hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 回顧呢十年,邊個巴士政策係做得最啱?
開啟左側

[其他] 回顧呢十年,邊個巴士政策係做得最啱?

AV296 發表於 2020-9-7 16:03 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

十年又過去,運輸署/巴士公司嘅舉止,大家會點評價呢? 究竟香港嘅巴士服務有啲咩轉變? 老實講,有好多十年之前所謂嘅「廢線」,去到而家,竟然仲未取消;大部分頂閘嘅繼續頂閘。咁到底呢十年,歡迎各位版友回顧下運輸署/巴士公司嘅政策,有邊啲真係受惠市民呢? 有邊啲係唔做好過做呢?

1. ETA --- 概念上係德政,尤其是塞車愈嚟愈嚴重、30分鐘巴士愈嚟愈多嘅年代,可以更加方便咁知道架車幾時嚟,行程規劃更加有彈性,知道架車追唔上,都可以轉搭其他車,或者買杯咖啡歎下。當然實際上fake咗幾多人,或者幾大程度上俾巴士公司過橋加價,大家都心中有數啦

2. 批准12.8米巴士 --- 都算係德政,香港實在太多路線有呢個需要,而且又唔係難揸,但係成本唔係貴好多,載客量更加高D。但係可能有啲巴士公司比較興奮,連跑馬地同橫街窄巷都要用12.8

3. 載客量提升政策 --- 呢個我估好多人都有保留?俾我揀嘅話,ATR 3ASV ATE 張凳起碼有得瞓 (AD嗰類就另一個原因) ,但係MMC開始,有時真係會坐到腰痛。其實厚凳變薄凳,多得幾多個人啫? 派12.8都做到啦

4. 升級轉車站/區域重組 --- 呢個就係最有爭議㗎啦。青沙轉車站大家有眼睇,但係城隧又好成功喎 (或許只係因為無其他交通工具?) ,而好似大隧、將隧咁就最多拗撬。轉車站令到某D車被藉機cut班,或者直達變轉車,無啦啦嘥咗好多時間,但係可以喺某D要轉車嘅組合,做到更加密嘅班次,或者喺合理轉車時間之內,平D,或者喺合理車費之下快D。好似屯轉咁,想快D唔使搭259D,可以去屯轉轉61X 258D甚至前一班259D。巴士公司似乎好鐘意轉車站,但係佢地係咪惠民呢?

歡迎大家討論,邊個政策係最惠及市民,都可以講下大家對呢十年有啲咩期望。

(呢十年係指2010至2019)
天空之神 發表於 2020-9-7 16:27 | 顯示全部樓層
最岩我唔想講,最錯一定係區域巴士重組,北區殺左幾多線斷左幾多路? 277P 277E 73B 都未夠補鑊

沙田果炸線無樣得
249Y 286
甚至 81C/87DX 重組一鑊粥

大埔攪 71C71D 諗住全單加密
結果全世界死攬 71K

得元朗 69M 269M 265M 叫成功
同埋 978 先係叫成功

荃灣葵涌青衣有咩做左?
西貢直頭失蹤

同一帶一路一齊剩叫口號唔做實事
.
Ricky403 發表於 2020-9-7 17:15 來自手機 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2020-9-7 16:27
最岩我唔想講,最錯一定係區域巴士重組,北區殺左幾多線斷左幾多路? 277P 277E 73B 都未夠補鑊

沙田果炸 ...

因為重組係開源節流,潛台詞即係咳車
近幾年無再搞大重組,但車都係照咳無誤
GA6072 發表於 2020-9-7 17:32 來自手機 | 顯示全部樓層

沙田果炸 ...

西貢區重組失蹤好合理

係紙面上睇
最初西貢區d路線公整到郁唔到
係刻意砌到每區去東九同中西九各有三條唔同走線

山上去東九
93A,93M,95M,98A
去西九
95,93K,98C

寶林去東九
93A,93M,98A,298
去中/西九
93K,98C,98D,297

坑口去東九
91M,298,98A
去西九
98C,98D,297
htpxcw 發表於 2020-9-7 18:34 來自手機 | 顯示全部樓層
ETA一定排頭 令巴士載客量升唔少 尤其啲疏車線
OMGitisME 發表於 2020-9-7 18:44 來自手機 | 顯示全部樓層
所謂嘅重組即刻令我諗起幾年前港島線延線通車,46X冇咗都算,講好嘅43X同M47重組去Q咗邊,整條43M淨係cover到M47原本嘅範圍。流水線都俾人cut,本來平均2-3分鐘變做10-15分鐘係總站一齊開。過海904cut完疏到死,905唔夠載都仲可以削班次
0q9w8e 發表於 2020-9-7 18:48 來自手機 | 顯示全部樓層

沙田果炸 ...

63X/68A/270B都算成功既
樂仔〞 發表於 2020-9-7 19:52 | 顯示全部樓層
0q9w8e 發表於 2020-9-7 18:48
63X/68A/270B都算成功既

63X 68A 唔係因為青公人口上升,根本唔可能有而家呢個客量
其實仍然唔少屯門人唔賣西廊特快帳,繼續搭自己邨條 X 線

反而 270B 真係算意外
E500facelift 發表於 2020-9-7 20:12 來自手機 | 顯示全部樓層
呢10年間,運吉冇正式放寬配額政策,冇叫停交數政策
jackycsm 發表於 2020-9-7 21:29 | 顯示全部樓層