hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 再有三部前皇巴 Man A22 加入陽光馬灣線車隊 ...
開啟左側

[報刊新聞] 再有三部前皇巴 Man A22 加入陽光馬灣線車隊

E500facelift 發表於 2020-8-30 08:50 來自手機 | 顯示全部樓層

VA73@2A 發表於 2020-8-29 12:54
仲要張凳係春山牌膠凳

btw:係咪因為皇崗口岸重建/買咗新車填數/預咗今年內都開唔到關,所以仲可以過 ...

好心就換下凳,拆 3ASV既凳落黎,裝上D man到
kei_hk 發表於 2020-8-30 10:01 | 顯示全部樓層
ccicoltd 發表於 2020-8-29 23:16
331 發牌條件有沒有「閒雜人等不可乘搭」或者「需出示任戶證」?如果沒有,任何人不論目的都可以坐。

等 ...

https://www.td.gov.hk/tc/transport_in_hong_kong/public_transport/non_franchised/brief_description_of_nfb_services/index.html#6

[/quote]
[quote]A06 居民服務

根據《公共巴士服務條例》 (第 230章 )第 4條的規定,住客服務即署長於考慮獲得專營權以經營住客服務所涵蓋路綫的任何部分的專營公司的權益與其他有關事宜後所批准的住客服務,而該服務是由或代任何住宅發展的管理機構、住客或擁有人提供,以運載乘客往返該住宅發展的服務

NR331 路線係由鄉委會申請﹐即是服務對象係馬灣的鄉村﹐唔係珀麗灣。
所以﹐我上面就講珀麗灣的居民其實係偷雞使用。

同樣地馬灣鄉村的居民﹐亦會偷雞使用珀運的巴士服務去青衣/葵芳。

kei_hk 發表於 2020-8-30 10:14 | 顯示全部樓層
s3n370 發表於 2020-8-29 23:26
唔少村巴係服務鄉郊地區,而非指定屋苑。
有如NR29(西灣-西貢)、NR84(馬鞍山村-馬鞍山站)、
NR806( ...

我唔會用 "合法/不合法" 字眼﹐只係會用 "服務對象" 這個字眼。

以馬灣而言﹐你提及的幾樣野﹐只有海灘同珀麗灣發展無關的。
換句話說﹐按上面#32運輸署的講解﹐往返渡假區及學校係符合服務對象的。

至於海灘﹐就係不符合服務對象﹐都算係偷雞的。
事實上﹐你係可以用渡輪服務出入馬灣的。

s3n370 發表於 2020-8-30 10:34 來自手機 | 顯示全部樓層

kei_hk 發表於 2020-8-30 10:14
我唔會用 "合法/不合法" 字眼﹐只係會用 "服務對象" 這個字眼。

以馬灣而言﹐你提及的幾樣野﹐只有海灘 ...

你列嘅只係運輸署發牌時會考慮嘅條件,
並非營運的限制。
而你所講嘅“偷雞”,明顯係講營運期間。
HE7921 發表於 2020-8-30 11:09 來自手機 | 顯示全部樓層
吳宗錡 發表於 2020-8-29 23:08
噉嘅話幾時NR330A先可以行雙層巴士呢?

330A行雙層巴士就要上青衣站平台巴士總站,即68A/248M/249M/279X果邊
kei_hk 發表於 2020-8-30 12:00 | 顯示全部樓層
s3n370 發表於 2020-8-30 10:34
你列嘅只係運輸署發牌時會考慮嘅條件,
並非營運的限制。
而你所講嘅“偷雞”,明顯係講營運期間。

我無講係營運限制﹐只係講班富貴居民坐荃灣巴士線是否適合。

既然不是這條巴士線的服務對象﹐就係唔適合﹐就係偷雞去坐。

而現實營運﹐大多數的情況﹐當然唔會理係唔係適合的服務對象啦。

更現實的一回事﹐馬灣鄉委會又點會反對外人(非服務對象)去坐這條巴士線。
原因就係....... 有金錢盈利嘛。

s3n370 發表於 2020-8-30 12:14 | 顯示全部樓層

kei_hk 發表於 2020-8-30 12:00

既然不是這條巴士線的服務對象﹐就係唔適合 ...

既然營運上無限制,為何適唔適合搭乜車,唔係用由搭車果個人的起訖點、路線班次等去定,
而係用乜身份去定?

本班為 北鐵線 列車(經 查寧閣)前往 燒山大馬路
ccicoltd 發表於 2020-8-30 14:34 | 顯示全部樓層
kei_hk 發表於 2020-8-30 12:00

既然不是這條巴士線的服務對象﹐就係唔適合 ...

偷雞有濫用、走灰色地帶的意味,現實上該 R 仔開放給所有人使用,隔離邨,甚至巴_霸佔車頭拍片,都不能構成偷雞。

19 大坑道↔筲箕灣 $4.2
TR1614 發表於 2020-8-30 23:45 來自手機 | 顯示全部樓層
VA73@2A 發表於 2020-8-29 17:20
之前又傳話係買新嘅streetdeck黎行...

咁批 streetdeck係要黎做乜?定係流料?
EAL_SP1900 發表於 2020-8-31 00:48 | 顯示全部樓層

HE7921 發表於 2020-8-30 11:09
330A行雙層巴士就要上青衣站平台巴士總站,即68A/248M/249M/279X果邊

好似有一排整路上過,唔知而家整完路未