hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 東鐵線應否加票價?
開啟左側

東鐵線應否加票價?

paul2357paul 發表於 2020-9-3 10:11 | 顯示全部樓層

lsc04d11 發表於 2020-9-3 07:35
我真心覺得搵一年淨加單程票 (反正一加就加5毫/1蚊) 八達通就一毫都唔加。而得出嗰個加幅咪算囉  反正買 ...

近年情況唔同,多左部分黃絲唔用8仔用番cash
Twinings 發表於 2020-9-14 11:14 來自手機 | 顯示全部樓層
barking 發表於 2020-9-2 22:05
相比西鐵,東鐵月台無冷氣,唔應該加價。

其實唔好下下攞冷氣來講,而家啲西鐵站嘅冷氣開得越來越細,有時由街外行入車站會熱到出哂汗,去到月台等車直情覺得好焗,上到車又唔夠冷氣,戴住口罩仲衰多兩錢重...
Quanta 發表於 2020-9-14 22:43 來自手機 | 顯示全部樓層
Twinings 發表於 2020-9-14 11:14
其實唔好下下攞冷氣來講,而家啲西鐵站嘅冷氣開得越來越細,有時由街外行入車站會熱到出哂汗,去到月台等 ...

點都好過無冷氣無幕門嘅東鐵

評分

參與人數 1aPower +2 HugeC +6 收起 理由
mckhgc + 2 + 6 精闢見解

查看全部評分

kitarolo 發表於 2020-9-15 07:24 | 顯示全部樓層

Twinings 發表於 2020-9-14 11:14
其實唔好下下攞冷氣來講,而家啲西鐵站嘅冷氣開得越來越細,有時由街外行入車站會熱到出哂汗,去到月台等 ...

唔講冷氣嘛,得。
講咗好多次東鐵便宜係假象
仲會有新東以外居民唔明嘅副作用

373A(現978)以往認為
難以全日化,經常有班人
話東鐵到紅磡轉隧巴去到
嘅範圍更廣,原來個個住祥華、
彩園、太和邨呢類地點?

更甚一個問題係令一啲未出
市區但要三程車嘅組合難以開
巴士線,例如綠色小巴26、502
繁時唔夠載,除非東鐵票價可去到
西鐵水平,用巴士一係用唔盡載客量
一係就班次勁疏,甚至出現73B嘅物體

假設樓主大計得逞,係唔係同時整返一個
類似輕鐵嘅系統在水粉埔一帶? 點樣收地好?

Quanta 發表於 2020-9-15 11:11 來自手機 | 顯示全部樓層
東鐵加價?得,首先馬鐵要減返,然後全部接駁線變晒西鐵K巴咁,7日服務兼免費轉鐵先好同我講

評分

參與人數 1aPower +3 HugeC +10 收起 理由
mckhgc + 3 + 10 英雄所見略同

查看全部評分

tonyng 發表於 2020-9-15 15:39 | 顯示全部樓層
成個命題已經錯晒:
點解一定係東鐵太便宜,而唔會係其他路線定價太貴要減價呢? (例如過海車程、西鐵、屯馬出鑽石山,數據顯示outlier地收取不合理的高昂車費)
天空之神 發表於 2020-9-15 16:00 | 顯示全部樓層

tonyng 發表於 2020-9-15 15:39
成個命題已經錯晒:
點解一定係東鐵太便宜,而唔會係其他路線定價太貴要減價呢? (例如過海車程、西鐵、屯 ...

東鐵本地線年年蝕錢

唔係要加價唔通再減價?
.
kitarolo 發表於 2020-9-15 16:10 | 顯示全部樓層
tonyng 發表於 2020-9-15 15:39
成個命題已經錯晒:
點解一定係東鐵太便宜,而唔會係其他路線定價太貴要減價呢? (例如過海車程、西鐵、屯 ...

電氣化時已經講明本地段
要較便宜先吸引到市區嘅人
遷到新界居住,二來隧道段並
唔多,加上路線已逾百年歷史
已收回成本嘅機會率高得多。
Twinings 發表於 2020-9-15 16:18 來自手機 | 顯示全部樓層
kitarolo 發表於 2020-9-15 07:24
唔講冷氣嘛,得。
講咗好多次東鐵便宜係假象
仲會有新東以外居民唔明嘅副作用

由頭到尾都冇話過要東鐵加價,你咁緊張做乜?
西鐵票價就真係唔合理地高
東鐵最好加過境段車費
kitarolo 發表於 2020-9-15 16:29 | 顯示全部樓層

Twinings 發表於 2020-9-15 16:18
由頭到尾都冇話過要東鐵加價,你咁緊張做乜?
西鐵票價就真係唔合理地高
東鐵最好加過境段車費 ...

可以睇多次我#15點講
西鐵無可否認比起相若
巴士線係貴,但係我搵唔返
個source睇吓有無人補充
本來淨係出南昌已想收30蚊
但通車又撞啱沙士先叫無咁過份

東鐵嗰邊,我都答唔到巴士貴
定係其他原因,對於剛投身社會
工作嘅人嚟講東鐵出去返工真係
慳到錢,但又再睇前啲嘅#9除非永久
停邊境二站兼取消埋直通車,就算呢排
西鐵慳冷氣焗咗,至少都唔洗淋雨掛?