hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 回顧呢十年,邊條路線係開得最啱? (都歡迎入嚟講下最錯) ...
開啟左側

[其他] 回顧呢十年,邊條路線係開得最啱? (都歡迎入嚟講下最錯)

kingprowm 發表於 2020-9-7 22:13 | 顯示全部樓層

68A 改線也改得好

青衣有比較快的線來往屯門,荃灣有快車返青衣,青衣仲有直接車去到一小段元朗大馬路,去到元朗廣場

如果將來有青衣去荃灣既雙向分段就更完美,因為青衣冇比較似樣巴士線去千色店,全部 M 線都入晒沙咀道或楊屋道
chunglau 發表於 2020-9-7 22:32 | 顯示全部樓層
如果要講南區嘅話,98、595自開線以來係邊個十年都幾乎南區冠軍咁濟,即使依家疫情減班都客量不減
Waiyin12 發表於 2020-9-7 22:50 來自手機 | 顯示全部樓層
E500facelift 發表於 2020-9-7 19:40
港島仲有新巴82X,不過唔知呢條算唔算開得岩

西行算真特快,東行都略快過82,又做到東喜道獨市

82算係咁多條港島流水中其中一條最少獨巿位,柴斜又有其他選擇去筲箕灣 / QB / 北角,抽少量82車做82X我覺得算開得啱
ViviTse 發表於 2020-9-7 22:50 | 顯示全部樓層

新巴798 - 首航當日已經識坐滿人/頂閘,喺將軍澳山下眾多條頹線之中鶴立雞群,成為該區線王
九巴274X - 觀塘直入大埔,觀塘道直上大老山,下繁放工必坐,仲正過74X
九巴214 - 全日都咁多客,流水用好方便,油塘去觀塘山啱用,安達去黃大仙又啱用,安達去深水埗都啱
城巴A29 - 機場返觀塘好快,雖然有A22/E22A/E22幾條線,但唔少客特登等A29,亦有唔少客坐佢入將軍澳
城巴A26 - 觀塘山去機場簡直的士級走線,可惜遲吓康城拉A29P、A26重組,就再無呢支歌仔唱啦

非【求同存異.和而不同】者一律唔覆
ViviTse 發表於 2020-9-7 23:23 | 顯示全部樓層
KV8948 發表於 2020-9-7 21:45
274X,唔使頂左閘都要成車人陪兜四美 鑽地,全日埋會更加好
74B,淨係企廣頭站已經可以塞滿大半部車
...

其實74X如果全日分拆,唔知夠唔夠客呢?
例如一條直入觀塘道+觀塘碼頭(唔停彩虹),一條來回都入鑽石山+新蒲崗+彩虹+九商區(繁時入埋觀塘碼頭),
但缺點係去彩虹(紅萼樓/碧海樓)轉車會慢咗,同埋後者唔清楚非繁夠唔夠客
非【求同存異.和而不同】者一律唔覆
cong 發表於 2020-9-7 23:24 | 顯示全部樓層
Oliver_ME16 發表於 2020-9-7 23:31 | 顯示全部樓層

673就真係差喇
我...
busplastic58 發表於 2020-9-7 23:49 來自手機 | 顯示全部樓層
264R: 週末大埔直去元朗 改路線後110: 太古北角去尖嘴特快 20,22: 九龍平價選擇
384047x 發表於 2020-9-8 00:05 來自手機 | 顯示全部樓層
ViviTse 發表於 2020-9-7 22:50
新巴798 - 首航當日已經識坐滿人/頂閘,喺將軍澳山下眾多條頹線之中鶴立雞群,成為該區線王
九巴274X - 觀 ...

你咁都計,咁A31,A31p,A32,A36,A37都算開得啱?單純唔計佢係為咗收貴啲,乘客角度去講唔洗再慢遊東涌已經德政
20,608,288因為新發展區開辦既基本服務,我又唔覺得係開得啱,唔通新發展地區唔開巴士線?反而係現有嘅巴士服務上作出改良,優惠到大部份乘客甚至吸引到有港鐵回流巴士嘅乘客,呢啲先至係開得啱,好似樓主既290,798

反而新發展區第二批新開嘅路線就可以咁計,因為已經有基本服務,亦即係話第二批路線做得好可以計開得啱
E500facelift 發表於 2020-9-8 00:12 來自手機 | 顯示全部樓層

ViviTse 發表於 2020-9-7 22:50
九巴274X - 觀 ...

A26, A26P, A29P重組好似已撤回,不過A26, A29P起碼要喺疫情完全受控後加密到30分鐘一班,至於A26P,建議縮短至順天同加經樂富、歌和老街一帶,並提升至全日30分鐘一班