hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 建議所有巴士車隊加裝行李架
開啟左側

[車型及機械] 建議所有巴士車隊加裝行李架

樓主| Waiyin12 發表於 2020-9-12 10:45 來自手機 | 顯示全部樓層

EX-TL 發表於 2020-9-12 00:32
你估架車唔會轉彎, 好似你屋企間房咁, 打10號風球都係郁少少, 擺個購物袋 背包 書包喺頭上面, 架車chok兩 ...

城巴3XX 5XX 新巴3601都有冷氣槽行李架

有無發生過上述意外要搞到拆除?
 樓主| Waiyin12 發表於 2020-9-12 10:50 來自手機 | 顯示全部樓層
jpoon 發表於 2020-9-12 00:35
關口岸咩事? 冇車唔可以搭的士或租van? 點解一定要搭巴士先? 拎上拎落又好方便? 仲要阻住其他人為咗你一兩 ...

1同2對載客量零影響

3我只係建議拆一排座位裝行李架,座位數減少仲小過裝雙輪椅位
(並且係雙輪椅位同行李架唔會並存,兩樣揀一樣去裝)
wawa0006 發表於 2020-9-12 11:00 來自手機 | 顯示全部樓層

行李架其實根本非必要, 帶大行李箱搭市區線巴士,再將行李放輪椅位或霸埋隔離座位根本是個別乘客的自私行徑!
kitarolo 發表於 2020-9-12 11:06 | 顯示全部樓層

Waiyin12 發表於 2020-9-12 10:37
唔該你睇清楚我寫咗咩先
我係話水塘車落醫院線禁令

S52要與城二共用車隊,幾乎無法設立禁令
唔准派設有行李架嘅車行走,路程唔長企輪椅
水塘位都收貨啦,沿路亦唔存在拖喼嘅需求。

非路面問題而設禁令,祗會造成突發事件時
維持班次上嘅困難,或需更多指定車款做後備
kei_hk 發表於 2020-9-12 11:31 | 顯示全部樓層
dogdog002 發表於 2020-9-11 20:25
1.   呢個其實讚成
而家成日要Staycation
手提行李喼都無地方擺
2 至於冷氣槽行李架
其實係無人用,可能太細,加上太耐無人用又污糟
不論以前5XX 3XX 城巴,或者而家唔少旅遊巴都仲有
都係無人用

想當年海馬公園未有穿山隧道時﹐全面靠吊車(纜車)﹐好明顯就係應付唔到來往2邊公園的人流。

所以﹐當年有條巴士路線﹐免費接駁2邊公園門口。

用車﹐當然係城巴啦﹐乜野車款都唔需要講明啦。

上層冷氣槽就係有行李架。

平時你係唔會用的﹐但係入得這個公園就好少2手fing fing。
有個背包跟身好正常好合理。

但係﹐當你想放個背包上去行李架時﹐真係中晒伏。
原來連稍為大少少的背包都係放唔入去的。

這個都解釋到點解而家的巴士唔再整冷氣槽行李架﹐因為太唔實用。

如果係單層旅遊巴﹐情況又唔同。
由於車廂高度比較鬆動﹐令行李架的高度可以增加﹐可放的物品就增大了﹐實用性就增加。

不過﹐都只係長途車你才會考慮使用。
原因﹐不用多講。

kei_hk 發表於 2020-9-12 11:37 | 顯示全部樓層
Waiyin12 發表於 2020-9-11 23:53
上層冷氣糟係比人擺個購物袋 / 背包嗰類
學校線為例,應該唔少學生會拎住個書包上上層

上層冷氣槽行李架﹐你估真係咁好用咩。

我就唔知而家學生書包有幾大﹐只知裝到書的背包係放唔到入去的。

仲有車程唔長﹐我寧可手抱書包﹐都唔會放上行李架(前題係放得入)。
真係唔嫌麻煩咩﹐仲要唔知乾唔乾淨。

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
MCMoore + 1 + 10 仲要唔知乾唔乾淨

查看全部評分

dogdog002 發表於 2020-9-12 11:41 | 顯示全部樓層

kei_hk 發表於 2020-9-12 11:31
想當年海馬公園未有穿山隧道時﹐全面靠吊車(纜車)﹐好明顯就係應付唔到來往2邊公園的人流。

所以﹐當年 ...

不用多講你都打咗成篇文出黎

簡單黎講咪而家村巴都有嫁

例如冠忠非專都有

用既人係零

個容量其實係等於冷氣糟既體積

鞋盒都塞唔入

所以無咩物品係你覺得抱著佢好辛苦而你又可以塞到上去個行李架上面

即係雞肋囉

kei_hk 發表於 2020-9-12 11:44 | 顯示全部樓層
EX-TL 發表於 2020-9-12 00:32
你估架車唔會轉彎, 好似你屋企間房咁, 打10號風球都係郁少少, 擺個購物袋 背包 書包喺頭上面, 架車chok兩 ...

除非有人高能到唔係用最大的平面去放物件啦。
即係以背包為例﹐應該????帶一邊向下。外邊向下就會有平衡問題﹐好易反來反去出意外。

而行李架的入口位﹐底部有突上來的﹐目的就係擋住物件跌出來。
就係這個突上來的位置﹐令到入口位收窄﹐大少少的物件都放唔到入去﹐結果行李架真係得個睇字。

有正常智慧的﹐都應該知道有什麼野可以放上去又安全。
有什麼野放上去會有問題﹐包括包裝問題令到物件四散。

我的結論就係﹐你講跌出行李係會發生﹐我唔會否定。
不過﹐出現的機會唔係想像中高。
但遇著成車都係小學雞我就唔硬講。

kei_hk 發表於 2020-9-12 11:48 | 顯示全部樓層
dogdog002 發表於 2020-9-12 11:41
不用多講你都打咗成篇文出黎

簡單黎講咪而家村巴都有嫁

村巴用的人一定有﹐仲要唔少人用﹐不過用家唔係乘客

間中坐商場的接駁車﹐會見到有一兩箱飲品放上面。
甚至乎係清潔用品。

JC8385 發表於 2020-9-12 11:48 來自手機 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2020-9-12 10:01
新城依家買車
都係全車安全帶/雙輪椅/行李架/窗簾/USB

柴小真係好彩佢車開得密
西隧9字頭日日都雙輪椅/行李架出嚟靠害
我都唔係講緊堆機場外援