hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 671應改為服務香港仔
開啟左側

[其他] 671應改為服務香港仔

ricky 發表於 2020-9-26 20:51 | 顯示全部樓層

Choi 發表於 2020-9-22 09:46
其實博扶林沿綫去東九是否這麽少客?以前也有970轉14往土瓜灣馬頭圍甚至觀塘的。
...

有城巴官方轉乘,搭970轉20都去到
前荃葵青區居民
ricky 發表於 2020-9-26 20:53 | 顯示全部樓層
chaukc 發表於 2020-9-25 15:35
其實671應該延長至慈雲山,讓慈雲山/富山居民提供東隧全日過海路線,去北角行車時間可能快過116 ...

咁不如搞302全日仲實際啦﹗
前荃葵青區居民
GZ4031 發表於 2020-9-26 21:07 | 顯示全部樓層
AV296 發表於 2020-9-25 19:43
TLDR:最尾4段

老實講,觀塘貴為CBD 2.0 (雖然實際係點大家心照啦),講緊去新界任何一個大區,甚至九龍,都 ...

認同後段開新線
講真671 響南區咁樣真係收得檔
根本直頭係成個網要大執, 601 619 641呢堆
601 行車已經唔短, 做咁多條邨, 619 就更過份
641 就唔湯唔水

根本最起碼641 係應該跟671 直行觀塘道做足全日, 已經夠哂吸引, 最多非繁入埋CWB, 興發街上橋
所謂咩619X 拆全日都係值得討論... 總之唔好比671 執雞, 用番自己線 (601 619 641等等 做好佢)
透過分好工就整死671
再開新線去還番條觀塘線比南區, 用970X 走線出公路中灣繞
671X 如果客流好咪學107兜埋黃竹坑做全日, 擺九龍灣順便縮走條107 入啟麗唔洗兜圈慳下車, 定點20咁做
差既咪將條新線擺鴨島, 願者上釣兜到山道先起飛

xdxd 發表於 2020-9-26 22:34 來自手機 | 顯示全部樓層

kmb71k 發表於 2020-9-14 21:06
其實可以考慮利用107P
放棄海逸豪園
紅隧後直上啟德隧道直達九龍灣及觀塘

執好115啲班次先
橙嘅垃圾班次根本唔會再食到107P嘅黃埔客
tunghang 發表於 2020-9-26 23:39 | 顯示全部樓層
GZ4031 發表於 2020-9-26 21:07
認同後段開新線

641行觀塘道+兜CWB又係變下一條671,仲要無獨巿位
搵得641補位即係代表671部份功能係601/619未能取代,繁時開671短棍已經解決到601/619甩班+觀塘道問題
南區連埋西區一齊做得失南區客,西區又做得少,兩頭唔到岸,又中671原有問題
要主力做南區始終應該香隧直出,否則南區客都係搭107等線轉車
GZ4031 發表於 2020-9-27 01:12 | 顯示全部樓層
tunghang 發表於 2020-9-26 23:39
641行觀塘道+兜CWB又係變下一條671,仲要無獨巿位
搵得641補位即係代表671部份功能係601/619未能取代,繁 ...

都唔係架
新線完全冇鐵路cover
同671差得遠
671呢家係100% 地區有鐵路cover (唔計利南)
香隧呢幾年愈來愈塞, 行瑪麗係一個兜得黎唔慢既選擇
我會話, 最少都吸到香港仔市中心開始計以西既客...
就當你香港仔20分鐘到山道, 咁其實中灣繞後, 講緊應該32分鐘已經排緊響隧道入口

呢家既671香隧唔塞都隨時要呢個數先到東隧入口, 塞埋就更難講
而新線行車一定穩過香隧, 點都應該做到40-45分鐘到藍田
呢條數對香港仔就點都好睇過107轉215X, 唔塞都20+20=40分鐘啦 (講緊要香紅隧唔塞山谷道唔洗點等車九龍灣打後暢通等等.....)

hp8961 發表於 2020-9-28 20:25 | 顯示全部樓層

671而家繁忙時間客量穩定,仲要開埋671X,非繁吊鹽水左咁多年都未死得,唔郁好過。

認同樓主所講香港仔田灣加埋華富/華貴必定夠客,加上現時紅Van要經土瓜灣又唔到九龍灣商貿區,建議返工放工整兩班107特別班試吓水溫,港島區跟107,紅隧+山谷道後經舊隧入九龍灣商貿區(停213X啟成街,之後轉右宏光道,再跟258X停臨華街遊樂場+零碳之後行海旁去牛頭角觀塘,擺觀碼。唔跟606入牛頭角道,費事撳住紅Van嚟打,觀塘海濱嗰堆工廠冇咁近紅Van。
回程觀塘放工塞到hihi,唔知擺邊度開好。
咁樣可以做到南區來往九龍灣商貿區+觀塘,九城又可以借啲意收貴啲
dennis28a 發表於 2020-9-28 23:08 | 顯示全部樓層
hp8961 發表於 2020-9-28 20:25
671而家繁忙時間客量穩定,仲要開埋671X,非繁吊鹽水左咁多年都未死得,唔郁好過。

認同樓主所講香港仔田 ...

隔離文講過,當有部 619 前面,671 根本無流水客剩,非繁一樣 40 人由九龍直入南區。
今日倒轉 671 先過 619 前後腳,671 一樣無咩流水客而有近 40 個人非繁九龍直入南區。

個個人日日話 671 非繁返南區九龍無客,結果 671 係非繁中午時段入東隧係 608 成倍客量。
而 619 執雞客係一隻手掌都數得晒。

如果 671 做到咁樣非繁都要死,608 更加應該要死。
惡意回復是不道德的行為。
dennis28a 發表於 2020-9-28 23:13 | 顯示全部樓層
GZ4031 發表於 2020-9-26 21:07
認同後段開新線

641 最大作用就係快 619 10 分鐘到灣仔,成功打贏港鐵車程。
而事實上早繁 641 返到港澳碼頭時間係同 619 幾乎平手。

所以 619 最大問題係非繁撞正世貿塞車,結果觀塘去港澳碼頭由 40-45 分鐘大增至 50-60 分鐘。
如果將 641 非繁踢埋入景隆街,中上環內街塞車會搞到觀塘去中上環時間比 619 更慢。
惡意回復是不道德的行為。
bennyho1004 發表於 2020-9-29 00:23 來自手機 | 顯示全部樓層

一係671x全日,671縮短去灣北