hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 城巴A17同A23是否不會重開?
開啟左側

[問題] 城巴A17同A23是否不會重開?

qunow 發表於 2020-9-16 00:24 來自手機 | 顯示全部樓層

Man@MFHK 發表於 2020-9-16 00:03
貴唔係重點,兜先係重點。
如果一落山就行老龍,班友仆到去搭啦……
依家兜到幾乎仲慢過E23,傻既先會係 ...

慈雲山經龍翔道石硤尾深水埗上公路唔好?
Man@MFHK 發表於 2020-9-16 01:38 | 顯示全部樓層
qunow 發表於 2020-9-16 00:24

落到老龍又要全車人再落石硤尾深水埗陪兜?
無話唔得既,觀感好差囉……
尾站上公路係好值錢架,好多客捨得俾多D搭公路線都係因為呢樣野啫。
Volvo B8L
AtrHenu 發表於 2020-9-16 02:21 | 顯示全部樓層
ricky 發表於 2020-9-15 23:34
查實慈雲山唔歡迎呢條A線,A23同E23走線相近,但車費貴超過一倍,為一程車不如搭番E23。
...

除此之外班次兩者甚遠(一個平均勻15-20分就一班而另一個要成個鐘一班)!!

btw,講到尾當天城巴唔應該啟德,慈雲山,黃埔三地A車抄埋一碟開車而係透過同A20,A22一齊重組處理而唔係見有區佬需求和有潛在客源地區求其整條同E車平行的A23囉!!
AtrHenu 發表於 2020-9-16 02:28 | 顯示全部樓層

Man@MFHK 發表於 2020-9-16 01:38
尾站上公路係好值錢架,好多客捨 ...

如果跟214落埋深水埗都有用的起碼可以填補埋A20於長沙灣一帶的服務,使到A20可以係何文田,大角咀後改行南昌,海麗一帶令到A21可以有提速空間(即旺角街市後來回改行維港灣就上公路)!!
kitarolo 發表於 2020-9-16 07:45 | 顯示全部樓層
qunow 發表於 2020-9-16 00:24

做得石硤尾,大埔道上返公路
定係做晒成條南昌街? 又唔係
E21唔見咗,我知係要將啲客由
E拉去A,不過對頭站又好合理?
仲有,咁就做唔返啟德區。
JX9097 發表於 2020-9-16 09:22 | 顯示全部樓層
Man@MFHK 發表於 2020-9-15 22:56
其實啟德人現階段點都係要同人share條A線架啦,兜就一定架啦,爭在點兜法啫。啟德呢個位我俾你擺做總站行 ...

之不過新A23咁兜法唔見得比加士居道好
因為九龍灣塞起上嚟都可以好厲害
咁仲有另一個問題,就係九龍灣後會隨時變無定向班次
一樣會有問題
letter_li 發表於 2020-9-16 10:09 | 顯示全部樓層

Man@MFHK 發表於 2020-9-16 01:38
尾站上公路係好值錢架,好多客捨 ...

E22 就係行完觀塘道龍翔道 然後落返九龍塘石硤尾先出返龍道, 觀感都好差.
如果慈雲山落龍翔道 然後代替E22行九龍塘石硤尾, 順便令E22可以龍翔道直去, 對2條線都好.
 樓主| ricky 發表於 2020-9-16 11:31 | 顯示全部樓層
Man@MFHK 發表於 2020-9-16 00:03
貴唔係重點,兜先係重點。
如果一落山就行老龍,班友仆到去搭啦……
依家兜到幾乎仲慢過E23,傻既先會係 ...

A23無得唔經啟德,但可以唔經佐敦,佐敦已有A21、A22同E23/A,夠晒皮。
前荃葵青區居民
EvilKo 發表於 2020-9-16 11:50 | 顯示全部樓層
ky927 發表於 2020-9-15 18:09
基本路線嘅班次又點同機場路線比呀?!我本身帶出嘅信息係跑馬地對巴士係有基本需求。其實機場線60/30分 ...

都係果句

果區嘅人係唔會咁得閒同你等一個鐘一班嘅巴士
就算唔搭的士,車轉車都好過
JX9097 發表於 2020-9-16 13:02 | 顯示全部樓層

letter_li 發表於 2020-9-16 10:09
E22 就係行完觀塘道龍翔道 然後落返九龍塘石硤尾先出返龍道, 觀感都好差.
如果慈雲山落龍翔道 然後代替E2 ...

城巴唔會將E22提速(龍翔道全段)
因為E22A單邊收緊特快價($24)