hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 城巴A17同A23是否不會重開?
開啟左側

[問題] 城巴A17同A23是否不會重開?

Man@MFHK 發表於 2020-9-15 18:19 | 顯示全部樓層

JX9097 發表於 2020-9-15 13:25
單靠啟德+慈雲山似乎都唔多夠客
個人而言,竹園同橫頭磡二揀一我會prefer竹園
因為以前坐開國泰廠車都有 ...

驚唔夠客咪再進取D,可以拉直A22行機隧之後,A23擺天寰,兜完啟業再逆走九龍灣再直上慈山,然後鳳德道、黄大仙道行雅竹街上竹園,然後行竹園道落老龍。
Volvo B8L
2076 發表於 2020-9-15 18:48 | 顯示全部樓層
Man@MFHK 發表於 2020-9-15 16:51
A22拉直換A23行太子道東。

A23點樣又行太子道東,又行啟德......
抗議962B重組
還我962全日服務
Man@MFHK 發表於 2020-9-15 19:41 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2020-9-15 18:48
A23點樣又行太子道東,又行啟德......

A23唔做啟德俾返A20做:

A20:天寰開,下路到佛光街跟依家行法到公開大學後落公主道直去太子道西,到太子行荔枝角道出美孚再上公路。
A23:慈雲山開,由斧山道落新蒲崗,經彩虹道出太子道東,一直行太子道西到喇沙利道,跟22行法到歌和老街再跟E22行法上老龍。
A22:牛頭角後轉入偉業街直去,停德福大廈後轉入啟祥道落機隧直落土瓜灣行返原線(或兜入九碼後行上路)。

仲有都係果句,行太子道東其實已經係擦邊做埋啟德,嫌行得遠可以搭20出去轉。

Volvo B8L
 樓主| ricky 發表於 2020-9-15 20:03 | 顯示全部樓層

xdxd 發表於 2020-9-15 15:10
你的意見只代表你
要真係郁嘅 改A22阻力最細
同埋我都講 我信E23用70分鐘先到機場

慈雲山去佐敦都要40分鐘
前荃葵青區居民
xdxd 發表於 2020-9-15 20:06 | 顯示全部樓層
ricky 發表於 2020-9-15 20:03

塞加士居道啩
紅磡人。
Man@MFHK 發表於 2020-9-15 20:21 | 顯示全部樓層
ricky 發表於 2020-9-15 20:03

現實的確係一個慈山養唔起一條全日A線,但共享資源都無理由咁做……
最理想一定係彩虹鑽石山慈山共享一條A線,咁做兜最少路。
城記如意算盤係美其名某區既線實際上服務另一區,但又至少收足單程全價,所以A線總站客永遠陪兜。
其實不如捉A22兜上慈山算啦,反正點改都有人唔滿意,分分鐘A22兜完慈山兜埋竹園都仲快過兜佐敦啦!一係就A26做埋慈山,A23安心上路。
Volvo B8L
JX9097 發表於 2020-9-15 21:14 | 顯示全部樓層

Man@MFHK 發表於 2020-9-15 18:19
驚唔夠客咪再進取D,可以拉直A22行機隧之後,A23擺天寰,兜完啟業再逆走九龍灣再直上慈山,然後鳳德道、黄 ...

兜到落九龍灣先上慈雲山
似乎比慈雲山+竹園+橫頭磡更差
Man@MFHK 發表於 2020-9-15 22:56 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2020-9-15 21:14
兜到落九龍灣先上慈雲山
似乎比慈雲山+竹園+橫頭磡更差

其實啟德人現階段點都係要同人share條A線架啦,兜就一定架啦,爭在點兜法啫。啟德呢個位我俾你擺做總站行邊都死架啦,一係兜死一係塞死,嫌兜咪坐22出太子道東轉A22或者改線後既A23囉。
要記住A23做埋啟德只係因為城巴驚唔夠客,佢搵到另一個客倉另一個行法飛起啟德都仲得呀!

Volvo B8L
 樓主| ricky 發表於 2020-9-15 23:34 | 顯示全部樓層
Man@MFHK 發表於 2020-9-15 20:21
現實的確係一個慈山養唔起一條全日A線,但共享資源都無理由咁做……
最理想一定係彩虹鑽石山慈山共享一條A ...

查實慈雲山唔歡迎呢條A線,A23同E23走線相近,但車費貴超過一倍,為一程車不如搭番E23。
前荃葵青區居民
Man@MFHK 發表於 2020-9-16 00:03 | 顯示全部樓層

ricky 發表於 2020-9-15 23:34
查實慈雲山唔歡迎呢條A線,A23同E23走線相近,但車費貴超過一倍,為一程車不如搭番E23。
...

貴唔係重點,兜先係重點。
如果一落山就行老龍,班友仆到去搭啦……
依家兜到幾乎仲慢過E23,傻既先會係慈山上佢車啦!
但城記無信心慈山養得起條線,咪要同人share囉……
只係資源唔應該咁樣共享啫,無理由一條慈雲山機場線要兜到出佐敦先上到公路呀?慈山人用自己方法落山轉A29唔好?唔好忘記落到老龍仲有E22A同E22平價孖寶喎!
E23同E23A要落紅土兜到出佐敦我理解亦都合理,但A車又兜埋一份咁我係客做乜要上A車先,唔通真係貪張櫈好坐D咩?
A23要提速,首先要分清楚邊區先係佢主要服務對象……
A車要做慈雲山客,做埋附近區域唔緊要,但唔好咁大貪,又啟德又紅土又佐敦道,明明大大條A20係度又不務正業,硬要捉埋A23落紅土攬炒。
Volvo B8L