hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 嶼巴 2019-2020 財政年度財務報告及營運資料 ...
開啟左側

[經歷分享/報告] 嶼巴 2019-2020 財政年度財務報告及營運資料

nwfb1001 發表於 2020-9-3 10:40 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2020-9-3 10:36
一方面話新城做得好,一方面就原來所謂好的前提係人地荷包貼錢出去做,人地而家就賣盤,咪睇下嶼巴會唔會 ...

作為乘客,新城點解做得唔好? 加價次數比九巴/路軌車/小巴少,累計幅度遠低於通漲
唔係新鐵路線開通、武肺仲有錢賺,荷包貼咩錢? 回饋乘客基金算唔算?

呀仲有,回饋乘客次數城巴都多過九巴

GD1570 發表於 2020-9-3 10:50 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2020-9-3 10:36
一方面話新城做得好,一方面就原來所謂好的前提係人地荷包貼錢出去做,人地而家就賣盤,咪睇下嶼巴會唔會 ...

繼續有人認為賣盤就一定係負面,從來係從一方面去諗嘢...

新城就算點大幅調整票價,都唔會追得返小九汽加個嘅整體幅度,
仲要講到大開所謂貴線,依方面小九汽認第二隨咗長勝外都無公司會認第一啦...

人哋版友就係問你:小九汽做過啲乜嘢嚟顯示自己有「積極跟進」?
你有冇見過小九汽有路線建議文件?有冇相關路線計劃嘅文件?有冇同區佬合作建議?
口講「積極跟進」,實際有冇做嘢?
有嘅,拎出嚟睇吓...
你有你可愛,我有我好笑。
053h4 發表於 2020-9-3 11:07 | 顯示全部樓層
GD1570 發表於 2020-9-3 10:50
繼續有人認為賣盤就一定係負面,從來係從一方面去諗嘢...

新城就算點大幅調整票價,都唔會追得返小九汽 ...

08年後, 九巴累計加左13%左右, 新巴城巴已加9.9%, 下一次加價如果政府可憐新城加足的話, 新城加幅就好有可能追過九巴, 但加足好有可能都係繼續蝕錢

重有, 白字黑字的區議會文件已經顯示九巴態度, 你覺得九巴講大話咪寫信比九巴問LOR
人地九巴自己講你又唔信, 新城嶼連續大額蝕錢, 無合理回報你都唔信, 重話加價唔合理咁, 真係唔知新城做錯咩
根本N個理支指新巴城巴反映成本的加價, 包括不限於人口老化, 司機人工大升, 港島人口下跌等
有時對你口中做得好的公司, 公平D好
簽名被屏蔽
nwfb1001 發表於 2020-9-3 11:12 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2020-9-3 11:07
08年後, 九巴累計加左13%左右, 新巴城巴已加9.9%, 下一次加價如果政府可憐新城加足的話, 新城加幅就追過九 ...

喂,加幅都係低過九巴喎;點唔好法?
053h4 發表於 2020-9-3 11:15 | 顯示全部樓層
nwfb1001 發表於 2020-9-3 11:12
喂,加幅都係低過九巴喎;點唔好法?

新巴城巴待批的加幅係12%, 九巴待批係8.5%, 而九巴有利潤會壓低加幅, 新城唔知係咪又好似上次咁打個折就算啦

兩個一次批的話, 考慮埋財務表現, 新巴城巴累計加幅就高過九巴

所以唔知你講加幅低過九巴, 係覺得新巴城巴不應份地有回報, 司機唔配有合理福利定點啦
同理, 針對嶼巴加價, 立場一致, 巴士公司要長蝕?
簽名被屏蔽
nwfb1001 發表於 2020-9-3 11:19 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2020-9-3 11:15
新巴城巴待批的加幅係12%, 九巴待批係8.5%, 而九巴有利潤會壓低加幅, 新城唔知係咪又好似上次咁打個折就算 ...

待批即係未發生,冇人預計到

事實就係自2008年起至今,九巴加價次數及幅度都遠超新城
053h4 發表於 2020-9-3 11:22 | 顯示全部樓層

nwfb1001 發表於 2020-9-3 11:19
待批即係未發生,冇人預計到

事實就係自2008年起至今,九巴加價次數及幅度都遠超新城

前面係咪講左, 九巴累計大約加左13%? 我認同呢點
但係, 咁你認為合理咩? 我認為唔合理WOR, 而往後加幅就會追過九巴, 你話客唔洗諗巴士公司有無錢賺, 巴士公司投資及請人唔洗錢?
簽名被屏蔽
nwfb1001 發表於 2020-9-3 11:25 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2020-9-3 11:22
前面係咪講左, 九巴累計大約加左13%? 我認同呢點
但係, 咁你認為合理咩? 我認為唔合理WOR, 而往後加幅就 ...

新城都有投資買新車、請人,同埋你覺得唔大關係嘅ETA,點解新城又可以加幅少過九巴?
GD1570 發表於 2020-9-3 11:25 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2020-9-3 11:07
08年後, 九巴累計加左13%左右, 新巴城巴已加9.9%, 下一次加價如果政府可憐新城加足的話, 新城加幅就好有可 ...

好有可能,亦即係好唔可能啦...
仲要大前題要過政府同交咨會...
好明顯機會成數唔過..
仲未計小九汽都會追住加價...
即係出現嘅機會率真係低無可低。

區議會文件只係寫住小九汽會「積極跟進」,
我依家係問你:小九汽之後做過啲乜去「積極跟進」?
請問有冇具體嘅文件顯示小九汽有真係做過嘢呢?
有嘅咪拎出嚟囉,畀大家睇吓小九汽嘅誠意嘛...
要我寫信畀小九汽,即係閣下根本都無實例證明小九汽有「積極跟進」過啦...
咁同「空口講白話」又有乜分別呢?
新城就真係有「積極跟進」喇,最起碼成條49X嘅PROPOSAL已經出咗,
運輸署亦指派咗新巴經營,新巴又做緊嘢喇...

我就好公平嘅,新城做得有好有唔好嘅地方,我一向都係有讚有彈的,唔似閣下一面倒盲撐小九汽...
連小九汽做得唔好嘅地方都要盲撐或視而不見...

同埋,我就無講過「加價唔合理」,我一直只係問閣下:全世界成本增加,一間競爭少就要加價嚟營持良好營運,另一間就大量競爭而唔駛加價都可以維持良好營運,請問邊間好啲呢?
係你因為要盲撐所以一直避而不答。

有時對你口中做得好的公司, 公平D好」依句說話你講返畀自己聽好過啦..
你有你可愛,我有我好笑。
053h4 發表於 2020-9-3 11:27 | 顯示全部樓層

nwfb1001 發表於 2020-9-3 11:25
新城都有投資買新車、請人,同埋你覺得唔大關係嘅ETA,點解新城又可以加幅少過九巴?
...

新城唔係唔想加價, 係政府唔批加足, 放慢審批而已, 結果係咪賣盤呢? 新線係咪唔夠人爭呢?做生意無錢賺, 係咪唔可以持續?

你唔覺得唔洗理, 唔代表新創建股東, 特別係小股東唔CARE
商業社會, 無錢賺就走人啦
簽名被屏蔽