hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 新巴796P延長服務時間必要性一問
開啟左側

[問題] 新巴796P延長服務時間必要性一問

Citcalag 發表於 2020-9-14 23:35 | 顯示全部樓層

3ASV174 發表於 2020-9-14 22:50
老實講買得入去定租得入去都係貪康城站o者
就算峻瀅頂多都係 796P,呢o的位一係貪快(港鐵),一係貪一程 ...

796P回程其實唔算太慢,佐敦上車去到峻瀅應該35~40分鐘左右,計埋行路一定快過鐵
3ASV174 發表於 2020-9-14 23:44 | 顯示全部樓層
Citcalag 發表於 2020-9-14 23:35
796P回程其實唔算太慢,佐敦上車去到峻瀅應該35~40分鐘左右,計埋行路一定快過鐵
...

所以咪一係鐵,一係 796P
唔會 215X/98D/296D > 98
如要討論,請先自貼差餉單一次
miklcct 發表於 2020-9-14 23:56 來自手機 | 顯示全部樓層
98D/296D轉98/797有咩問題?快過796P,比全程鐵轉少一次。796P就快有車咪一程過,否則咪轉車站見。當然呢個只適用彌敦道打後上車,理大附近出發嘅話,直出山谷道嘅優勢太明顯啦。去到山谷道咪又再睇ETA,睇下上九巴98D/296D定係搭796P。
alan2011super3 發表於 2020-9-14 23:57 | 顯示全部樓層

derekk 發表於 2020-9-14 14:21
作為每個工作天都要來回poly 及尚德的人,一程過796P以及215X轉296A我都常用

坐215X好處:快速到觀塘,但 ...

其實poly行去衛理道都好近姐

796P服務時份衛理道站有296D、796P雙飛叫

淨計796P,睇埋ETA,行過去衛理道站係追到前一班車tim

但當然,796P總站上包有位就真ge
AMALA!!! PAZZA INTER!!! AMALA!!!
FORZA I
cky 發表於 2020-9-14 23:58 來自手機 | 顯示全部樓層
215x 我唔常搭,但都知晌漆咸道等車,莫講話要企,有時仲目送飛站,想坐就最遲都要尖東站上車,唔好放大乜鬼去山谷道只係4分鐘來蓋過其他不明因素。
derekk 發表於 2020-9-15 00:04 | 顯示全部樓層
miklcct 發表於 2020-9-14 23:56
98D/296D轉98/797有咩問題?快過796P,比全程鐵轉少一次。796P就快有車咪一程過,否則咪轉車站見。當然呢個 ...

215X直出山谷道嘅優勢,當然是好,我認同,
但一過megabox就遇上偉業街開始無盡塞車的話,之前既優勢即時變劣勢
DeRiQue or de Wreck
derekk 發表於 2020-9-15 00:14 | 顯示全部樓層

alan2011super3 發表於 2020-9-14 23:57
其實poly行去衛理道都好近姐

796P服務時份衛理道站有296D、796P雙飛叫

bingo.... 沿軍營旁行人路行過去衛理道口5~10分鐘就到
DeRiQue or de Wreck
tkglobe 發表於 2020-9-15 00:18 | 顯示全部樓層
miklcct 發表於 2020-9-14 16:47
咪玩啦,邊會喺尖東上796P架?喺尖東返調景嶺,我會有幾個選擇,都會快過搭796P/796X:
  • 搭215X返觀塘 ...

• 咁相同道理,係尖東坐98D嗰啲又係咩,唔好用啲正常人唔會用嘅方法去比
    tkglobe 發表於 2020-9-15 00:22 | 顯示全部樓層
    3ASV174 發表於 2020-9-14 21:41
    呢度一向有o的板友

為左可能快幾分鐘,而冒住更大機會用更多時間既風險,走去轉車都唔搭直車

直頭轉到走火入魔, 無視一般人坐車方法, 好大部分搭巴士係因為有位坐或者就腳而唔係想快
    Waiyin12 發表於 2020-9-15 00:34 來自手機 | 顯示全部樓層

tkglobe 發表於 2020-9-15 00:22
    直頭轉到走火入魔, 無視一般人坐車方法, 好大部分搭巴士係因為有位坐或者就腳而唔係想快
    ...

如果轉一次車可以慳好多時間,我有時都會

例如 濱景去筲箕灣有682, 但去到東隧口如果短時間內有694到,我係會落去轉車

但前題係要合理價錢 + 睇ETA唔駛等太耐 + 無乜不確定性
    單係796P喺山谷道極有可能上唔到車 / 無位坐,我已經唔會博
    但將轉開咗,796X / 796P > 797(睇啱ETA)就會

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
    tkglobe + 1 英雄所見略同

查看全部評分