hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士車務及車廂設備討論 (B0) 大西北及將軍澳/東九龍9條路線已批12.8
開啟左側

大西北及將軍澳/東九龍9條路線已批12.8

98C290 發表於 2020-9-12 18:49 來自手機 | 顯示全部樓層

WongKinYat_WKY 發表於 2020-9-11 19:07
98A需求有冇大到用12.8米? 同區同總站條98D由成日爆到七彩,係咪應該98D優先? ...

咁批咗冇壞嘅, 純粹方便車務調動

同埋 98A 繁時其實成日甩班, 永遠要 93K 救, 雖然 98A 頂閘就未至於, 但長遠都應該分少量 12.8 清客

98D 上繁 (尤其坑口特) 都未至於好爆, 下繁情況差啲的確有需要, 非繁 (星期六日全日, 平日晚上往坑口) 其實都要應該要有 12.8, 但我覺得 98C 更加有迫切性, 相對疏車而且又成日甩班, 非繁真係唔係未試過飛站, 繁時可以更恐怖, 當然加班更實際
ccchhhuuunnn 發表於 2020-9-12 19:46 來自手機 | 顯示全部樓層
樂仔〞 發表於 2020-9-12 10:39
其實大家都唔係反對落 12.8
而係對於有 D 青衣狂熱份子對於自己線無 12.8 就要人地都唔用得 12.8 表示極 ...

第一句好重要,其實咁多篇回覆都冇人反對過42C落12.8。
ATENU364TC196 發表於 2020-9-12 20:51 | 顯示全部樓層
ccchhhuuunnn 發表於 2020-9-10 23:19
有線啱其實換得走,例如290系(不過290系本身都有私自加班,另計),不過一定唔係42C

九巴做好多膠嘢,但 ...

九巴點會冇能力幫33加班⋯⋯
33咁耐都加唔到嘅原因好明顯係同40P一樣,都係價錢嘅問題

你睇吓112,116啲怡和街起載紅隧短棍,都唔知邊度變出嚟

至於42C,其實下繁時間,有時下游嘅站真係唔係咁易上車,尤其係收車,開6/7分鐘一班嗰陣,基本上班班都係黃大仙頂閘,除非嗰日開足車,5分鐘有一班,不過一個月都唔知有冇一日⋯⋯

33 嗰度根本同40P 一樣,加12.8只係杯水車薪,加車先係最實際,尤其33下繁放多兩架車落去,個班次都已經靚好多,留後問題都應該得以舒緩

但如果將嗰兩架車放去42C,根本上都可能只係能夠由6/7分鐘一班加到上去6分鐘一班,頂閘問題其實依舊,唔幫得幾多
ccchhhuuunnn 發表於 2020-9-13 12:04 | 顯示全部樓層

ATENU364TC196 發表於 2020-9-12 20:51

純粹不為也非不能也

試過下繁megabox等33,因為海皮沿路塞車同燈位
個ETA不斷延後,直到有車嚟差唔多延後咗10分鐘都有
似乎嗰度ETA延後特別嚴重,15分鐘都變20/25
10分鐘都唔止嚟多8個客
下班早啲開/密車啲,反而仲有用
WongKinYat_WKY 發表於 2020-9-13 17:44 來自手機 | 顯示全部樓層
384047x 發表於 2020-9-11 22:33
觀塘道有quota大家都知,但九展就未聽過運吉落quota,換言久33有加班空間,我又唔覺九巴會唔加佢班,望下 ...

其實呢無論有冇quota嘅問題都係一樣啦,有好多嘢呢都係靠隻眼就可以睇到嘅, 繁忙時間無論係九龍灣商貿區定係觀塘道都好, 其實都係塞到爆炸, 水洩不通, 雖然我唔知道係咪真係有quota呢樣嘢嘅存在係觀塘道, 即使觀塘道真係有九龍灣冇, 咁樣唔代表九龍灣可以加車落去喎,你睇而家九龍灣咁樣嘅情況,其實都加唔到車啦,觀塘道一樣問題, 即使有quota冇quota都好都要睇佢實際嘅情況加車落去
Quanta 發表於 2020-9-13 19:03 來自手機 | 顯示全部樓層
ATENU364TC196 發表於 2020-9-12 20:51

但講價錢嘅話,33點都貴過40 40P喎
推客過33都收多咗
ATENU364TC196 發表於 2020-9-13 19:29 | 顯示全部樓層

Quanta 發表於 2020-9-13 19:03
但講價錢嘅話,33點都貴過40 40P喎
推客過33都收多咗

但33 繁忙時間嘅行車時間太長,成個下繁淨係做到一單車頂閘

42C 起碼做到兩單,而且兩單都頂,計落好賺過33

112/116 短棍回車快,而且當係打劫車咁做,客量又唔會差得去邊,一單33嘅時間差唔多可以行到三單112/116短棍

所以九巴根本就唔想做33,40,40P之類嘅路線,成堆都係好睇唔好食,始終回車唔夠快,價錢相對部份新興嘅西隧線亦都收得平

neoplan720p 發表於 2020-9-13 22:43 | 顯示全部樓層
ATENU364TC196 發表於 2020-9-13 19:29
但33 繁忙時間嘅行車時間太長,成個下繁淨係做到一單車頂閘

42C 起碼做到兩單,而且兩單都頂,計落好賺 ...

如果連呢類收$9左右既線都無心機做,
更加唔好講收$5、6堆短途流水線……
如果只係得960、968、B1呢類所謂線王有得賺大錢而有心機做,
咁不如呢間公司交返個牌出黎啦。
「專利」意思就係某d無咁好食既線,都要有返咁上下服務水平嘛。

不過,我覺得唔應該將問題簡化成「無肉食所以無心機」做。
290系行車時間比40P、33有過之而無不及,
車費都唔貴得幾多,
咁點解大家又覺得290系老九有心機做,而290A仲會私下加班?

古生死左,大家終於可以支持返青衣有合理既巴士服務啦。
ATENU364TC196 發表於 2020-9-13 23:28 | 顯示全部樓層
neoplan720p 發表於 2020-9-13 22:43
如果連呢類收$9左右既線都無心機做,
更加唔好講收$5、6堆短途流水線……
如果只係得960、968、B1呢類所 ...

290/290A 行車時間其實可能仲少過33,同埋最緊要係有流水客,尤其係290A

KC6831 發表於 2020-9-14 03:36 來自手機 | 顯示全部樓層

ATENU364TC196 發表於 2020-9-13 23:28
290/290A 行車時間其實可能仲少過33,同埋最緊要係有流水客,尤其係290A

33 行車時間都一定短過 290 啦