hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 東鐵線應否加票價?
開啟左側

東鐵線應否加票價?

kitarolo 發表於 2020-9-19 10:29 | 顯示全部樓層

k68420 發表於 2020-9-19 02:09
R-Train出唔到街明顯係港鐵行政連環失誤而導致,根本就自己攞嚟

總之唔係新東居民錯,OK?
mckhgc 發表於 2020-9-19 21:56 | 顯示全部樓層
kitarolo 發表於 2020-9-18 14:10
就算搬出歷史原因
東鐵唔可以話全無著數
當然弊大於利就必然㗎啦

其實講到口臭,除左表面車費平之外,東鐵到底有咩著數?係冇呀!

次次路線改動,東鐵人九東人都係犧牲品:觀塘線兩削過海、尖東歸西,最不合理,肯定係尖東歸西。

有人口口聲聲話咩「尖東站一早plan畀西鐵」(其實有商確),所以尖東歸西好合理。但鐵路發展策略2000,第一優先係港島線延線(包括西港島線同北港島線),第二優先係沙中線,第三優先至係導致尖東歸西既九龍南線,結果係點大家都知,「一早plan」第三優先既,就居然打晒大尖急急優先上馬,第二優先既沙中線就死拖爛拖。呢D「一早plan」就選擇性失明。

尖東歸西,就導致有人坐擁3個地鐵轉車站,3個都可轉過海線;有人就得返1個九龍塘,就要同樣係削服務重災區,都係冇過海線,完全失衡。

咁多條線,條條線都係一係本身過海,一係轉一次車就過到海,偏偏只有東鐵同馬鐵,點都要起碼轉兩次。平時已經夠煩,參與集體港島行街日(6.9、6.16、7.1、 8.18....)就仲死,每一次轉車,都意味著分分鐘等五班車都未必上到,唯有搭倒頭。例如旺角轉唔到往中環荃灣線?就要搭荃灣方向,深水步再轉中環方向。一係就提早上晝就到集合地點,去中圖打書釘打到夠鐘行街。

除非少數住得近火車站、或者有大埔K巴既幸運兒(但紅日除外),一搭多程九巴/小巴去火車站,就乜野平車費都收皮。
睇下呢條片,享用「平車費」既東鐵人,「唔使」受某D人口中又麻煩又費時失事既輕鐵K巴「折磨」,有幾咁令人恨到流晒口水。
https://vimeo.com/148981585

過境天價補貼本地車費,就識眼紅,成日又要抽下水。但人地付出既代價,你又使唔使受?東鐵被班貴客攪到烏煙瘴氣,南行上水上車都冇位坐要企到九龍塘,仲有蝗通車,尤其下繁北上打仗時間,佢居然夠膽整班北行蝗車,攪到九龍塘北行東鐵月台間封、人流倒灌大堂,呢D你地又會唔會咁?

呢大半年,東鐵真係做返條相對正常既客運線,感恩。

評分

參與人數 1HugeC +10 收起 理由
FX9426 + 10 鬥慘大會,正式啟動

查看全部評分

最差配套 狗也不D
he_01 發表於 2020-9-19 22:50 | 顯示全部樓層
mckhgc 發表於 2020-9-19 21:56
其實講到口臭,除左表面車費平之外,東鐵到底有咩著數?係冇呀!

03 04年九鐵已經決定咗東鐵過海
與其怨九龍南線令到東鐵失去咗過海轉車站
不如講返點解沙中線搞咁耐好過
kitarolo 發表於 2020-9-20 06:27 | 顯示全部樓層

he_01 發表於 2020-9-19 22:50
03 04年九鐵已經決定咗東鐵過海
與其怨九龍南線令到東鐵失去咗過海轉車站
不如講返點解沙中線搞咁耐好過

咁多年其實隔離起過另一條
全新並地下化都落成兼通車了,
舊有路線成條送俾直通車又點話。

最大問題,攞到盡,12卡轉9卡難度太高,
又唔能夠暫停服務數個月去做,企圖各線
之間無縫交接,但其中一環延誤就牽連甚廣。

kitarolo 發表於 2020-9-20 06:47 | 顯示全部樓層

師兄嘅論點我喺舊帖都已經睇過
即使我無參與嘅帖都有翻閱

最大問題係唔肯引入轉線回贈制
成條線送俾隔離零成本

#15亦都列出咗,例如九巴73B
係貴且服務時間有限,但偏偏有
盲炳話東鐵轉咪得囉,舉例說華明
去科學園靠東鐵,三程車得嚟仲要
地圖上「搭返轉頭」粉嶺去大學站
普通等要12蚊睇吓巴士/小巴有無市場……

東鐵有嘅好處係西鐵通車之前
新東絕少發生屯門公路無三四個鐘
都未塞完車嘅苦況,當然東鐵除票價
上「表面」便宜嘅好處,80年代或打後
出生嘅人已無法受惠,甚至出現樓主呢類
驚東鐵唔死嘅諗法走出嚟。

groom1002 發表於 2020-9-26 18:27 | 顯示全部樓層
題外話輕鐵轉西鐵,如果天水圍或元朗落車,其實第二程唔應該免費,以補差額計算。例如良景>元朗,輕鐵一程收$6.3,轉西鐵就$5.1+$1.2=$6.3
Kj2052 發表於 2020-10-17 11:46 來自手機 | 顯示全部樓層

不過咁
如果無尖東歸西
280x都唔可能開到
270a一世去唔到尖沙咀
groom1002 發表於 2020-10-17 11:54 | 顯示全部樓層
區麗芝 發表於 2020-10-17 01:23
咁攪法仲有大西北區內客轉西鐵嘅?

或者轉西鐵只收較高價錢
053h4 發表於 2020-10-17 12:12 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽