hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 有冇可能將軍澳線再西延至上環?
開啟左側

有冇可能將軍澳線再西延至上環?

HV7025 發表於 2020-9-12 22:52 來自手機 | 顯示全部樓層

jacky03 發表於 2020-9-12 18:21
但係咁可能會整死690wo,到時694咪日日爆?

首先,一日康翠無地鐵,一日690都唔會死
第二,690可以改行將藍隧道提速
但更重要嘅係,無論690變番多人搭,定係吉車遊街,對比起將線兩繁時間龐大嘅港島返放工客量,690嘅客量都只係九牛一毛

而家嘅將軍澳線,朝早喺北角已經形成樽頸,即使港島線開到密一密,將線乘客喺北角經常要等3、4班車先上到港島線
而將軍澳人口仍未到頂,樽頸只會愈積愈多人
就算重開691、693,都只係杯水車薪
治本方法就係必須起北港島線,令將軍澳同港島東兩批人分流

而喺北角呢個樽頸來講,交匯係好過換線
交匯方案,港島線乘客大部分繼續留喺港島線上,將軍澳線去金鐘、銅鑼灣,就因為轉少次車,亦偏向留喺將軍澳線上
喺北角轉車嘅人數減少,同時港島東可以保留頻密班次

換線嘅話,將線喺北角落車人數有限,只有去會展嘅人會落車,去銅鑼灣、金鐘、中上環嘅人,大部分會留喺將線
但港島東去上西環、南港島、彌敦道、長沙灣荔枝角嘅人,全部都要喺北角轉車
咁只係將北角站樽頸,由現時嘅港島線月台,搬去將軍澳線月台
而港島東改由東涌線服務,班次疏咗,唔只跨區,連港島東內運都受影響
加埋炮台山問題,喺東區來講,實在好難贊同換線
RA472 發表於 2020-9-13 00:00 | 顯示全部樓層
交匯其實冇問題,不久將來東涌線、將軍澳線都用同一款新車
兩線併埋一齊,添馬站可以慳成本
同時部份班次以青衣做總站,=>寶琳/康城 - 青衣

香港站至九龍站有位起調頭隧道的話,可以加強香港站至將軍澳一帶通勤

P.S. :港島線分拆一定反對
jacky03 發表於 2020-9-13 00:17 | 顯示全部樓層
HV7025 發表於 2020-9-12 22:52
首先,一日康翠無地鐵,一日690都唔會死
第二,690可以改行將藍隧道提速
但更重要嘅係,無論690變番多人搭 ...

唉,九巴又咪係叫人落山搭港鐵
強烈建議重組將軍澳區巴士路線
HV7025 發表於 2020-9-13 00:52 來自手機 | 顯示全部樓層

RA472 發表於 2020-9-13 00:00
交匯其實冇問題,不久將來東涌線、將軍澳線都用同一款新車
兩線併埋一齊,添馬站可以慳成本
同時部份班次以 ...

如果東將直通係可以keep住將軍澳線班次跟而家,直通係可以考慮
一來添馬站成本可以低啲,二來東涌線可以直到北角,彌補交匯嘅不足

但如果係添馬交匯,而設計上保留東將兩線延伸條件,對將來發展可以有啲奇想
將軍澳線可以西延,去上西環一帶,同遠期嘅東大嶼鐵路轉乘,方便來往將軍澳/九龍東同東大嶼
東涌線亦可考慮東延去加路連山、太古坊等等,甚至為東區提供變相急行班次,港島線則維持流水大動脈嘅角色
以港島北嘅商業規模,同時道路擠塞問題難以再改善,其實三條平行鐵路都唔算多
其他大城市市中心,三條大街各自有一條地鐵喺地底,其實好常見
DIH 發表於 2020-9-13 12:21 | 顯示全部樓層
HV7025 發表於 2020-9-13 00:52
如果東將直通係可以keep住將軍澳線班次跟而家,直通係可以考慮
一來添馬站成本可以低啲,二來東涌線可以 ...

我以前都曾經先入為主想要換線方案,但而家自己在港島返工後就改變了想法,認為交匯方案較好,而東將直通則存疑。

一來班次問題,現時東隧過海由將軍澳線負責,已經班次不足,未能同觀塘線一對一,朝早油塘迫爆。尋日聽到一名電台聽眾講,早上繁時剛過,將軍澳線開始減班而觀塘線仍在密車尾段時,不協調情況更明顯。北港島線任何方案都必須確保東隧唔會更少車。其實我認為而家都應該康城全日過海,非繁康城車去到調景嶺調頭浪費了東隧運力。

二來係目的地分布。東隧過海以返工客為主,目的地係寫字樓,主要集中在電車路或以北,另外就係會展、維園搞活動時的區外客(因海底隧道塞車及路線設計因素,過海客較少搭巴士去會展維園),而家出入車站係要步行較長距離。相反,港島東居民除了返工之外,亦有消閒、探親、求醫等日常生活需要,而這些目的地較多位於近山的舊區。因此,交匯方案之下,東隧過海客直接送到填海區寫字樓,而港島東維持通達舊區,對雙方都有得益。例如我而家的寫字樓,係近香港站多過中上環站,但香港站冇車畀我向東走,焗住要返去電車路。

至於將軍澳線通到添馬之後應該如何處理?我個人有以下意見:

論方便,東將直通可以減少轉乘人數,係比較方便,但會令到整條北港島/將軍澳線都與東涌線/機快系統成為命運共同體,東隧班次無可避免會因為東涌線/機快共用軌道而受影響。

在東將不直通之下,東隧來往香港站乘客於添馬轉車。由於係兩線頭站,轉車時唔會有食唔晒的問題,如這項轉乘的不便,能夠換來東隧維持頻密班次不受任何東涌線/機快問題影響,我覺得可以接受。

樓上師兄提議的預留條件可以考慮。北港島線西延,我認為用作連接東大嶼才有實際效用,如沒有東大嶼,則不太值得花費鉅資起一個站,因為上環的客可以經香港站行天橋過去。

評分

參與人數 1aPower +3 HugeC +10 收起 理由
HV7025 + 3 + 10 英雄所見略同

查看全部評分

HV7025 發表於 2020-9-13 14:04 來自手機 | 顯示全部樓層
DIH 發表於 2020-9-13 12:21
我以前都曾經先入為主想要換線方案,但而家自己在港島返工後就改變了想法,認為交匯方案較好,而東將直通 ...

相當同意師兄睇法
十幾年前最初見到換線方案,覺得好amazing好方便
但到自己返港島東,就體會到換線對港島東破壞力係遠比想像中大
同埋將軍澳線個樽頸都比想像中嚴重

之前接近十年時間,我大部分時間都需要來回黃大仙同炮台山
但正正係油塘北角朝早太多人,朝早我大部分時間都係寧願搭多三個站行紅線過海,起碼行得郁,朝早金鐘最多兩班車乜都上到
但油塘北角,當班次稍有延誤,真係可以企喺度,兩個轉車站加埋要等4、5班車並唔出奇,而將軍澳嘅人口仍然未見頂,唔起北港島線,樽頸只會愈來愈緊

所以北港島線一定要起,而對於解決北角樽頸,交匯係有效過換線,如上文所講
喺港島返工耐咗,另一方面亦體會到港島北區域嘅傳統連繫
大量人口住家同office/學校都係喺港島線沿線,大量工商業都係靠港島線做港島東西通勤,去沿線公司開會、傾生意、交標等等,有唔少有車人士都會搭地鐵處理呢啲業務
即使東區走廊巴士線發達,但朝早港島東搭地鐵嘅人,仍然打得爆超過半車容量,令將軍澳線到港島嘅人難以登車

換線方案對以上港島北通勤,會造成好大擾亂,朝早北角等三四班車先上到車嘅,好可能由將軍澳人換成港島東人
對炮台山交通更加係割裂
港島東來往九龍西本來已經唔係快,變成轉兩次車就更加係變慢,而地面嘅102 112唔見得仲有空間接收
港島北沿岸工商客更加會大量改揸私家車或者搭的士,令地面交通百上加斤

所以作為港島東持份者,一定唔會贊成割裂港島線、或令將軍澳線減班嘅方案
要解決將軍澳線樽頸問題,北港島線一定要起,交匯方案係比較恰當嘅方案
但交匯得嚟,都希望喺設計階段預留延伸條件,彌補交匯嘅不足
如果將來東涌線可以自己去到北角/太古坊,咁就皆大歡喜

評分

參與人數 1aPower +3 HugeC +10 收起 理由
DIH + 3 + 10 精闢見解

查看全部評分

TYChow 發表於 2020-9-14 01:22 | 顯示全部樓層

HV7025 發表於 2020-9-13 14:04
相當同意師兄睇法
十幾年前最初見到換線方案,覺得好amazing好方便
但到自己返港島東,就體會到換線對港島 ...

但交匯方案最大嘅問題,係無考慮到東鐵過海乘客呢!

如果要去柴灣,無得Omit金鐘,行會展站之後,仲要喺北角轉多一次車,去QM就要喺金鐘同HKU轉兩次車,咁我又點會認同交匯比換線好?
荃灣電視落廣告,目標觀眾影都無!
4437 發表於 2020-9-14 02:25 | 顯示全部樓層
TYChow 發表於 2020-9-14 01:22

如果要去柴灣,無得Omit金鐘,行會展站之後,仲要喺 ...

你自己上兩版都話半山要有鐵路,咁其實好簡單,將南港島線(西段)延長,HKU之後再伸延去卜公、堅道,再駁去金鐘,咁就搞掂。
jpoon 發表於 2020-9-14 03:04 | 顯示全部樓層
mak5052 發表於 2020-9-12 21:32
如果是行香港站以北, 北港島線上環站能否學澳門輕軌東線擬議在關閘, 黑沙環的車站咁, 將車站起在信德中心 ...

港島北岸同澳門唔同,大把大廈抽海水做冷氣系統冷卻,印象中仲有海水抽水站抽水上半山,要點樣避開都有排度
仲有你話響信德起,起果陣部分碼頭要停止運作

同埋信德以東係鐵路過海隧道,咁你點樣避開東涌綫同機場快綫嘅隧道先?

最後,澳門果個都只係建議,係咪可行都未知,仲有好多技術問題要解決,包括車站接駁地面、通風、逃生、救援等問題

http://jpoon9394.blogspot.com/
HV7025 發表於 2020-9-14 07:47 來自手機 | 顯示全部樓層

TYChow 發表於 2020-9-14 01:22

如果要去柴灣,無得Omit金鐘,行會展站之後,仲要喺 ...

換線方案,港島東去港島南,島內通勤都要轉兩次車
簡單如鰂魚涌去佐敦,又係轉兩次
炮台山更加要去北角先拗到返轉頭去金鐘
又唔見你話唔考慮港島乘客?