hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議77提速
開啟左側

建議77提速

樓主| 932gz6061 發表於 2020-9-14 12:04 | 顯示全部樓層

0q9w8e 發表於 2020-9-14 11:54
咁本來有直車就要俾你抽走?咁帝722唔會搞到咁啦

如果下下都唔比抽so call直車,咁當年40號應該唔好改線
KW2523 發表於 2020-9-14 12:46 | 顯示全部樓層
932gz6061 發表於 2020-9-14 10:41
我覺得一個正常人係CWB去QB/太古係會揀MTR

點解冇左條77要比咁多車2A?

就係大把人搭2A, 多到有需要77疏導
原來你寫巴士建議寫嚟目標係想倒客落鐵?

北角去西灣河耀東想快仲有綠小65
 樓主| 932gz6061 發表於 2020-9-14 12:49 | 顯示全部樓層
KW2523 發表於 2020-9-14 12:46
就係大把人搭2A, 多到有需要77疏導
原來你寫巴士建議寫嚟目標係想倒客落鐵?
...

2A真係多人由CWB去QB???唔係去北角or北角去太古?
Kitkit1120 發表於 2020-9-14 14:24 來自手機 | 顯示全部樓層

932gz6061 發表於 2020-9-14 12:49
2A真係多人由CWB去QB???唔係去北角or北角去太古?

我答你: 多
再講,如果你想北角特快來回耀東,請使用小巴 65。
同埋我想講,鰂魚涌 d 流水線條條都唔算密,要幾條流水線加埋 d 班次先叫做 ok d, 鰂魚涌有 d 位係唔近 MTR, 對巴士線都係有需求既,更加唔好講去香港仔呢 d 鐵路盲點。
你將條 77 提速, 假設真係好似你咁講 cut 到兩部車,呢兩部車如果加返去行 99 都尚算合理,但如果放去其他唔行 QB 既線,咁對 QB 人唔公道。
Kitkit1120 發表於 2020-9-14 14:29 來自手機 | 顯示全部樓層
932gz6061 發表於 2020-9-14 11:49
同埋我好想提提大家,咁樣改快係比耀東人一個高質服務

嫌2A慢咪坐到新77lor ...

比耀東人高質服務就要犧牲 QB 人直接到香港仔既服務?不如你切身處地諗下,如果我話比柴小人高質服務,所以將 606 飛走耀東,加返 2A / 77 / 99 / 722 同 606 BBI, 咁到時你會唔會出黎反枱?巴士線既規劃係要顧及當區居民既巴士需求既。
Kitkit1120 發表於 2020-9-14 14:31 來自手機 | 顯示全部樓層
932gz6061 發表於 2020-9-14 10:41
我覺得一個正常人係CWB去QB/太古係會揀MTR

點解冇左條77要比咁多車2A?

Sorry, 咁我未必係你口中既正常人
 樓主| 932gz6061 發表於 2020-9-14 15:13 | 顯示全部樓層

Kitkit1120 發表於 2020-9-14 14:29
比耀東人高質服務就要犧牲 QB 人直接到香港仔既服務?不如你切身處地諗下,如果我話比柴小人高質服務,所 ...

606成條線設計係問題,重練係應份
你叫43M飛走華貴/華富我都唔反對架,車程真係太長呀嘛

利申住華貴
 樓主| 932gz6061 發表於 2020-9-14 15:21 | 顯示全部樓層
成個計劃除左係北角<>西灣河/耀東特快,仲有天后,炮台山特快,係可以救番d新客番黎

睇唔出點解死都要留77係到執雞

田灣,香港仔去QB?坐77最少8個字,連等車10個字

72轉地鐵35分鐘一定搞得掂
BUSMAN伯輋雯 發表於 2020-9-14 15:45 | 顯示全部樓層
932gz6061 發表於 2020-9-14 15:21
成個計劃除左係北角西灣河/耀東特快,仲有天后,炮台山特快,係可以救番d新客番黎

睇唔出點解死都要留77係到 ...

點解你會認為77係執緊雞?
如果食主菜都算係執雞,咁77應該田灣開下一站就係西灣河先啱

樓上又話銅鑼灣去鰂魚涌太古就一定會落地底,咁電車要嚟做咩?銅鑼灣東區巴士又點解咁多人搭隊?定其實係7月大家一齊時運低?

PS1. 如果如你所講無人咁樣搭,咁77優先要做嘅係鵝頸橋/清風街直出海皮啦
問題係而家銅鑼灣得返2A同77呀嘛,仲要主力做緊銅鑼灣<>鰂魚涌、康怡

PS2. 車程長就話要飛走D地方,咁970、970X肯飛走佐敦旺角未?

PS3. 樓主可唔可以去康怡搭下77,睇下佢由康怡到大酒店之間食咗幾多南區長途客?

brianso198 發表於 2020-9-14 16:01 | 顯示全部樓層

Kitkit1120 發表於 2020-9-14 14:24
我答你: 多
再講,如果你想北角特快來回耀東,請使用小巴 65。
同埋我想講,鰂魚涌 d 流水線條條都唔算密 ...

成件事個最易處理方法我覺得係拎條99好似171咁係落橋加個站算...

一來99上下繁以外往東區方向南區段使用量相對偏低,
二來如果拎99加站其實都做到部分原本2A/77做唔到既客...
我覺得無壞...

77我都果句,
唔討論鰂魚涌既問題成件事未必好差,
不過當年77改快第一個叫反對果個叫鰂魚涌...

加上當區D議員比以前更加睇巴士, 更加唔見得容易通過...