hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 671應改為服務香港仔
開啟左側

[其他] 671應改為服務香港仔

exspeed 發表於 2020-9-22 03:17 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2020-9-14 21:54
香港仔有的是人口

睇下107

疫情最勁個期,107減到三四個字一班仲大把位坐

對於日日上下路交界往返黃竹坑既我黎講,
107定線相當直接,兜世貿5分鐘,兜南朗山又5分鐘,
唔塞車半個鐘之內實到,勁塞就坐多4個字啦

唯一要挑剔既係eta 有時勁唔準,個時間係咁跳架囉

同埋107P淨係去海逸對大半個土瓜灣都冇用,
一於紅磡道、庇利街、下路拉去啟德啦

十年功勞遍佈B典,而家積極開拓路典!!!
eric278 發表於 2020-9-22 08:01 來自手機 | 顯示全部樓層
M722 發表於 2020-9-15 17:05
建議取消671,改為171X兩繁單向對開5班車.

這個建議根本就是2014年運輸署建議的176翻版
原建議已被南區區議會否決,仲想將這建議帶上BRPP或區議會討論?
Choi 發表於 2020-9-22 09:46 | 顯示全部樓層
EvilKo 發表於 2020-9-15 17:55
香觀問題係左兜加兜搞到慳唔到好多時間
如果香隧唔禁紅小,相信香觀係有得做

其實博扶林沿綫去東九是否這麽少客?以前也有970轉14往土瓜灣馬頭圍甚至觀塘的。
新造的人、如鷹展翅上騰。
chaukc 發表於 2020-9-25 15:35 | 顯示全部樓層

其實671應該延長至慈雲山,讓慈雲山/富山居民提供東隧全日過海路線,去北角行車時間可能快過116
AV296 發表於 2020-9-25 19:43 來自手機 | 顯示全部樓層
TLDR:最尾4段

老實講,觀塘貴為CBD 2.0 (雖然實際係點大家心照啦),講緊去新界任何一個大區,甚至九龍,都會有好密嘅全日線,同埋海量上下繁線。去南區就得671一條,而且仲要靠銅鑼灣北角先撐得起。

無錯,南區係無荃灣,沙田,大西北咁多人,而且通勤需求都無咁勁。但係我唔信一個密車去銅鑼灣同灣仔嘅區,係無去觀塘嘅需求。同樣,觀塘嘅隧巴客量雖非頂尖,但都叫見得下人。所以671差到30分鐘一班,我覺得係671自身問題,搞到好多南區人/觀塘人寧願搭地鐵或者轉車,都唔搭671。

同樣,107路線都有少少問題,新蒲崗,九龍城同土瓜灣都叫做貢獻101 106 108 116嘅四成客量,其實有潛在客源去南區。不過銅鑼灣行車時間好令人忟憎 (上個禮拜六搭170,SOGO上車要9個字先入紅隧,坐到火滾),而107兜完銅鑼灣再兜黃竹坑,香港仔人搭架38 42 72 77轉車海級嘅紅隧巴士,分分鐘可以趕得上前一班107。當然我講緊嘅係九龍灣去香港仔呢兩個終點,其實如果107客源係集中喺黃竹坑、銅鑼灣同土瓜灣,其實又無問題喎。

對比起大西北東北荃灣西九,671仲有個優勢,就係行觀塘道嘅逆向,唔洗塞龍翔道同九龍灣樽頸位,下繁當其他巴士喺西行打蛇餅,671行東行就相對比較快 (雖然我唔係幾記得好清楚,好似話工業區開源道己經塞到影響埋東行?)。有人話東隧好塞喎。第一,東隧逆向(即係朝早北行)塞極有個譜,起碼好過南區先。第二,東隧點塞,肯定都無觀塘道同九龍灣交匯處咁塞。

所以,要搞下九龍東去南區嘅巴士,如果當南區係真係一個區,好似將軍澳咁,咁就會發現,671真係有大把改善空間,就好似之前嘅40號咁。與其重組671咁大陣仗,不如開條新線?

一係由香港仔/華富經黃竹坑,特快去觀塘道同九龍灣/啟麗,然後107、671改走線 (縮短定減班就比你地討論啦,啟麗去銅鑼灣有更平嘅108,想必107喺啟麗嘅重要性會下降吧。)。用車就抽671同107,另加由地鐵通車之後慳返嘅新資源。由於當佢係外區去觀塘嘅路線,但係又未去到通勤路線咁好客,所以20分鐘一班都夠做。

一係由香港仔開,經南區嘅西面,再行中繞、東隧。咁樣起碼可以開拓全新嘅客源,因為呢條線唔單止去觀塘,仲要肩負轉車去將軍澳/成個九龍東嘅功能。

總的來說,香港仔去觀塘,唔應該貿貿然搞671,應該搞條新線,再執下107同671。

睇到呢度,我諗好多師兄就諗住話咩「運輸署有quota㗎傻仔」「巴士公司唔會肯擺新資源」「笑咗,你用南區同大西北幾十萬人口比?」,老實講,要唔做總有千千萬萬個理由。有心做嘅(例如有政治任務嘅巴士),話之你968派架ASB,都要抽架車去做。無心做嘅,話之條路有幾咁暢通,你幾有能力開,都會千方百計阻礙。見到一個idea,唔通用千言萬語訴說唔可行,比起諗一個解決方法,會更對社會有益?
1234567 發表於 2020-9-25 23:51 來自手機 | 顯示全部樓層
Choi 發表於 2020-9-15 13:38
乜香觀好好客咩?

荃葵東區線與觀塘南區線有相同之處(地鐵路線迂迴 港島非核心地段過海線 非港島段都是大型通勤區) 但不同之處是南區相比東區並不是大型通勤區(只有黃竹坑 利南) 做不到像荃葵東區線般有雙向客源
DIH 發表於 2020-9-26 11:01 | 顯示全部樓層

AV296 發表於 2020-9-25 19:43
TLDR:最尾4段

老實講,觀塘貴為CBD 2.0 (雖然實際係點大家心照啦),講緊去新界任何一個大區,甚至九龍,都 ...

前面有人話不如拉上慈雲山,咁條新線可以係咁:

慈雲山*-觀塘道-東隧-東廊-灣繞-龍和道^-干諾道西天橋-堅尼地城-士美菲路-薄扶林道-(華富?)-香港仔

*慈雲山落山如果行斧山道,就會串連4個拜山熱點,春秋二祭會好有用。
^龍和道可以做返放工客及中環海濱消閒客,只係提議一下

671對我的其中一個用途就係由鑽石山搭去黃竹坑,轉車上香港仔墳場。有時銅鑼灣食完飯想搭佢都唔得,尾車早已過。

AD118 發表於 2020-9-26 11:15 來自手機 | 顯示全部樓層
1234567 發表於 2020-9-25 23:51
荃葵東區線與觀塘南區線有相同之處(地鐵路線迂迴 港島非核心地段過海線 非港島段都是大型通勤區) 但不同 ...

做數碼港可增加雙向通勤客
Toz 發表於 2020-9-26 11:34 | 顯示全部樓層
kmb71k 發表於 2020-9-14 21:06
其實可以考慮利用107P
放棄海逸豪園
紅隧後直上啟德隧道直達九龍灣及觀塘

咁不如加返個山谷道轉乘優惠, 果度大把快車去東九, 13X 14X 213X 215X 219X 224X

kmb71k 發表於 2020-9-26 20:50 | 顯示全部樓層

Toz 發表於 2020-9-26 11:34
咁不如加返個山谷道轉乘優惠, 果度大把快車去東九, 13X 14X 213X 215X 219X 224X

...

巴士公司應該唔多願意搞跨公司轉乘
以上回應,是否可行?是否合適?