hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議城巴99X調整服務,加強671X服務
開啟左側

建議城巴99X調整服務,加強671X服務

brianso198 發表於 2020-9-11 20:36 | 顯示全部樓層

0q9w8e 發表於 2020-9-10 13:33
方便車務調動咁囉
執得一個得一個
一係改跟41A落北角

條線一有南港島線後跌客就好肯定,
條線行車時間已經唔算差得好過份都仲跌既話,
99X呢D係無得救...

brianso198 發表於 2020-9-11 21:42 | 顯示全部樓層
neoplan720p 發表於 2020-9-11 19:10
你條友真係唔L化架喎,死都想抬條110出去英皇道……110或者其他隧道線唔係俾你用黎做區內短途咁搭架,你 ...

果D咩將110掉出英皇道等等建議全部當笑話睇好了...

paul2357paul 發表於 2020-9-11 23:18 | 顯示全部樓層
neoplan720p 發表於 2020-9-11 19:10
你條友真係唔L化架喎,死都想抬條110出去英皇道……110或者其他隧道線唔係俾你用黎做區內短途咁搭架,你 ...

110正線港島方向真係長期唔夠客,
除非全日都改直去太古城,
否則只要繼續保留炮台山北角搭興東耀東既版本,北角段唔可以咁離地英皇道完全冇站。
neoplan720p 發表於 2020-9-12 02:29 | 顯示全部樓層

paul2357paul 發表於 2020-9-11 23:18
110正線港島方向真係長期唔夠客,
除非全日都改直去太古城,
否則只要繼續保留炮台山北角搭興東耀東既版 ...

醒下啦大哥,
唔好再FF停完英皇道就等於有客啦。

作為110常客,唔好話我唔醒你幾招,等你唔好再俾人笑:
110南行少客過北行,有多重原因,但絕對唔關渣華道定英皇道事。

一、110南行班次無定向風
-> 眾所周知,110尖沙咀唔算太多客,主要都係靠紅隧食糊。
但紅隧塞車狀況,正正令到呢條線去到紅隧口既班次,難以預算。(至於個app,特別係老九,就不要再提了……)

二、110南行紅隧口巴士站擺錯位
-> 110主打炮台、北角、太古、西灣河,理應客源同102、106較接近,而非112、116。
咁當架15分鐘一班既110埋站,有幾多人願意由102、106條隊,衝去前面坐110?
你估個個都係準巨咁,可以無視一切衝呀衝?

三、唔夠客並非因為停渣華道
-> 渣華道同英皇道係好近,北角居民會唔會介意行2、3分鐘出去電車路?
其實唔會。
西港島線通車前既18P,就係一例。
只要定線、車程合理,就算停渣華道,一樣大把客照落車。
而家110南行個問題,主要係上述兩個問題。(當然唔能夠好似以前118做埋SSP、MK都係導致客源狹窄既原因)

四、停英皇道亦都唔會大幅增加110既客量
-> 你成日都FF 110停英皇道,
就可以幫2A、77、99分流,從而增加110客量。
咪傻啦,110有咩原因令到去西灣河、耀東班客,會係港運城死等110,而唔去坐2A、77、99?
唔好以為行一行東廊就係特快啦。佢唔係小巴65丫,110要兜太古城成個圈,兜得入去,架2A、77、99都隨時到西灣河啦。
分咩流?
俾你一班車載多5個短途客啦,就算當哂佢地係全費客,$6.1 x 5 = $30.5
幫補到d乜?你講

你真係唔俾人X下唔鬆化,
成L日都自己FF,
一時又話要白石角去火炭,一時又J 荔景山。
發完夢未?
古生死左,大家終於可以支持返青衣有合理既巴士服務啦。
 樓主| kay 發表於 2020-9-12 10:04 | 顯示全部樓層
99X已經無力回天
與其比城巴CUT剩兩班

都係時候諗下其他出路

南區黎講,可能城巴收得平
新服務都係用新巴排頭博收貴

33X/49X都係新巴,唔用城巴名義開
世界很簡單 人類很複雜
0q9w8e 發表於 2020-9-12 10:28 來自手機 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2020-9-12 10:04
99X已經無力回天
與其比城巴CUT剩兩班

可以改經寶馬山出北角
 樓主| kay 發表於 2020-9-12 10:35 | 顯示全部樓層

0q9w8e 發表於 2020-9-12 10:28
可以改經寶馬山出北角

特快線變慢線只會進一步流失客源

你話改跑592都可能會比個LIKE你既

不過地區有訴求想592加強服務去代替590

99X堆車應該都可以係目標對象

不過大家諗下99X D車邊度黎

答案係92

當年92 D車
最後變做592特車2班
37A加班
同開99X

而當年92主力單層
結果同95C套雙層
世界很簡單 人類很複雜
天空之神 發表於 2020-9-12 12:39 | 顯示全部樓層
paul2357paul 發表於 2020-9-11 13:03
渣華道冇乜客特登等巴士,110已經有板俾大家睇。

110 過左海到渣華道係落客多過上客

而且北角去太古城內街,行東廊根本只係順路而唔係特快
時間同 2A 77 99 差唔多
.
0q9w8e 發表於 2020-9-12 13:08 來自手機 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2020-9-12 10:35
特快線變慢線只會進一步流失客源

你話改跑592都可能會比個LIKE你既

方便鴨島去寶馬山姐
SE7378 發表於 2020-9-12 16:10 來自手機 | 顯示全部樓層

如果 102/112 肯及早拆線,用新嘅北角特快代 110,110 就真係可以諗下飛走北角 ⋯⋯