hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 新巴事件車長休息兩週 惟可提早復工
返回列表 發新帖
開啟左側

[報刊新聞] 新巴事件車長休息兩週 惟可提早復工

10598C 發表於 2020-9-10 00:13 來自手機 | 顯示全部樓層

I20091157 發表於 2020-9-9 23:22
所以雙方都應該要為過去一年嘅事負責任。政府唔可以只係一味話「反對」同自己立場相反嘅人,而係要對現今 ...

你叫得反對派仲話自己中立
和平對話對話有用,市民唔需要去到用暴力手段

利申:中立,純粹分析事件,爱国爱党

評分

參與人數 2aPower +5 HugeC +20 收起 理由
neoplan720p + 3 + 10 正解
YoungMan + 2 + 10 啲藍屍最中意話中立,正如張子強唔會認自己.

查看全部評分

bombardier 發表於 2020-9-10 01:05 | 顯示全部樓層
I20091157 發表於 2020-9-10 00:01
所以咪話囉,政府呢套老舊思維一定要改,如果唔係大家根本無得打開「對話大門」。
我本身以為呢場疫症可 ...

良知好重要~ 希望明白
利:做嘢幾年,上年之前係中立,但上年好多荒誕嘅事令人氣憤,唔相信係一個正常政府會做嘅動作

點解北面睇yt/fb要翻牆?點解微博有敏感字眼會被屏敝?點解北面教會講道份稿要政府審核?依啲嘢(暫時..)唔會係香港見到。唔單止因為制度唔同,實際上價值觀都唔同,係歷史原因所以承傳係依度,係香港人嘅福氣..... 人權同自由係現代文明嘅重要一環,北面做得好嗎?
chrisyy4563 發表於 2020-9-10 01:46 來自手機 | 顯示全部樓層
I20091157 發表於 2020-9-10 00:01
所以咪話囉,政府呢套老舊思維一定要改,如果唔係大家根本無得打開「對話大門」。
我本身以為呢場疫症可 ...

叫得做共慘黨嘅你認為仲會有對話咩?有嘅枱面應承哂你,枱底又搞小動作跟本唔會同敵人合作。
香港人已經係共慘黨嘅敵人要赤化,到呢個時候仲話自己中立同共慘黨有得傾嘅,我唔知話你天真定無邪好。

評分

參與人數 2aPower +6 HugeC +10 收起 理由
s3v12 + 3 英雄所見略同
neoplan720p + 3 + 10 叫得做共慘黨嘅你認為仲會有對話咩.

查看全部評分

E21A 發表於 2020-9-10 09:17 | 顯示全部樓層

I20091157 發表於 2020-9-9 23:22
所以雙方都應該要為過去一年嘅事負責任。政府唔可以只係一味話「反對」同自己立場相反嘅人,而係要對現今 ...

老實講,香港而家去到呢個地步,已經返唔到轉頭。當你呢一刻仲自稱自己係中間派既時候,證明你對時局既嚴峻程度仲未了解
利申 無意逼人take side

評分

參與人數 1aPower +3 HugeC +10 收起 理由
neoplan720p + 3 + 10 已經返唔到轉頭

查看全部評分

RH7685 發表於 2020-9-10 09:53 來自手機 | 顯示全部樓層
cx838 發表於 2020-9-10 10:13 來自手機 | 顯示全部樓層
RH7685 發表於 2020-9-10 09:53
呢個政府都冇實權 佢可以做到啲咩講到啲咩?

呢度無謂講政治啦。現在集集自己都在保自己,點理得到淋淋搞事啊。其實現在最大問題是來自689送權走,淋淋又係冇能者居之。

很多時,雙方退一步海闊天空,用吐魯番方式放在香港,根本行不通。

我係司機,明知要駛入那些特別區,都想戴個防毒口罩啦,去年年尾,慈母放的吹雞蛋,放正我坐的690車頭車門位置,你係司機驚唔驚?
AVD1 發表於 2020-9-10 10:26 | 顯示全部樓層

cx838 發表於 2020-9-10 10:13
呢度無謂講政治啦。現在集集自己都在保自己,點理得到淋淋搞事啊。其實現在最大問題是來自689送權走,淋 ...

中英聯合聲明係佢地簽,簽完就可以話係歷史文件;
河水不犯井水又係佢地個班上哂神檯嘅共產黨高層拍心口講,結果當冇發生過;
三權分立就係一個會計佬出黎廢 up 完,結果收唔到科個女人繼續潑火潑落去。

當然我唔排除根本高層,邊個都好啦,都係自己心入面各有盤算,
有人做左初一拎左彩,仲唔渣渣林卜出去拎返個尾彩比人見到自己先係做野果個啦。

所以呢,作為香港人得一個選擇
就係走人,你唔走遲早唔係同化你咁簡單。你作為香港人個身份已經係原罪。

就算我比你鬥紅鬥嬴左香港政府同班藍絲,
係香港人講廣東話就注定返大陸都係低人一等。

根本早就睇化左,
自從梁振英年代就已經係咁,有變過咩。

有時有啲野唔係叫你唔做,
而係根本冇得做嘅時候,離開下唔係咩唔好事。
反而有啲野真係絕對要發生就係要發生個陣,未等個天幫香港人囉。

我就已經睇化左,
陣間講多幾句分分鐘有國安上門鎖埋我,我都係帶定頭盔先收聲先   

評分

參與人數 1aPower +3 HugeC +10 收起 理由
neoplan720p + 3 + 10 sad but true

查看全部評分

LJ7006 = MF5119 = AVD1