hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 再論亞公角街 vs 烏溪沙的矛盾形成原因
開啟左側

再論亞公角街 vs 烏溪沙的矛盾形成原因

martin2000 發表於 2020-9-8 15:41 | 顯示全部樓層

DH8737 發表於 2020-9-8 15:07
問題係第一城班人已經慣左搭馬鞍山D巴士出市區,因為貪佢經完第一城就上隧道。
佢地永遠唔會知由馬鞍山經 ...

又係同一個問題,當每班馬鞍山既巴士都有十幾個客喺一城/濱景上落,回程仲可以沙田客收馬鞍山價,有咩誘引叫巴士公司飛呢兩個站慳得5分鐘
大家都有眼睇當年建議81C拆線,死都要入富安,咪就係死都要收馬鞍山價,如果全日拆做281B/281X,有價減都易傾啲
另外,T4一日未起好,40X/43X/286C/A41P呢幾條線點改都唔會快得去邊,過馬料水橋行馬場早繁塞到飛起,非繁可能快左,但唔夠客要開疏d班客又唔肯呀
其實明眼人都睇得出,好似A41P咁,明顯係馬鞍山區內走線問題,多過經一城/亞公角既問題
個個話馬市+恆耀夠客直出,大家睇吓681非繁有幾多客先啦,錦英利安:馬市:恆耀:大水坑既容量係1:2:1:1
當遲啲多一班落禾沙/十四鄉既客, 無可否認係易啲拆線,但照睇巴士公司泥涌特車既取態,收貴一大截價錢已經冇得傾

3asv@59x 發表於 2020-9-8 16:31 | 顯示全部樓層
其實應該試開以下兩繁線
240D 經葵芳往來荃灣西站,不經亞公角,改經大學站然後上大埔公路去城隧
285D 去紅碼,不停亞公角直去大老山
287D 不停亞公角
289D 不停亞公角及彩虹,直達九龍灣

286C改為編號86D ,行現286C路線
另開286D 兩繁經大學站上大埔公路去靑沙

85M不經亞公角
84M 286M合併為86M 恆安-樂富

680A改為不經亞公角丶小瀝源,直達大老山
680P改為不經亞公角丶小瀝源,直達大老山,過海後如673P直達銅鑼灣再去金鐘
kitarolo 發表於 2020-9-8 16:32 | 顯示全部樓層
但照睇巴士公司泥涌特車既取態,收貴一大截價錢已經冇得傾

睇吓點理解呢句說話囉

286C按里數可收到$13.2
我估馬鞍山會唔制,但仍然
存在北行沙田客照收馬鞍山價
第一城/濱景堅持貴到272E水平
都一定要招呼佢哋,又點解決?

A41P已達里數最高收費
泥涌特車一樣可嫌棄兜馬市
而要求似682X咁上馬鞍山繞道
286C無收盡,仲叫有少少理由話
為咗合理班次而盡量做多啲客,但
A線就好似NA咁再多一級先安樂?

以上情況仲未計巴士公司貪心
加埋運吉縱容而兜到貴多一級
到時A41P達$30.9 286C達$14.8
點算,但同時T4未落成就好似格硬將
「第一城/濱景有唔少客做埋唔差幾」
合理化咁解……

以前就話收費表有分特快/普通路線
空調/非空調,現已成歷史,總之由總站
計太耐都未上公路就需按該里數之收費
下調,286C叫做緊呢樣嘢,A線真係縱壞晒,
明知唔會再開E線但A線都減班到離譜。
Waiyin12 發表於 2020-9-8 16:46 來自手機 | 顯示全部樓層

martin2000 發表於 2020-9-8 15:41
又係同一個問題,當每班馬鞍山既巴士都有十幾個客喺一城/濱景上落,回程仲可以沙田客收馬鞍山價,有咩誘 ...

都唔係第一次講,城隧線可以大老山公路、沙瀝、沙田圍路、沙燕橋入隧道,286C可以跟980X 981P咁行

286C仲係兩繁線嗰陣,係可以避開晒所有塞車位
南行文化博物館上青沙,北行紅梅谷路上獅隧公路沙田路
係全日化後狗巴落咗堅離地order ban晒所有替代路線

仲未計40X南行掠水做馬鞍山源禾,所以提唔到速 (要照顧流水客)
我有諗過拉48X入石門比43X沙田醫院走人,但淨做大水坑 、77區唔會夠客
加上43X算係77區出市區走線最直接嗰條,所以唔覺有聲音要佢改快

A41P的確係兜到暈,但始終機場線唔可以同市區用同一把尺
咁樣睇,有邊條機場線唔係左兜右兜?

681少客其中一個原因係馬鞍山覆蓋範圍太少,多過因為恆耀直出
似終錦英利安過海,或者南行目的地係天后銅鑼灣,我諗大部分人唔趕時間都會寧願上680一程過
如果681總站喺山上,或者停到景隆街,客量應該可以靚D

tkglobe 發表於 2020-9-8 16:56 來自手機 | 顯示全部樓層
miklcct 發表於 2020-9-8 15:35
當巴士唔係直上高速公路,而有其它路線可以嘅話,咁乘客就會自然選擇直上公路嘅巴士。例如無人會搭960B去 ...

我諗除咗你之外冇人會咁做囉, 大部分人只會選擇坐一程車,而唔會因為快啲而去轉車,只要該地方得一條巴士線直達目的地,九成九人都會選擇搭果條線,而唔會好似你咁為咗直上公路去轉車
kitarolo 發表於 2020-9-8 16:59 | 顯示全部樓層
Waiyin12 發表於 2020-9-8 16:46
A41P的確係兜到暈,但始終機場線唔可以同市區用同一把尺
咁樣睇,有邊條機場線唔係左兜右兜?

第一城本身唔係無A41,仲要好大
機會有位坐兼唔算太耐上公路嗰隻,
咁就要A41P停俾佢方便叫兩飛?

至於做流水客第一城返
馬鞍山又唔係無其他選擇
對唔住,A線收費真係無資格咁做
A43P新田返聯和墟嘅亦應收全費

A38經豪景花園T形走線、
甚至A41P停沙田醫院我都
認為唔算特登兜,但後者應該
上大老山公路+紅梅谷入隧道,
想做埋第一城呀,減價囉。
miklcct 發表於 2020-9-8 17:06 | 顯示全部樓層

tkglobe 發表於 2020-9-8 16:56
我諗除咗你之外冇人會咁做囉, 大部分人只會選擇坐一程車,而唔會因為快啲而去轉車,只要該地方得一條巴士 ...

你搵日下繁開始睇下屯轉屯門方向睇下有幾多人由259D跳59M/59X先好講。59M/59X太多人排呢個問題已經講過無數次,尤其係大把人係搭960/961轉59M/59X而唔搭962X兜置樂,而想返龍門居搭緊259D嘅,無論部259D入唔入屯門市中心都會跳車轉59M/59X。
進智公交
 樓主| DH8737 發表於 2020-9-8 17:16 | 顯示全部樓層
miklcct 發表於 2020-9-8 17:17 | 顯示全部樓層
Waiyin12 發表於 2020-9-8 16:46
都唔係第一次講,城隧線可以大老山公路、沙瀝、沙田圍路、沙燕橋入隧道,286C可以跟980X 981P咁行

286C ...

如果我由錦英過海,我任何情況之下都唔會上680,而會行去恆安尾站搭681,或者行去恆安尾站搭85M/89D去轉車站轉680/682等,咁樣時間上一定最快去到目的地。
進智公交
David_hk 發表於 2020-9-8 17:20 | 顯示全部樓層

tkglobe 發表於 2020-9-8 16:56
我諗除咗你之外冇人會咁做囉, 大部分人只會選擇坐一程車,而唔會因為快啲而去轉車,只要該地方得一條巴士 ...

我覺得大部分情況你呢個論點都係啱嘅,不過總有例外。例如天水圍天華路以北去長沙灣道-太子唔會搭265B,而係搭M車去大欖轉68X/69X。
全因區內走線極差以及目的地站位唔就腳而造成。
要求天北擁有一條正常嘅長荔深線