hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 漆咸道北巴士路線早繁可否使用東九龍走廊 ...
開啟左側

漆咸道北巴士路線早繁可否使用東九龍走廊

zacharyho907 發表於 2020-9-1 17:19 | 顯示全部樓層

其實東九龍走廊下方至京士柏便是漆咸道北,使用走廊的路線多數來往將軍澳/藍田至九龍灣和尖沙咀/佐敦的全日及繁時特快線(796X例外),反之皆為過海線(海底隧道)和往深水埗、尖沙咀、旺角等的市區線,擠塞源頭分別是加士居道天橋在油麻地停車場大廈的路面狹窄,以及海隧九龍入口,取道走廊意味很多市區路線會流失部分土瓜灣至紅磡的沿途客源,重組後又會造成班次不穩。所以,先以一至兩條過海線和市區線做試驗,效果理想才逐步把其他路線提速,畢竟屯馬綫全綫和東鐵綫過海段的開通,昔日行經土瓜灣至紅磡客量不俗的路線勢必大重組。
Zachary Ho
jpoon 發表於 2020-9-1 19:53 | 顯示全部樓層
kwn1029 發表於 2020-9-1 16:23
其實巴士線已經好大幅度咁改善左你提出果個所謂塞車源頭,你搞清楚漆咸道北既塞車源頭係咪真係只得呢個先.. ...特別係下繁時段,你睇下 98D,215X 呢D要等幾耐先由啟德隧道塞到去佐敦/尖沙咀頭1個站...
第二大源頭就係紅隧出黎既車要硬cut最右線上加士居道天橋,呢個之前都有D post提出過,0 B( j6 _" G/ B
而且不單係下繁先會塞,早繁呢個位都會塞,% Z( m8 G0 c# C$ w1 R' S' G- f
不過當然,趨勢上就係靠中九龍幹線去抒緩呢個問題,但其實我覺得成效唔會真係好大

上繁係主要塞紅隧,過咗十一點就塞加士居道天橋
下繁好多時都係塞加士居道天橋多,漆咸道北去紅隧車龍反而短好多,好多時只係去到溫思勞道甚至康莊道
樓主而家講緊上繁,你講下繁好似有D離題
http://jpoon9394.blogspot.com/
chunglau 發表於 2020-9-1 20:34 | 顯示全部樓層
時時刻刻都有人去紅磡土瓜灣馬頭圍一帶,改行東九龍走廊不太可行
tommy14D 發表於 2020-9-1 20:59 來自手機 | 顯示全部樓層

其實早繁唔停曲街已經幫左好多
天空之神 發表於 2020-9-1 23:31 | 顯示全部樓層
jpoon 發表於 2020-9-1 19:53
上繁係主要塞紅隧,過咗十一點就塞加士居道天橋
下繁好多時都係塞加士居道天橋多,漆咸道北去紅隧車龍反而 ...

其實紅隧口返新界應該上下分離,要起新天橋由左線上加士居道天橋,留返中間出油佐
.
jpoon 發表於 2020-9-1 23:48 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2020-9-1 23:31
其實紅隧口返新界應該上下分離,要起新天橋由左線上加士居道天橋,留返中間出油佐
...

唔係價錢因素嘅話,去新界西應該用西隧而唔係紅隧囉
http://jpoon9394.blogspot.com/
dennis28a 發表於 2020-9-2 00:15 | 顯示全部樓層

Ohm 發表於 2020-9-1 16:05
我開頭講漏咗,係想用特班形式去做
101、111咁多班次,分幾架出嚟做特班唔過份
同埋東九龍走廊早繁右線係 ...

早繁 101X 其實唔係快 101 好多到歐化,
落橋日日情況唔同,司機如果唔識打尖,比盡快唔夠 5 分鐘到紅隧巴士站,識打尖抽頭先快到 10 分鐘咁大吧。
只係因為 101X 唔停紅隧巴士站,睇落九龍段好似好快。

如果 101 做完木廠街打圈上走廊,咁快法一定慢過正線直行陪塞,
5X 當年試車試過就係唔掂先早繁唔上東九龍走廊。

而成功幫助 101 111 提速從來唔係改上走廊,而係港島行告士打道跟 115 咁直去,
但當東鐵過左海,仲有咩野競爭力?

惡意回復是不道德的行為。
 樓主| Ohm 發表於 2020-9-2 02:05 | 顯示全部樓層
chunglau 發表於 2020-9-1 20:34
時時刻刻都有人去紅磡土瓜灣馬頭圍一帶,改行東九龍走廊不太可行

可能我講得太多廢話,我只係想提議101、111、116等早繁部分以特別班次形式使用東九龍走廊,令中上游乘客可以更快過海,以維持競爭力,否則恐怕屯馬線全線通車時會有好多人果斷落地底

樓主| Ohm 發表於 2020-9-2 02:19 | 顯示全部樓層
dennis28a 發表於 2020-9-2 00:15
早繁 101X 其實唔係快 101 好多到歐化,
落橋日日情況唔同,司機如果唔識打尖,比盡快唔夠 5 分鐘到紅隧 ...

唉真係唔應該講嗰句都講埋,你試下早繁去馬頭涌道近木廠街會見到有啲人喺路邊自己喺度排隊(唔係對住站牌),又會有啲交通工具係啲唔應該出現嘅地方出現咗,明就明唔明就算
原先以為開個post有得討論下,點知變咗要同區外人逐個解釋
Citcalag 發表於 2020-9-2 02:20 | 顯示全部樓層

天空之神 發表於 2020-9-1 23:31
...

無位啦

反而而家橋面左線係落返加士居道,只係skip左下面盞燈無乜用
我搭過幾百次98D,有一次唔塞車係會上左橋,平時比d車打哂尖,所以塞住哂根本無用。我有諗過,不如拆左個落橋位,令加士居道天橋西行去到佐敦道口可以擴闊到雙線,似乎可以增加少許容車量

而且未來油麻地停車場會拆缷,似乎未來係有空間擴闊加士居道天橋