hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) [破局] 重組182/182X/982X + 開辦981來往沙田及西區 ...
開啟左側

[破局] 重組182/182X/982X + 開辦981來往沙田及西區

SE7378 發表於 2020-9-15 14:03 來自手機 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2020-9-14 01:26
其實換車長,係唔係一定要定時點?
望返722/110例子,入金鐘總站設定時點,基本上會趕走曬所有前面既客
如 ...

第一個方案,可以睇成 182 變身為灣仔中上環版 281A,
黃泥頭開出,經廣源、愉翠苑同第一城後上沙田路直入獅隧,
來回行窩打老道天橋,飛走窩打老道、公主道同紅隧口所有巴士站,
南行改跟 111 做灣仔道,但會同 88R 重疊(雖然東鐵一過海應該會做唔住)⋯⋯

第二個方案,其實同樓主一樣,182 來回飛走第一城,
黃泥頭開出,經廣源、愉翠苑後改上水泉澳,不經第一城同富豪,
之後落翻去沙角街照行沙田圍、車公廟同大圍,九龍同港島區走線同上。

笫三個方案,就係第一個方案嘅 182 同 982 一齊全日,
但呢條 982 會響水泉澳開出,跟 287X 落山,之後跟翻 982X 原線出金鐘,
回程金鐘開出,照樣跟而家 982X 行法但水泉澳止步,
咁樣中上環客同灣仔特快客都可以保住,但問題係車源足唔足夠。

至於廣黃,我估而家就唔少人上大隧轉 680/681,
但南北綫一通車就有可能改搭小巴落第一城站轉鐵,潛力未必太大,
而嗰啲大隧過海線隨時都會因此減班(尤其係 680/681 甚至 307),
所以拉 182 上黃泥頭,固然係留客,但亦係一換一做低 82K/82P/85A。

P.S. 關於 981 想講多少少,個人覺得呢條線嘅前景唔太明朗,
因為 77 區同富安要碌到石門、富豪、沙市同西營盤先去到中上環嘅話,
車程吸引力似乎都幾欠奉,唔夠而家 981P 甚至 286M 轉 680/681 直接,
雖然避開曬翠榕橋同埔公嘅塞車位,但都未必夠大水坑站轉南北綫鬥,
當馬鞍山港島超特快嘅 681 都隨時會因車程而面臨被南北綫搶客嘅危機,
978 做北區特快都有機會祭旗時,老實講條 981 就算一程過都唔慌會留得住客,
加上馬鞍山來往西區需求應該幾細,即係得翻富豪來往中上環啲舊客,
同埋石門同沙市來往西營盤嘅雙向客源(沙市出中區唔會夠南北綫快),
似乎呢條 981 嘅客量基本盤都幾狹窄,甚至可以話危險,未必夠班全日。

Waiyin12 發表於 2020-9-15 14:18 來自手機 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2020-9-14 01:26
其實換車長,係唔係一定要定時點?
望返722/110例子,入金鐘總站設定時點,基本上會趕走曬所有前面既客
如 ...

問題係中環不定時塞車,不論電車路定干諾道中都會

無定時點嘅話,灣仔段好可能會一時拖卡,一時脱班
除非巴士公司肯擺後備車喺金鐘stand by
 樓主| castanopsis 發表於 2020-9-15 19:08 | 顯示全部樓層
HM3044 發表於 2020-9-15 12:22
見樓主講開382X
其實我都諗過985改大循環全日叫385
美田-顯徑-港澳-金鐘東-sogo/聖保祿-直返世界花園

一直覺得985/385定位好尷尬

982X/985之間,水泉澳版982X全日機會肯定大過385
一來客量比較穩陣
二來可以搵182去改,變相無需要用新資源

982X/382X若果行全日
新翠/景田/隆亨/大圍站,已經可以直接行過田心/新翠上982X/382X、
剩低既四美同顯徑,夠唔夠新客砌全日線,非常成疑問

樓主| castanopsis 發表於 2020-9-15 19:27 | 顯示全部樓層

Ricky403 發表於 2020-9-15 13:29
我有講過,182可能冇得留低,就算留得低,都會係非繁30分班咁陰乾
喺呢個前提底下,982X半全日開出去加下 ...

182按原走線塞紅隧就真係死硬,河東亦無條件182/182X/982X長時間並存
我估呢點大家都同意,問題只係用乜嘢形式去重組

你話982X半全日南行、182X半全日北行
實際上用既資源唔見得少過我個方案,堆車一樣要似過對面總站開車
雖然逆向客唔係多,但如果有辦法做循環做埋,會理想好多
實際上下晝住宅區向來都有客搭車出港島食飯消遣,特別係星期五六日,呢班客唔少

如果你認為換車長唔work,就學SE版友話齋
加多兩部車,982X全日南行,金鐘止步,私去港碼開182X全日北行
Either way至少服務時間唔會短咗
 樓主| castanopsis 發表於 2020-9-16 02:44 | 顯示全部樓層
SE7378 發表於 2020-9-15 14:03
第一個方案,可以睇成 182 變身為灣仔中上環版 281A,
黃泥頭開出,經廣源、愉翠苑同第一城後上沙田路直入 ...

終於明白你想做乜,有幾樣嘢想講——

1.
先講方案一
如果你認為88R會做唔住
靈活度更低又無得避塞車既廣黃一城版182,一樣會難做
何況呢個方案為咗本身有88R既第一城有特快,放棄富豪/沙乙/大圍
地區過唔到,概念上都有問題

2.
論九龍港島走線
南行行紅隧最大既問題,係繁時以外都會塞車
就算宜家疫情,都仍然係由朝塞到晚,就算俾你飛走曬堆站都無乜幫助
另外留意到灣仔道北行多客過南行好多
以前幾乎日日搭101/111,北行克街條龍,係好誇張,南行反而做唔到同樣效果
我懷疑唔少中西區/灣仔既人,習慣返工之後去灣仔食飯/消遣然後搭車走
南行呢班客可能唔存在,你打算用灣仔內街救182南行既算盤,未必打得響
呢個亦係點解咁多版友建議行循環,982X開南行、182X開北行既原因

3.
方案二factor in埋我上面講既嘢,已經同我個方案分別唔大
如果唔需要考慮循環行車時間問題,或者開單向線,拉上廣黃我係支持
反正獨市位點都出到客

反而研究緊可唔可以88R愉翠苑加站
如果382拉上廣黃既時候,可以飛走愉翠苑總站
唔使花5分鐘原路出入,觀感會好好多

4.
981客量就肯定唔會好好
但如果要處理富豪,好似無其他更好既方案
最少西營盤<>沙市石門車程有優勢,會出到唔少客
而考慮到濱景/富豪離馬鐵站有10分鐘步程,就算東鐵過海,出中環總車程都要>40分鐘
搭鐵要轉兩次車全程無位坐,981做到40-45分鐘車程,我估應該留到唔少980A客
呢兩種客源夾埋,開20分鐘一班應該至少唔使蝕先

真正危險既,係富安/77區,同港島一端既金鐘
撇開價錢問題,一係條線棄馬鞍山/金鐘,做——

廣黃<>石門富豪<>沙市<>西營盤<>上環<>中環碼頭

食埋廣黃獨市客
再執下遠離地鐵站既中環碼頭客
會唔會好啲?