hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 香港地方討論 (A10) 馬料水、馬鞍山及十四鄉可以分拆成「馬鞍山區」嗎? ...
開啟左側

馬料水、馬鞍山及十四鄉可以分拆成「馬鞍山區」嗎?

ViviTse 發表於 2020-9-9 19:59 | 顯示全部樓層

miklcct 發表於 2020-9-9 18:33
唔得,西貢有自己獨特嘅傳統,同馬鞍山無大關係。

西貢區嘅傳統係指邊樣?願聞其詳

利申:唔支持西貢併入馬鞍山區
非【求同存異.和而不同】者一律唔覆
kmb_680 發表於 2020-9-9 21:38 | 顯示全部樓層
miklcct 發表於 2020-9-9 18:33
唔得,西貢有自己獨特嘅傳統,同馬鞍山無大關係。

同將軍澳都唔見得有大關系
kitarolo 發表於 2020-9-9 22:15 | 顯示全部樓層
ViviTse 發表於 2020-9-9 19:58
如果18區想拆19區,觀塘區需唔需要拆區呢?

觀塘人口亦不少
但居民會遷移,要唔要訂立埋
上限下限嚟決定下一次修改?
 樓主| miklcct 發表於 2020-9-9 22:59 | 顯示全部樓層

kmb_680 發表於 2020-9-9 21:38
同將軍澳都唔見得有大關系

將軍澳同西貢嘅關係勉強可以話因為坑口嘅,坑口傳統聯繫的確係西貢市,但係調景嶺嗰邊就明顯係鯉魚門。但係如果西貢區無咗將軍澳嘅話,剩餘人口根本唔足以自成一區。

進智公交
ViviTse 發表於 2020-9-9 23:08 | 顯示全部樓層
miklcct 發表於 2020-9-9 22:59
將軍澳同西貢嘅關係勉強可以話因為坑口嘅,坑口傳統聯繫的確係西貢市,但係調景嶺嗰邊就明顯係鯉魚門。但 ...

講起調景嶺係鯉魚門,又真係有兩樣嘢幾可惜:
- 明明油塘喺正隔離,但一山之隔,無車路又無行人路,如果對出海濱可以連接就好啦
- 明明寶琳南路喺正頭殼頂,但始終無車路上到去(靈實唔入得,要兜到寶林先上到去)
非【求同存異.和而不同】者一律唔覆
 樓主| miklcct 發表於 2020-9-9 23:24 | 顯示全部樓層
kitarolo 發表於 2020-9-9 22:15
觀塘人口亦不少
上限下限嚟決定下一次修改? ...

其實有啲區就好難強行用人口來劃分嘅,好似離島嗰啲咁。
我認為中西區同灣仔區已經有條件二合一,維園以東重新撥歸東區。
南區環境同港島其餘幾區有明顯分別,唔能夠重新劃界。

至於九龍嘅話,觀塘人口比較多,可以考慮將啟業同麗晶撥去九龍城區(因為近啟德)、坪石撥去黃大仙區(近彩虹、彩雲)。

新界嘅話元朗同沙田人口上已經有條件一開二,而市中心都有兩個,不過其中一個係新市鎮嘅市中心(天水圍、馬鞍山)。論地區分嘅話,元朗一開二嘅界線我建議喺朗天路以西拆出一區,沙田就大水坑條河以北拆出一區。但係命名上可能比較難搞,如果叫「屏山區」可能會得罪廈村,可能要各取一個字叫「屏廈區」。沙田嗰邊如果嗰區唔包馬料水就當然直接叫馬鞍山區,包埋嘅話就要諗諗,因為傳統上馬料水先係中心,馬鞍山以往要搭街渡過馬料水,而家都係要搭巴士,反而比較少聽馬料水白石角嗰邊居民過馬鞍山買餸。

至於葵青區我就覺得當時劃錯界,當時應該淨係拆葵涌出去,青衣保留荃灣區,咁樣馬灣同陰澳同荃灣區嘅傳統聯繫唔會無咗。離島區人口需少,但環境獨特(要喺中環搭船),除咗略略修正同荃灣區、屯門區界線之外都無得執。至於馬灣同陰澳,因為以往條船係去青龍頭同深井所以屬荃灣區,但係而家馬灣要搭船出中環,所以已經有理據將佢連同陰澳竹篙灣一齊撥入離島區增加人口。
進智公交
 樓主| miklcct 發表於 2020-9-9 23:36 | 顯示全部樓層

ViviTse 發表於 2020-9-9 23:08
講起調景嶺係鯉魚門,又真係有兩樣嘢幾可惜:
- 明明油塘喺正隔離,但一山之隔,無車路又無行人路,如果 ...

以往將軍澳、油塘未開發之前,鯉魚門唯一道路係安達臣道,盡頭喺而家嘅三家村附近,而寶琳路係安達臣道嘅分支,所以當年係可以由調景嶺經安達臣道落三家村。

至於而家嘅調景嶺係填返來嘅,同當年嘅調景嶺社區上已經無關連,同油塘嘅聯繫規劃嗰陣已經係打算靠兩條地鐵達成。
進智公交
eternalflame 發表於 2020-9-9 23:40 來自手機 | 顯示全部樓層
馬鞍山單獨成區無必要食左馬料水。中大、九肚山、麗坪路社區聯繫上都係偏向沙田而非馬鞍山,最多係調整一下科學園同中大39區條分界,將整個科學園同中大劃歸沙田區就得。馬鞍山區就食埋西貢北成個選區就已足夠
eternalflame 發表於 2020-9-9 23:46 來自手機 | 顯示全部樓層
kitarolo 發表於 2020-9-9 22:15
觀塘人口亦不少
上限下限嚟決定下一次修改? ...

黎緊安達臣發展應該要處理觀塘區同西貢區分界線,皆因兩區以前以舊安達臣道為界,所以安達臣發展區係屬西貢區,而對落安達安泰係屬觀塘區。安達臣發展社區聯繫都係落返安達安泰甚至係秀茂坪,條分界線應該向北拉去大上托
天空之神 發表於 2020-9-10 17:00 | 顯示全部樓層

其實白石角應該當大埔

科學園當沙田

白石十四鄉泥涌去到麥邊,同麥邊到黃石塔門海下都應該係馬鞍山

其實西貢區都大得很
遲早應該改做將軍澳區

.