hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 967系及969系分工討論
開啟左側

967系及969系分工討論

Dexter981 發表於 2020-8-30 21:30 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

現時上繁城巴喺天水圍每區基本上至少有兩條過海線,一條做中上環一條做灣銅
例如天水圍北嘅967/967X,天頌嘉湖天慈嘅969A/969P,以及天水圍南嘅969/969X,另外再加一個主力服務嘉湖山莊嘅969B
喺度我有幾樣野想討論吓:

上繁方面:
1. 967 vs 969A
依家天華路一段969A係同967重疊嘅,但967因為經天秀路食兩次輕鐵燈位理應比969A慢,再加上天頌天富天悅嘅規模,理應支持到969A開一個較頻密嘅班次
然而實際上967班次遠比969A頻密,到底原因何在?
2. 969A vs 969B天中班次
相比969A,969B只侷限於7點左右提供服務,6點前8點後只能依靠969A,所以969A沒有因此取消美湖居分站
然而去到969B提供服務時段,969A仍然都要停靠美湖居,到底有無必要兩線同時服務嘉湖北往中上環?有無空間安排969A在969B服務時段內唔入美湖居直去天慈?
3. 969樂湖/天耀特車 vs 969B 天水圍站/樂湖居班次
樂湖居同天耀邨只有一街之隔,而根據969B天水圍站班次客量紀錄只有60-65%左右,即係未坐滿
考慮到969天耀特車服務範圍更少,加上正車僅途經翠湖天瑞便前往天耀,估計去到天耀上車時仍有空位,咁其實有無合併空間呢?
4. 967X/969X/969P
自從中灣繞通車之後,林士街天橋東行不能直接前往干諾道中,所有巴士必須繞經民耀街同龍和道返回原線
然而因道路容量所限,落橋位一帶經常塞車,導致各線特快效果被削弱,而969P更要經大會堂入返金鐘一帶,令車程同969A相差非常少
既然如此,如果改經中灣繞直去灣仔北,然後返回內街會否比較依家好?

下繁方面:
5. 969A往天水圍北
現時969A回程需要途經天慈,嘉湖北,翠湖同天頌才前往天水圍北,同265B一樣迂迴
如果因客量較低所以有剩餘運載力做埋天水圍北,其實會唔會將969A減班比車967同967X加班更好?

6. 969B往嘉湖北/翠湖
雖然969B因唔駛停上環同大欖隧道而大受歡迎,然而天水圍一段需要經天耀同樂湖先去嘉湖北,反而不及967/967X直接,而去翠湖亦不及經天瑞嘅969直接
其實有無方法可以改善吓?又或者用其他安排取代969B?

7. 969一線走天涯
到目前為止,所有新西巴士線由銅鑼灣出發都要經中上環一帶先入西隧(包括969),非繁尚且可以接受,但放工時間以中上環同灣銅路況隨時可能一小時後都未入隧道,班次亦因此容易混亂
雖然放工主客源係中上環,但如果開969X回程經盧押道出告士打道,然後停一停砵典乍街就直入西隧,相信比現有路線快至少10-15分鐘,甚至有無可能拆開一條集中做中上環,一條集中做灣銅呢?

歡迎大家討論
miklcct 發表於 2020-8-30 21:37 | 顯示全部樓層
當年967X係一出盧押道就砵典乍街直入西隧嘅特快,之後竟然被拉落上環變成假特快。
進智公交
H1A 發表於 2020-8-30 23:27 來自手機 | 顯示全部樓層
1. 天富搭967/X近D 2. 夠客? 3. 留一條天水圍站開,經樂湖居,再按969四號走線行,已經cover到所有路段 4. 969A同969P合併即可 5. 支持 6. 相信林士街天橋嘅優勢已經夠佢快過969好多 7. 969X開回程,967X亦應跟隨,不停永吉街
 樓主| Dexter981 發表於 2020-8-30 23:28 來自手機 | 顯示全部樓層

miklcct 發表於 2020-8-30 21:37
當年967X係一出盧押道就砵典乍街直入西隧嘅特快,之後竟然被拉落上環變成假特快。 ...

嗰三班車開車太遲
頭班要18:15先開,對放6點嘅人其實太遲
 樓主| Dexter981 發表於 2020-8-30 23:52 來自手機 | 顯示全部樓層
H1A 發表於 2020-8-30 23:27
1. 天富搭967/X近D 2. 夠客? 3. 留一條天水圍站開,經樂湖居,再按969四號走線行,已經cover到所有路段 4. ...

1. 但天富近天悅嗰幾座應該行去天悅邨上車較近,天頌天華更加近969A啲站
2. 969B唔停大欖同天慈而且深入中環內街,吸引力遠比969A大,所以該時段969A入美湖作用不大
3. 跟969B定969比較好?
4. 大致上都係咁諗,但969P改直去灣仔北得唔得?
6. 問題係去嘉湖北唔夠967直接
7. 同意
213D 發表於 2020-8-31 01:00 來自手機 | 顯示全部樓層
H1A 發表於 2020-8-30 23:27
1. 天富搭967/X近D 2. 夠客? 3. 留一條天水圍站開,經樂湖居,再按969四號走線行,已經cover到所有路段 4. ...

1. 967同967X多位坐,天華路以北嘅10萬人口得呢兩 條線過海,天澤客源大過天慈同嘉湖北好多
2. 唔得,969A食到海旁客,969B食到內街客,完全唔同服務範圍,969A即使唔停車都一定要行過(否則停唔到晴彩樓),咁停左都唔差得多
3. 都係海旁同內街客問題,而且搭得969天耀特就係貪位坐同埋要去海旁(怡和+交廣),969正車都唔係太夠班次,兩條線合併除左中環定線就冇乜大問題,天水圍要停耀民樓同屏欣直出,天水圍站特照用樂湖居u turn,唔好浪費時間入總站
4. 以行車時間係會好左,不過就好難入內街,一係就飛走金鐘,一係玩逆走,一係入菲林明道,邊條路都唔差得太多,但係飛起金鐘係值得既
5. 如果做天水圍北係應該俾返967係做,或者用佢k73條路(唔入泳池),總好過宜家成條265B咁,最起碼回程要飛走嘉湖山莊,行市中心個邊會快D
6. 969B回程客源在天耀,要去嘉湖北嘅都去晒967系,翠湖要停返入屋苑先方便人,反而969B回程應該跟969行,唔去嘉湖山莊,D人回程係care有冇位坐多個行車時間有無短左,日日企著過海真係辛苦
7. 開得969X回程就連中環都唔好停,果度大把車,入去只係浪費時間,要拆係有難度,車唔夠多,969主線亦都多人坐,佢返天瑞天頌比所有路線快,天瑞仲要係獨市,要拆又保持到班次係有難度嘅
JC8385 發表於 2020-8-31 01:54 來自手機 | 顯示全部樓層

213D 發表於 2020-8-31 01:00
1. 967同967X多位坐,天華路以北嘅10萬人口得呢兩 條線過海,天澤客源大過天慈同嘉湖北好多
2. 唔得,969 ...

969B收工時間作為有位坐嘅中環特快
仲要可以飛走大欖,簡直就係西隧清泉
只係969A係265B化之後,頌棋閣係應該補返個站
呢點無做到係當區議員嘅失職

去程嚟講969A其實係咪應該考慮同969P合併返
而家有咗繞道969P都插翼難飛,兩架車又疏
疏到我寧願行多幾步撘969B飛大欖內街落
係0715同0730兩班中間就已經足足有3班969B
都未計本來969A已經慢咗,落車又唔就腳
不過講真,967贏有得飛大欖,但要停返西消防街
同969A兩者之間邊個慢邊個快我都好好奇
至於969A/B所謂嘅重疊,勸喻大家唔好吓吓將路線有重疊視之為萬惡

BUSFANS 發表於 2020-8-31 02:55 | 顯示全部樓層
213D 發表於 2020-8-31 01:00
2. 唔得,969 ...

7.其實可唔可以開969X回程,祥頓台開出後跟N182出海皮,停百德新街站,跟住出灣北停灣仔訓練池對面及會展,行分域碼頭街出去停一停砵典乍街就入西隧,跟969去大欖隧道(不停轉車站),再跟N969咁返去天水圍市中心呢?
ATENU135 發表於 2020-8-31 03:02 | 顯示全部樓層
BUSFANS 發表於 2020-8-31 02:55
7.其實可唔可以開969X回程,祥頓台開出後跟N182出海皮,停百德新街站,跟住出灣北停灣仔訓練池對面及會展,行 ...

灣北下繁其實好塞車
PC2625 發表於 2020-8-31 09:03 | 顯示全部樓層

愚問, 為何不保留過去的非專 "R" 線?