hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 967系及969系分工討論
開啟左側

967系及969系分工討論

paul2357paul 發表於 2020-8-31 09:19 | 顯示全部樓層

JC8385 發表於 2020-8-31 01:54
969B收工時間作為有位坐嘅中環特快
仲要可以飛走大欖,簡直就係西隧清泉
只係969A係265B化之後,頌棋閣係 ...

969都要停西消防街,仲要天水圍段兜大圈:
https://www.youtube.com/watch?v=SWiWk6Ew1TY
AVBWU291 發表於 2020-8-31 09:43 | 顯示全部樓層
以下所述只適用於星期一至五,不包括星期六

1. 967離開天華路之後就經天秀路,濕地公園路直上公路。等得耐嘅燈只有天華路左轉天葵路(969A都要等)同埋天秀路右轉天瑞路,其他都好快,而且連欖隧都唔停(969A要停)。相反969A仲要停天城路/天柏路/天湖路,同埋天城路左轉天福路,天福路右轉朗天路。後兩盞燈已經特登較過嚟,如果係頭批過天城路左轉天福路嘅車,喺上繁咁多車等燈,條龍塞返入天城路嘅情況下,有時可以夾硬過埋天福路右轉朗天路盞燈。但更多嘅係過唔切,變相等完左轉盞燈,又要再等右轉盞燈。至於人口方面,大大個天北就得967系兩條線做哂(唔計鰂魚涌線),而天南仲有天耀/天盛嗰邊嘅車海。所以就算969A開到冇咁密,過咗天慈都仲有位坐。

2. 其實969A喺嘉湖北真係唔載到幾多客,相反969B密密到都可以企人出天水圍(疫情前)。我都覺得969A真係可以飛景天晴美湖景湖,停完天悅就直出天慈,幫下967系清下天華路嘅客。但要注意,969B係行德輔道中,停中環街市,而唔係行干諾道中,停怡和大廈。

3. 969係停天佑苑,969B停天盛苑,二者走線唔同。再者,樂湖特車係由村巴演變過嚟。開得村巴,就預咗樂湖人唔會行去天耀。再加上,兩線喺港島走線唔同,都比較難搞。唯一可以搞嘅係天水圍站特車可以縮返去樂湖,因為肯定坐唔滿,屏欣居民由天水圍站巴士總站行半分鐘出返天盛苑分站上車,既可以尾站直上公路,又唔驚冇位坐。

4. 969P經繞道嘅話,就要經菲林明道天橋出返軒尼詩道,即係話力寶中心 軍器廠街會飛咗。我只可以同你講,客倉會冇咗。至於兩條X線,行繞道會飛走入境事務大樓。改完路之後似乎比唔改更好。

5. 經天北前,要停天華路同天瑞路先到天榮路。而家可以快啲到天榮路,其實冇話唔好。至於天北一段,除咗方便清客即刻私走之外,我諗唔明點解要咁行。但969A應該唔可以減班,否則天水圍東南會反枱。

6同7要一齊講。而家上繁分流算可以,執少少嘢,變得更靚仔就好。但下繁就⋯⋯似係整一堆線輔助主線,多於分流。所以要大執。呢樣嘢要靠各位動下腦筋
將軍澳係收視保證🫡 I mean 討論
dandanlam 發表於 2020-8-31 21:43 | 顯示全部樓層
969B其實係嘉湖村巴
dogdog002 發表於 2020-9-2 00:31 | 顯示全部樓層

PC2625 發表於 2020-8-31 09:03
愚問, 為何不保留過去的非專 "R" 線?

對客黎講,平咗
對城巴黎講,調車方便咗

仲可以做埋周邊客,客多車多

可能已經諗著唔做嘉湖村巴

執定後路俾其他人做
dogdog002 發表於 2020-9-2 00:36 | 顯示全部樓層
AVBWU291 發表於 2020-8-31 09:43
以下所述只適用於星期一至五,不包括星期六

1. 967離開天華路之後就經天秀路,濕地公園路直上公路。等得耐 ...

3. 唔認同
果個鐘數其實部車都係要泊街等入樂湖

拉去屏欣都係一????兩得

同埋見過係有人係屏欣上車

樂湖其實係會坐滿

一個唔好彩派部低載或者行李架

咁就要企
士刁拔尼.奧 發表於 2020-9-2 18:22 來自手機 | 顯示全部樓層
趁而家行政議會關係咁差,直接N969來回屯公,加埋967同969重新派牌,放咗969嘉湖北果一段俾967再撥咁兩部車俾967做返原本咁上下班次好過
JC8385 發表於 2020-9-2 20:17 來自手機 | 顯示全部樓層

士刁拔尼.奧 發表於 2020-9-2 18:22
趁而家行政議會關係咁差,直接N969來回屯公,加埋967同969重新派牌,放咗969嘉湖北果一段俾967再撥咁兩部車 ...

N969雙向行屯公嘅唔該N368拉上天水圍
兜元朗兜埋凹頭都快過你
paul2357paul 發表於 2020-9-2 20:31 | 顯示全部樓層
JC8385 發表於 2020-9-2 20:17
N969雙向行屯公嘅唔該N368拉上天水圍
兜元朗兜埋凹頭都快過你

唔好咁啦,知唔知近月既N969快到個零鐘就行完天水圍?
https://www.youtube.com/watch?v=M5z8cWQMhBs

快到8個字衝到去屯門市中心都仲得,客量唔使講係運凳,真係想叫城巴改佢行紅隧止蝕同埋執尖東客:
https://www.youtube.com/watch?v=rn8IeRFWWYg
3asv@59x 發表於 2020-9-3 21:52 | 顯示全部樓層
其實我個人就咁覺得
冇必要所有巴士線全部去晒同一個地方
你話繁忙時間分翻開有車到咁就另外講法

好似967 969 咁
其實可以考慮
967做上環丶中環丶金鍾
969做灣仔丶銅鑼灣

969利用中環灣仔繞道,灣北出,經菲林明道出軒尼詩道
返天水圍,軒尼詩道後經盧押道出告士打道。然後直去西隧

967大致上唔變

主要靠大欖隧道/西隧做轉車

當然,上下午繁忙時間會開出特別嘅班次,由天水圍北去灣仔銅鑼灣,以及天水圍南去上環中環金鐘

JC8385 發表於 2020-9-3 22:25 來自手機 | 顯示全部樓層

3asv@59x 發表於 2020-9-3 21:52
其實我個人就咁覺得
冇必要所有巴士線全部去晒同一個地方
你話繁忙時間分翻開有車到咁就另外講法

改到咁轉嚟轉去
我點解唔撘黨鐵甚至買月票撘968?