hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 6/9 起,新巴18X往筲箕灣方向改經中環灣仔繞道 ...
開啟左側

[服務調整] 6/9 起,新巴18X往筲箕灣方向改經中環灣仔繞道

tonycheung0123 發表於 2020-9-27 22:27 | 顯示全部樓層

Ricky403 發表於 2020-9-27 22:03
上繁去東區點解唔喺西隧口畀$5.6上960X/968X?

我個人心理係,你呢d係早上得幾班,仲有,而家目標係全日做轉乘吧
tonycheung0123 發表於 2020-9-27 22:28 | 顯示全部樓層
Tummy 發表於 2020-9-27 22:02
以上繁 720 720P 722 嘅速度 除非趕時間
唔係唔見得畀多 $1.5 上 18X 快 5-10 分鐘 好有著數 ...

我特快轉乘去北角太古坊,都win 一半啦
Tummy 發表於 2020-9-27 22:38 | 顯示全部樓層
tonycheung0123 發表於 2020-9-27 22:28
我特快轉乘去北角太古坊,都win 一半啦

win 邊一半 ?
win 喺可以喺北角塞渣華道 ?
win 喺可以畀多 $1.5 ?
win 喺同轉上繁 720 720P 722 差唔多時間 ?
Tobychow : 大窩口巴士服務全葵青最差
andy92 發表於 2020-9-27 22:57 | 顯示全部樓層

Ricky403 發表於 2020-9-27 22:03
上繁去東區點解唔喺西隧口畀$5.6上960X/968X?

邨巴首站港澳碼頭
Ricky403 發表於 2020-9-27 23:20 | 顯示全部樓層
andy92 發表於 2020-9-27 22:57
邨巴首站港澳碼頭

大西北好似仲有邨巴直達,加埋960X/962C/968X/969C都已經覆蓋大部分區域,應該無需喺上環轉車
會用得著嘅,可能得海濱NR38?荃威NR34都已經變咗934A可以喺西隧口轉
.
miklcct 發表於 2020-9-27 23:21 | 顯示全部樓層
andy92 發表於 2020-9-27 22:57
邨巴首站港澳碼頭

邨巴呢啲垃圾連林士街天橋都唔行,重要限時限刻,梗係搭返專營巴士,去西隧口轉960X/968X啦。
進智公交
andy92 發表於 2020-9-27 23:29 | 顯示全部樓層

Ricky403 發表於 2020-9-27 23:20
大西北好似仲有邨巴直達,加埋960X/962C/968X/969C都已經覆蓋大部分區域,應該無需喺上環轉車
會用得著嘅 ...

邨巴官方得田景邨一個站(好似已經名存實亡),
960X/962C/968X 又無位坐,所以搭邨巴訓到上環先轉鐵既大有人在,

而家大西北朝早有超過 80 班過海邨巴,當50人一車都成四千人
如果有一成人轉鐵去東區都四百啦

Ricky403 發表於 2020-9-27 23:34 | 顯示全部樓層
tonycheung0123 發表於 2020-9-27 22:27
我個人心理係,你呢d係早上得幾班,仲有,而家目標係全日做轉乘吧

轉960X/968X比起轉18X又密又平又快,上繁東行18X真係行埋二邊
非繁轉18X,唔好彩等成20分鐘,都嚇走唔少客
當然,去太古城仲有720可以上,某程度上叫做有兩飛,但18X角色就會變咗執雞

得嗰4-5個客就想開加班車?真係大諗頭
如果呢個客量都可以收貨,荃葵無理由得荃灣繁時兩三班來往東區
以930X vs 934大戰情況,各自都會開一條分支來往東區
事實係無
.
andy92 發表於 2020-9-27 23:37 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2020-9-27 23:34
轉960X/968X比起轉18X又密又平又快,上繁東行18X真係行埋二邊
非繁轉18X,唔好彩等成20分鐘,都嚇走唔少 ...

960X/968X 唔見得有幾密,到站時間易受沿途交通狀況影響
有時兩班前後腳走左,就要等十幾分鐘先再有車

Ricky403 發表於 2020-9-27 23:41 | 顯示全部樓層

andy92 發表於 2020-9-27 23:29
邨巴官方得田景邨一個站(好似已經名存實亡),
960X/962C/968X 又無位坐,所以搭邨巴訓到上環先轉鐵既大 ...

嗰80班車當到站時間平均分配喺20分鐘內,都係得1/4班次轉到18X而唔駛等太耐...
疏車始終係死症,18X仲要係第二程,非巴迷邊個咁神心同你上第一程車嗰時就夾定18X班次
況且18X由堅城開出路況都唔係穩定,唔會有「今日呢班車轉到,聽日呢班車都轉到」呢支歌仔唱
.