hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 回顧呢十年,邊個巴士政策係做得最啱?
開啟左側

[其他] 回顧呢十年,邊個巴士政策係做得最啱?

GZ4031 發表於 2020-9-7 22:43 | 顯示全部樓層

天空之神 發表於 2020-9-7 16:27
最岩我唔想講,最錯一定係區域巴士重組,北區殺左幾多線斷左幾多路? 277P 277E 73B 都未夠補鑊

沙田果炸 ...

荃葵青黎講得青衣好左啦
249X 43C 極平價特快 (雖然唔討喜) 41A特快 44加密 948全日 X42C 就黎全日
再加埋本身全天候車海既42C 49X
比較少提既退步係44M 由十年前到呢家愈減愈疏, 繁時7分鐘一班之外其他時間15起跳.. 41M都係
青衣係果種短線差長線好既區黎, 仲要係好到入頭十果種
雖然繁時既42C 49X好作嘔, 不過非繁其實算係咁

荃葵就算啦, 紅線對九巴影響好似大到九巴唔想做咁, 30X 已經趕走哂7成荃中既客...

OMGitisME 發表於 2020-9-7 22:53 來自手機 | 顯示全部樓層
GZ4031 發表於 2020-9-7 22:43
荃葵青黎講得青衣好左啦
249X 43C 極平價特快 (雖然唔討喜) 41A特快 44加密 948全日 X42C 就黎全日
再加 ...

最弊係30X同234X啲班次夾唔到,成日都係九龍齊齊等15分鐘兩架車前後腳到站
Waiyin12 發表於 2020-9-7 22:56 來自手機 | 顯示全部樓層
最岩我唔想講,最錯一定係區域巴士重組,北區殺左幾多線斷左幾多路? 277P 277E 73B 都未夠補鑊

沙田果炸 ...

仲有86C 286C搞到一鑊泡 (雖然係2020年)

86過兩次河、86C車程過長到而家都未正視……
louis19910701 發表於 2020-9-7 23:07 | 顯示全部樓層

點少得北區巴士重組,簡直係10年黎最大型既重組!
重組後多左270B,678,978,277E,277P等等係方便北區居民!

不過都有缺點,首先北區70X cut後冇車出黃大仙,
73/73A一齊縮到華明,本應淨係縮73A就夠啦,縮埋73不合理,
令到上水冇車去大埔,之後開73B簡直智障
76K,77K一齊縮線,逼原本華明及祥華乘客轉車
不過點都好,針無兩頭利,有捨先有得,得益者比失去者多,算交到功課!
Anonymous 發表於 2020-9-7 23:15 來自手機 | 顯示全部樓層
樂仔〞 發表於 2020-9-7 19:52
63X 68A 唔係因為青公人口上升,根本唔可能有而家呢個客量
其實仍然唔少屯門人唔賣西廊特快帳,繼續搭自己 ...

我都想搭夜晚63X,而附近都有60X搭。但個區議員唔肯放車出黎俾63X,結果咪密唔過268X而冇人肯賣帳。

但以屯門嘅情況嚟講,就算密過268X,都唔會吸到幾多客。
Oliver_ME16 發表於 2020-9-7 23:25 | 顯示全部樓層
大埔攪 71C71D 諗住全單加密
結果全世界死攬 71K

71C/71D根本冇考慮過有批客隨時要等兩次15分鐘=半個鐘先去到目的地,
連DAB白鴿都一齊反既題議有幾好就真係心照

仲有仲有最重要一點,71K(最密12分鐘)轉71CD只係8雙轉8單仲要最密得返15分鐘一班,
加密?想創你個心喇
我...
shakugan2005 發表於 2020-9-7 23:27 | 顯示全部樓層

Anonymous 發表於 2020-9-7 23:15
我都想搭夜晚63X,而附近都有60X搭。但個區議員唔肯放車出黎俾63X,結果咪密唔過268X而冇人肯賣帳。

但 ...

講到60X應該要俾車63X咁, 應該係調轉63X應該俾車60X/68A先正確, 當年取消唔成63X先吊係度吊到依家
GZ4031 發表於 2020-9-7 23:33 | 顯示全部樓層
OMGitisME 發表於 2020-9-7 22:53
最弊係30X同234X啲班次夾唔到,成日都係九龍齊齊等15分鐘兩架車前後腳到站 ...

夾到都冇用啦, 30X 成舊屎, 234X行車就拍得住260X....
邊有可能今時今日尖沙咀番荃灣市仲用緊9個幾字
對面海西邊去東邊, 走線最垃圾既18X 都係呢個時間
但人地18X 冇咩多客位做, 234X 一大個尖咀旺角都做得咁普通
線又唔拆之餘車又唔密, 你做到對面島條42C 咁既班次我都仲買你帳呀, 不過算啦荃灣咁既coverage 唔會密得起, 加兜荃鐵就更加衰
荃灣路近年仲要日塞夜塞, 西行40條路隨時仲打和

不計成本黎講, 個服務水平應該去到咁樣

1. 尖咀到廟街欣翔道一條直出葵芳 光輝圍麗城特快
2. 35AX 拆線
3. 黃埔油麻地旺角大角咀又一條葵涌荃威特快
4. SSP 打落美孚維持原判, 30X 234X 縮到補到位為止
5. 石圍角組埋梨木樹, 可以溝埋青公/葵涌道做旺角特快, 掃到尖沙咀

至於荃灣路? 非繁西行用40 同234X 計差4分鐘到荃鐵, 繁時西行就頂死去到葵芳出口... 九龍段快既數已經夠找有突
呢五點只係少少例子, 唔係話跟住黎重組就岩, 但大約都合乎基本期望, 而唔係要半個葵涌荃灣響尖沙咀都冇車 (石圍梨木荃威沙咀等等)
再唔係如果九龍冇位擺, 青沙大循環都做到, 學人地post 咁講都唔係錯得哂, 你話甩班, 起碼都係有選擇, 人地呢家連班都唔洗甩, 因為車都冇...
Anonymous 發表於 2020-9-7 23:36 | 顯示全部樓層
shakugan2005 發表於 2020-9-7 23:27
講到60X應該要俾車63X咁, 應該係調轉63X應該俾車60X/68A先正確, 當年取消唔成63X先吊係度吊到依家
...

其實都冇咩所謂,只係搭開旺角特快,如果就到時間都會繼續搭。
不過夜晚快旺角特快真係有著數,旺角客又可以快啲番屋企

busplastic58 發表於 2020-9-7 23:57 來自手機 | 顯示全部樓層

ETA救咗唔少路線,例如53 另外除咗屯轉之外,其他新轉車站都冇咩用 北區路線重組都幾好,有277E直出九龍