p呢反而通常都係有位企

正是,和我觀察一樣。
不過258P不停屯轉,部份小區客用佢可能無咁方便。

但另一角度,東九龍返市中心一帶,258P係最快。
- 不停轉車站
- 無需先繞經VIP區

屯官站258P都落好多乘客,越來越多人識咁樣搭。比$16.6條氣都順D。
Waiyin12 發表於 2020-8-30 11:48 來自手機 | 顯示全部樓層
GD1570 發表於 2020-8-30 09:02
你當960無到

VIP區同樣有961過海,唔算獨市
但全個屯門得良建、屯公全日有260X去尖沙咀而VIP區無
樂仔〞 發表於 2020-8-30 12:15 | 顯示全部樓層
miklcct 發表於 2020-8-29 21:42
因為而家263要兜VIP區,所以市中心出發嘅乘客會盡量搭58M、63X同68A接駁,導致263喺屯門市中心上座率偏低 ...

其實當大部份屯門客都會係屯轉轉 263 去沙田嘅時候
263 放屯門邊到同點兜都基本上無乜所謂,只係睇下放邊區可以減少轉乘人數咁解

263 兜 VIP 只係慢 10 分鐘左右,以佢非繁班次
應該得你先咁得閒左轉右轉去搭返同一班 263

評分

參與人數 1aPower +2 HugeC +10 收起 理由
KW2523 + 2 + 10 應該得你先咁得閒左轉右轉去搭返同一班.

查看全部評分

THomas20010808 發表於 2020-8-30 12:30 來自手機 | 顯示全部樓層

樂仔〞 發表於 2020-8-30 12:15
其實當大部份屯門客都會係屯轉轉 263 去沙田嘅時候
263 放屯門邊到同點兜都基本上無乜所謂,只係睇下放邊 ...

呢個真,九巴應該唔會無啦啦改返市中心直入,搏比VIP區議員嘈咩,當然繁忙時間整幾班咁嘅特別班次加快回車是可以的

263市中心直出比經VIP區只快10分鐘,又不顯得直出會多左客。最好的處理方法是由60M/60X入手,推高263 61X屯轉至VIP區客量,善用資源