hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 荃灣區議員關注荃灣西至西灣河巴士線進展 ...
開啟左側

[其他] 荃灣區議員關注荃灣西至西灣河巴士線進展

castanopsis 發表於 2020-9-16 12:05 | 顯示全部樓層

nwfb1001 發表於 2020-9-16 11:58
又loop

真係咁obvious點解968X開咗8年都未有930/934支線去東區?

宜家講緊東區人有無需要入荃葵/元朗
968X唔啱方向呀師兄

你真係認為東區居民入元朗多過入荃葵?
我覺得難以置信
kay 發表於 2020-9-16 13:02 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2020-9-16 11:47
荃葵
1. 工商廈規模大過元朗唔少
2. 旺區旺過元朗

不如我同你上一場課吧

我個論點係
castonopsis講野無事實根據

例子1:
castonopsis指出西荃紅小無人識
我反駁,巴士公司都睇住西荃黎打開930A,以前下繁石塘咀可打爆部930A

例子2:
castonopsis指出東區去荃葵多過去元朗
我反駁,需求要有實質數字,OBVIOUS =/= CAN PROVE
NWFB1001站友更指出968X 2008年開線

或者再講一個例子
例如某高官好唔受歡迎
看似唔需要用數字去證明
但實際都係要(民望/支持值)

我覺得你同個判官分別唔大
西荃紅小無人識 唔需要論證
東區去荃葵多過去元朗 錯論證,都總好過連論證都無

要PROVE一樣野,一定難過PROVE唔到
例如有人犯罪,你要告得佢入,都要搵證據去CHARGE人

讀數既話,做PROVE用MI,要行3個STEPS,最尾錯左都係FAIL

講真,你個做法似係睇住個結果去PROVE返轉頭
呢個係數學世界會用到,但文字世界唔得
世界很簡單 人類很複雜
Ricky403 發表於 2020-9-16 16:08 | 顯示全部樓層
s3n370 發表於 2020-9-15 23:00
承我貴言恐怕我受唔起。
响討論區,幾宏大嘅計劃都係吹水。
包括我講過嘅任何計劃。

呢頭吹完水,嗰頭咪繼續36分鐘由鰂魚涌番荃灣
不論呢程車可唔可以接受,有個更好嘅package,但選擇企喺對立面潑自己冷水
可以咁抽離法,唔入去做PR都嘥咗你
.
Ricky403 發表於 2020-9-16 16:16 | 顯示全部樓層

拗咗咁多版,都係人嘅因素
以前中灣繞都未通,962C、969C得回程,已經有人提荃葵港島東
當時邊有咁多人走出黎話無客唔值得開唔會開黎潑冷水
而家都係多得某位站友,令部分人故意要打對台
.
s3n370 發表於 2020-9-16 18:56 來自手機 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2020-9-16 16:08
呢頭吹完水,嗰頭咪繼續36分鐘由鰂魚涌番荃灣
不論呢程車可唔可以接受,有個更好嘅package,但選擇企喺對 ...

一個人總會擔當不同角色
“屁股決定腦袋”,坐响邊個位置就用邊個思維,
不就是最基本的職業道德嗎?

就算要爭取,了解對家心態,總比盲拼有效。
當然,前提係對家不濫權。
qunow 發表於 2020-9-16 19:08 來自手機 | 顯示全部樓層
s3n370 發表於 2020-9-16 18:56
一個人總會擔當不同角色

以自己角色思考不等於讓角色歪曲邏輯
s3n370 發表於 2020-9-16 19:12 來自手機 | 顯示全部樓層

qunow 發表於 2020-9-16 19:08
以自己角色思考不等於讓角色歪曲邏輯

兩件無關連嘅事拉埋一齊,似乎你响度歪曲緊邏輯喎
請指出有歪曲邏輯的地方。
不提論證係無意思嘅
qunow 發表於 2020-9-16 19:39 來自手機 | 顯示全部樓層
s3n370 發表於 2020-9-16 19:12
兩件無關連嘅事拉埋一齊,似乎你响度歪曲緊邏輯喎
請指出有歪曲邏輯的地方。
不提論證係無意思嘅

我只是在指出你所引用的語句為什麼不適用,並未涉及具體論據
Ricky403 發表於 2020-9-16 20:20 | 顯示全部樓層
s3n370 發表於 2020-9-16 18:56
一個人總會擔當不同角色

如果講職業道德,有任何利益衝突,
最符合嘅行動係唔參與呢個project、唔對呢個project發表意見

至於諗阿A點點點,阿B點點點,點樣平衡兩邊,應該點做,嗰個其實係調解師做嘅野
當然,之前區議員職能個post,我有講過如果行多一步,兩邊更容易傾掂數
當時你係站反邊,企喺區議員「反映民意」呢邊去諗
何解去到呢個話題,又會調番轉嘅

其實香港嘅公共交通冇乜職業道德可言
九巴掛喺嘴邊嘅「社會責任」,係「大線30、細線50」
本來申請咗ISO,但代價唔少,後尾都索性放棄
至於龜記?...
新城?咁就要睇下跳飛機制度係咪合理
.
s3n370 發表於 2020-9-16 22:52 | 顯示全部樓層

Ricky403 發表於 2020-9-16 20:20
如果講職業道德,有任何利益衝突,
最符合嘅行動係唔參與呢個project、唔對呢個project發表意見

利益有衝突要避嫌係啱。

不過樓下多條少條巴士線,極難先係tangible利益。
亦幾乎無可能從內幕消息得益。
案例唔係話無,講緊係度身訂造為自己/家人,蝕錢都要開果D。

就算住正果區,頂多係申報就夠
本班為 北鐵線 列車(經 查寧閣)前往 燒山大馬路