hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 論98/797開啟後,康城其他路線的去留
開啟左側

[問題] 論98/797開啟後,康城其他路線的去留

Phoenix 發表於 2020-9-19 21:20 來自手機 | 顯示全部樓層

屯馬線一開,93K可能連來往油旺同上路之間的客都冇埋,唔明佢點解仲係被無視。。
最後熱狗 發表於 2020-9-19 22:51 | 顯示全部樓層
開797不如全日拆796X好過
797淨做東九商貿區講非繁唔吉車都偷笑
我亦唔見得康城可以嘔到咁多轉車客出嚟去支持15分鐘一班
講真住得入去一係有車,一係貪鐵路優勢
你巴士已經輸人一截,重要人去轉車?
反之如果796X康城段獨立成線做797X
一嚟康城出九龍中會快咗勁多,出尖沙咀時間甚至可以同796P相約(796P直接殺完全冇問題)
二嚟可以以特快之名加價,柴小都有心機做啲
到時一條797X做晒轉車、九龍城、尖沙咀客
開10分鐘內一班都應該冇乜問題
就算輸,都唔會輸得咁難睇

評分

參與人數 1aPower +2 HugeC +9 收起 理由
ahken + 2 + 9 英雄所見略同

查看全部評分

吳宗錡 發表於 2020-9-19 23:12 | 顯示全部樓層
leo_ku 發表於 2020-9-19 19:12
95M 已經途經聯合醫院啦,唔明你想點改。

咪話延長至坑口同駛入醫院平臺囉!
leo_ku 發表於 2020-9-19 23:23 來自手機 | 顯示全部樓層

RH7685 發表於 2020-9-19 23:26 來自手機 | 顯示全部樓層
Citcalag 發表於 2020-9-19 23:32 來自手機 | 顯示全部樓層
最後熱狗 發表於 2020-9-19 22:51
開797不如全日拆796X好過
797淨做東九商貿區講非繁唔吉車都偷笑
我亦唔見得康城可以嘔到咁多轉車客出嚟去支 ...

同意 而家796X/P九龍區尾站返康城都唔算太耐 反而要人用797轉 轉車站隨時啱啱走左架車既話,食風等足廿分鐘,等得來原本唔需要轉車都已經坐到返康城 一定倒走哂堆客。我覺得長遠可以拆兩線,797X做將工+康城+清半+怡明圈上公路,上繁去尖沙咀方向加停富康/廣明苑,換取796P上繁飛尚德。796X就縮返去將軍澳站已經得。
另外,796X/P二拆三,可以考慮九龍區內選用其他新走線做大客源,例如承啟道等
最後熱狗 發表於 2020-9-19 23:38 | 顯示全部樓層

Citcalag 發表於 2020-9-19 23:32
同意 而家796X/P九龍區尾站返康城都唔算太耐 反而要人用797轉 轉車站隨時啱啱走左架車既話,食風等足廿分 ...

要兜怡明就違背咗直出原意啦,796X拉入海天晉咪得
Citcalag 發表於 2020-9-19 23:40 | 顯示全部樓層
最後熱狗 發表於 2020-9-19 23:38
要兜怡明就違背咗直出原意啦,796X拉入海天晉咪得

純粹係補返796X將南個位,反正是但一架車都要補 我覺得如果797X兜既話兩架車客量會平均d 避免796X頂閘而797X太少客情況
最後熱狗 發表於 2020-9-19 23:44 | 顯示全部樓層
Citcalag 發表於 2020-9-19 23:40
純粹係補返796X將南個位,反正是但一架車都要補 我覺得如果797X兜既話兩架車客量會平均d 避免796X頂閘而7 ...

797X兜埋你想頂閘都難啦,入一入至善街都冇咗5分鐘,我不如搭返黨鐵,再者中國珊唔會俾你個方案過
Citcalag 發表於 2020-9-19 23:51 來自手機 | 顯示全部樓層

最後熱狗 發表於 2020-9-19 23:44
797X兜埋你想頂閘都難啦,入一入至善街都冇咗5分鐘,我不如搭返黨鐵,再者中國珊唔會俾你個方案過
...

我意思係 797 唔需要全日 上下繁留幾班就可

反而如果只兜怡明,至少比而家796X/P情況好好多,平時康城開到尾站都30~40分鐘。只兜怡明應該時間只需一半。照你咁講如果入至善街都唔得,應該無人會搭796x/p康城出九龍,事實上又唔係。

而且咁樣康城照有直車出尖沙咀,係一個較中庸之道既方案,我唔認為有乜太大問題

如果要再補償比康城,可以考慮796E提速及加班

我心目中框架:
繁忙時間:
康城出觀塘: 797 // 98
康城出尖沙咀: 796P (飛尚德) // 98D特
康城出新蒲崗九龍城土瓜灣紅磡:  797 > 796X // 98 > 297/P // 98 > 觀塘道線

康城出旺角: 796E (建議提速) // 797 > 796C

康城出沙田: 798B // 797 > 798

非繁:
非繁忙時間:
觀塘: 搭98/地鐵啦 再講根本無乜客
尖沙咀: 796P // 797X
新蒲崗九龍城土瓜灣紅磡: 797X
旺角: 797X > 796C (本來就無直車,至少兜少左時間)
沙田: 797X > 798