hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 城巴A17同A23是否不會重開?
開啟左側

[問題] 城巴A17同A23是否不會重開?

E500facelift 發表於 2020-9-15 15:39 來自手機 | 顯示全部樓層

xdxd 發表於 2020-9-15 15:10
你的意見只代表你
要真係郁嘅 改A22阻力最細
同埋我都講 我信E23用70分鐘先到機場

唔好當我未撘過E23,都撘過幾次,有時都要用多過70分鐘先到機場!都係果句,唔贊成改A22!
kitarolo 發表於 2020-9-15 15:41 | 顯示全部樓層
ky927 發表於 2020-9-15 15:35
1) 我諗係城巴唔想特別為左行赤柱而特別開多種flyer車型;否則拆多條A17P都仲得;

2)跑馬地又未至於完全貴氣到咁,如果唔係1,8X,19,117 唔會都仲做得住

雖然41A以往用單層MAN都係12米
當年都有估計A17會否另設車型,結果
都係80xx照放落去,當然,海洋公園來往
赤柱並不適宜常規使用12米雙層車輛。

咁始終有人要由其他區
去跑馬地返工,但來往機場/跑馬地
就難唔夠客開全日線,最多每日一兩個特別班
講衰啲,暫時做住10蚊來往金鐘深灣都唔過份
Quanta 發表於 2020-9-15 15:44 來自手機 | 顯示全部樓層
E500facelift 發表於 2020-9-15 15:00
點都好,對我黎講,去機場既話,都係A22吸引d,E23留番比東涌、後勤區算la,同埋,試過撘E23去機場真係要 ...

你幾鍾意搭A22係你嘅事,
巴士線唔係為咗你一個人而開㗎
嗰邊客又唔係多,日後又有屯馬線競爭,搭鐵轉一次線就去到大嶼山
又有E23服務到受影響乘客
E500facelift 發表於 2020-9-15 15:48 來自手機 | 顯示全部樓層

Quanta 發表於 2020-9-15 15:44
你幾鍾意搭A22係你嘅事,
巴士線唔係為咗你一個人而開㗎
嗰邊客又唔係多,日後又有屯馬線競爭,搭鐵轉一 ...

疫情前,撘A22往返機場既人都唔少,有時仲要滿座,仲有往返機場都係巴士最方便,屯馬綫對機場線影響唔大
kitarolo 發表於 2020-9-15 15:55 | 顯示全部樓層
E500facelift 發表於 2020-9-15 15:48
疫情前,撘A22往返機場既人都唔少,有時仲要滿座,仲有往返機場都係巴士最方便,屯馬綫對機場線影響唔大 ...

屯馬全線通車最多對E23造成
威脅,南昌站轉車唔算太轉折,而
A22除非有人東涌站再轉S1,或睇
地圖沿路塞到爆先會考慮。
xdxd 發表於 2020-9-15 16:09 | 顯示全部樓層
kitarolo 發表於 2020-9-15 15:55
屯馬全線通車最多對E23造成
威脅,南昌站轉車唔算太轉折,而
A22除非有人東涌站再轉S1,或睇

我個人就覺得兩條都跌少少 觀延都有辦睇 所以其實整走A23 拉A22落去 起碼而家盤數唔太差嘅兩條都可以盡力keep到 尤其E23可能仲會有流水流失 但係客運+後勤服務就唔太會
東涌嚟講 一程過 有位坐 平 呢三點可以留到人 可能整E23A落東涌北 E23唔入東涌圈

紅磡人。
Man@MFHK 發表於 2020-9-15 16:51 | 顯示全部樓層

2076 發表於 2020-9-15 11:06
問題係A22經機隧,會冇機場車做富豪東方酒店,即係A22最多都只可以行觀繞提速
但行觀繞下繁肯定差過行觀塘 ...

A22拉直換A23行太子道東。
Volvo B8L
Man@MFHK 發表於 2020-9-15 17:10 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2020-9-15 12:02
入樂富做咩

啟德逆走兜慈雲山,同啟德兜黃埔既時間差無幾

啟德人其實依家大大條A22俾佢搭,行出太子道東好辛苦咪坐20出去轉車囉,架架新車都有行李架又有雙輪椅位。
Volvo B8L
EvilKo 發表於 2020-9-15 17:47 | 顯示全部樓層
ky927 發表於 2020-9-15 15:35
1) 我諗係城巴唔想特別為左行赤柱而特別開多種flyer車型;否則拆多條A17P都仲得;
2)跑馬地又未至於完全 ...

1,8X,19,117 個班次又點同 A17 比? 60分鐘一班喎

實際上我識好多同事住果區嘅人寧願飛的轉 A11/A12/機場快線 都唔會同你等 A17
時間好預好多
ky927 發表於 2020-9-15 18:09 | 顯示全部樓層

EvilKo 發表於 2020-9-15 17:47
1,8X,19,117 個班次又點同 A17 比? 60分鐘一班喎

實際上我識好多同事住果區嘅人寧願飛的轉 A11/A12/機場 ...

基本路線嘅班次又點同機場路線比呀?!我本身帶出嘅信息係跑馬地對巴士係有基本需求。其實機場線60/30分鐘一班,好正常。況且,A17暫停服務前先服務左2-3個月,又點可以單憑呢2-3個月嘅載客率去判斷條線定線有無問題?!
黎緊大樹灣酒店+黃竹坑上蓋物業落成,通返關;個情況又可能會唔同。我會comment A17只係「生不逢時」啫 XDDD