hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 回顧呢十年,邊條路線係開得最啱? (都歡迎入嚟講下最錯) ...
開啟左側

[其他] 回顧呢十年,邊條路線係開得最啱? (都歡迎入嚟講下最錯)

AV296 發表於 2020-9-7 16:04 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

呢十年嘅巴士路線,比起上一個十年,多咗一班起兩班止嘅路線,或者30分鐘一班嘅特快線。回顧呢十年,有邊啲巴士係開得啱? 邊啲本來就唔應該存在? 或者邊啲巴士嘅大改動係好合適?

798 --- 將軍澳同沙田都好重要嘅路線,派埋12.8米都會頂闡,講緊20分鐘已經行哂公路部分 (地鐵同九巴仲喺九龍);不過好容易被觀繞玩殘 (雖然嗰啲時間,地鐵同九巴仲衰)

978 --- 繁忙時間係好好,但係非繁忙時間就麻麻地

268X --- 唔單止係元朗線王之一,仲要係成個元天唯一特快去旺角嘅車,對好多唔想塞美孚同深水埗區嘅人嚟講,絕對係惠民路線

980X/ 981P --- 最衰都係佔中,搞到巴士公司被迫改行貴好多嘅西隧!!亂港爆徙令巴士公司賺少咗錢,損害市民利益!!

290(A) --- 老實講,我唔熟290系,希望各位師兄可以補充下

88 --- 新界東去觀塘山終於有著落,沙田市中心去大隧又有多條有用嘅線 (88X明顯地無咩用)

港島區呢十年又好似無開咩大線

歡迎大家討論下,究竟呢十年,邊條巴士路線係開得最好? 係最能夠惠及市民?

(呢十年係指2010至2019)
SLsTuDiO 發表於 2020-9-7 16:18 | 顯示全部樓層
88X本來開黎係為左補翻277X縮去藍田站之後藍田山個邊上大老山既空缺, 只可惜開得疏 客又少
又唔係無用既

88就相反係開拓左新客源
Choi 發表於 2020-9-7 16:28 | 顯示全部樓層
W1,完成政治任務。
新造的人、如鷹展翅上騰。
天空之神 發表於 2020-9-7 16:28 | 顯示全部樓層

我唔講岩,講最錯路線

W1 一定榜上有名,每月蝕 7 位數字冠絕全港
.
RH7685 發表於 2020-9-7 16:50 來自手機 | 顯示全部樓層
Eddie 發表於 2020-9-7 16:57 來自手機 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2020-9-7 16:28
我唔講岩,講最錯路線

W1排第一,我諗89S可以排第二
RH7685 發表於 2020-9-7 16:59 來自手機 | 顯示全部樓層

樓主| AV296 發表於 2020-9-7 17:01 來自手機 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2020-9-7 16:28
我唔講岩,講最錯路線

W1先係開得最啱嗰條路線

大大架吉車話俾人聽無人會搭高鐵
roquelcm 發表於 2020-9-7 17:09 | 顯示全部樓層

980X 咩叫亂港暴徙??徒字都打錯點表達意思點去鬧人呀?
密切關注耀東、筲箕灣、西灣河巴士服務
Ricky403 發表於 2020-9-7 17:10 來自手機 | 顯示全部樓層

AV296 發表於 2020-9-7 17:01
W1先係開得最啱嗰條路線

大大架吉車話俾人聽無人會搭高鐵

W1係運豬錯判嘅結果
中區班人搭得高鐵非富則貴,嗰一段仔路程根本唔介意紅跑/uber去高鐵站
成村人都嘈過幾廿萬次拉去銅鑼灣/東區貼番地,甚至再加停西隧口分流,但運豬同城巴做過乜?