hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 城巴A17同A23是否不會重開?
開啟左側

[問題] 城巴A17同A23是否不會重開?

xdxd 發表於 2020-9-15 12:06 | 顯示全部樓層

E500facelift 發表於 2020-9-15 09:38
機隧直落土瓜灣下路,啫係又想將A22撤離土瓜灣上路la!上下路各一條線有乜問題??係咪要搞到上路人要拖行 ...

哥仔 E23你當冇到?根本本身E23又唔係頂晒閘 未駛要其他線去輔助
當然 掠水係另一回事 要掠嘅直接E23轉A可能都仲好啲
講紅土其實1A1E絕對夠做 都唔明開A23嚟做乜
紅磡人。
JX9097 發表於 2020-9-15 12:09 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2020-9-15 12:02
入樂富做咩

啟德逆走兜慈雲山,同啟德兜黃埔既時間差無幾

板友話旨在upgrade E22客上新A線
我覺得新A線由啟德開上山的話
竹園,橫頭磡二揀一係正路

嗰度係講緊機場方向上完慈雲山就經鳳凰新村過竹園
回程啟德方向就經鳳德邨
(因為鳴鳳街左轉雙鳳街都用唔到大車)
珀島魚蛋 發表於 2020-9-15 12:16 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2020-9-15 12:17 | 顯示全部樓層

JX9097 發表於 2020-9-15 12:09
板友話旨在upgrade E22客上新A線
我覺得新A線由啟德開上山的話
竹園,橫頭磡二揀一係正路

E23?
我覺得逆走A23行慈雲山已經夠慢,所以應該要行龍翔道...
抗議962B重組
還我962全日服務
kitarolo 發表於 2020-9-15 12:25 | 顯示全部樓層
EvilKo 發表於 2020-9-15 11:55
問題係以跑馬地+中半山班人嘅經濟能力+time is money,
唔會同你等一個鐘一班嘅巴士架

不如大膽啲,拉入赤柱做馬坑邨客,經海洋公園後行香港仔隧道、皇后大道東出金鐘好過啦

順手搵藉口縮/殺973好過

上半段認同
嗰啲唔好話坐得起的士
分分鐘係有私人司機嘅階級
就算話俾家傭用又真係咁大需求?

馬坑邨規模細,有人機場返工都唔值
得開……入香隧前咪又經豪宅區囉……
雅濤閣/黃竹坑嘅酒店做唔返,用嚟往返
金鐘疏過6X,試圖取代973即使A線整雙向
分段亦難以成事,例如赤柱來往瑪麗或西環。
E500facelift 發表於 2020-9-15 12:40 來自手機 | 顯示全部樓層
xdxd 發表於 2020-9-15 12:06
哥仔 E23你當冇到?根本本身E23又唔係頂晒閘 未駛要其他線去輔助
當然 掠水係另一回事 要掠嘅直接E23轉A ...

E23/A太耐,又去唔到斧山道、啟德、翔龍灣一帶,又唔深入慈雲山,所以咪開A23,但有下路既 A23,唔等於要搞上路既A22!
xdxd 發表於 2020-9-15 12:54 | 顯示全部樓層

E500facelift 發表於 2020-9-15 12:40
E23/A太耐,又去唔到斧山道、啟德、翔龍灣一帶,又唔深入慈雲山,所以咪開A23,但有下路既 A23,唔等於要 ...

咁而家咪拉A22落去 頂A23嘅黃埔+下路+啟德 啟福道天橋入返觀塘 隨時益埋佐敦-油塘客添(會唔會快好多就唔知 但係應該比起而家塞漆咸道順啲)A23咪逆走啟德斧山道慈雲山雙鳳街竹園 唔怕兜嘅仲有歌和老街食
有咩問題?
E23慢?
兜東涌後勤區好麻煩咩?
要講定線 E23除咗格硬兜入黃埔 都幾直接下囉喎 唔直接嘅話會有咁多流水上?

紅磡人。
E500facelift 發表於 2020-9-15 13:03 來自手機 | 顯示全部樓層
xdxd 發表於 2020-9-15 12:54
咁而家咪拉A22落去 頂A23嘅黃埔+下路+啟德 啟福道天橋入返觀塘 隨時益埋佐敦-油塘客添(會唔會快好多就唔 ...

上路冇A車,咪啫係逼人撘好耐既E23去機場??對土瓜灣上路人黎講,E23係好耐,要超過一個鐘先到機場,而家仲要兜東涌北,邊個接受到??總之唔贊成A22撤出上路
xdxd 發表於 2020-9-15 13:19 | 顯示全部樓層
E500facelift 發表於 2020-9-15 13:03
上路冇A車,咪啫係逼人撘好耐既E23去機場??對土瓜灣上路人黎講,E23係好耐,要超過一個鐘先到機場,而 ...

我又真係想問下 E23耐幾多
E23比A23行車時間分別多2/11分鐘 E23A就多11/18分鐘 同A22比就係4/10 同埋11/17分鐘
E23嘅mileage仲要係多過A22/23  計一計隨時仲快
唔玩數字遊戲
實際上東涌+後勤區 幾塞都唔會超過三 四個字 東涌北再加一 兩個字
大佬 E23個價係人哋一半 時不時派到靚車比你 又冇咁易塞車(山谷道)
兜多少少地區唔過分啫
未計東涌大把人上落
唔見得E23有咩咁失禮
講觀感 A22唔見得好好多 大把塞車位 同期E23係郁緊
真係咁care時間嘅唔該用紅跑 反正大把人咁做
E23A就應該快快手手拆線全日 唔入機場放逸東啦

紅磡人。
E500facelift 發表於 2020-9-15 13:24 來自手機 | 顯示全部樓層

xdxd 發表於 2020-9-15 13:19
我又真係想問下 E23耐幾多
E23比A23行車時間分別多2/11分鐘 E23A就多11/18分鐘 同A22比就係4/10 同埋1 ...

我試過撘E23去機場,要成70-80分鐘,平時撘E23就冇所謂,但如果去旅行,我多數撘A22,雖然貴但勝在快(50-60分鐘左右)、舒服,而且有唔少住土瓜灣既空姐空少都係撘A22,A22對上路人黎講非常重要!

又話要度度有A車,但又想搞到一部份人冇A車撘!