hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 疫情下夜晚喺轉車站等車真係等死人
開啟左側

疫情下夜晚喺轉車站等車真係等死人

GU9338 發表於 2020-9-27 22:29 | 顯示全部樓層

gsrc0525 發表於 2020-9-27 21:16
啱啱再睇一陣,6分鐘時段下旺角觀塘線轉荃灣線下行要等4分鐘,荃灣線轉去觀塘線上行同樣送車尾,又係明顯唔 ...

啱啱一個鐘前先搭完紅線北行

旺角係紅線早過綠線上行到
太子亦係紅線早過綠線下行到 , 無塞兩班綠線客既情況出現

綠轉紅北行就肯定送車尾
但講到要塞兩班車轉車客 , 其實似係閣下班車有異常情況
請用文明來說服我。
 樓主| gsrc0525 發表於 2020-9-27 23:33 | 顯示全部樓層
GU9338 發表於 2020-9-27 22:29
啱啱一個鐘前先搭完紅線北行

旺角係紅線早過綠線上行到

我搭嗰班荃灣線上行好似都delay少少但只係半分鐘左右,跟住個車長又肯等埋觀塘線先食兩班車轉車客,平時搭咁多次都係送車尾,由於遲咗所以跟住啲站用晒非慳電。

頭先仲有留意埋兩條線啲到站時間,計過數好似唔係好match本身過境線尾班車,又見差唔多到落馬洲尾車個時間,所以喺美孚落一落車先,睇吓港鐵封關期間編時間表究竟會唔會無視過境線尾車,見到下行方向21:16抽車開出後下一班係21:24,隔成8分鐘,再之後係21:28同21:34,先知21:24嗰班其實係本身落馬洲尾車。

21:30左右旺角上行可能受表定落馬洲尾車時間影響,唔一定exactly 6分鐘一班,觀塘線到站時間有機會遲過荃灣線,21:00左右睇過兩班都係觀塘線北行開咗車荃灣線車先埋站。
2+2 = 2*2 = 3+1 = 5-1= 2^2 = sq16 = 4
214P_world 發表於 2020-9-28 01:59 | 顯示全部樓層
teddybus 發表於 2020-9-23 02:23
原來港鐵公司係原罪,咁相信當年馬鞍山鐵路每一班去到大圍都可以同九廣東鐵一齊埋月台比乘客直接過對面上 ...

講起馬鐵,10分鐘一班又真係疏得出奇ge......

之前有次去南昌,見走咗架286C,諗住搭馬鐵時間好預D,點知要等10分鐘一班......
買過教訓之後,果排班次未正常翻,真係坐住巴士先

獨學而無友,則孤陋而寡聞
214P_world 發表於 2020-9-28 02:03 | 顯示全部樓層

疫情下當班次密度未到頂點,其實轉車站可唔可以兩線同時進入月台?
獨學而無友,則孤陋而寡聞
b123as 發表於 2020-9-28 07:42 來自手機 | 顯示全部樓層
214P_world 發表於 2020-9-28 02:03
疫情下當班次密度未到頂點,其實轉車站可唔可以兩線同時進入月台?

兩邊有車有司機會互等,有司機會盡快關門,亦好難一刀切要等,因為好難講其中一邊會唔會長期關門用多左時間先一齊到,再等班次又會唔穩定,亦有機會令本來可成功轉駁下轉車站乘客送車尾⋯
 樓主| gsrc0525 發表於 2020-9-28 08:35 來自手機 | 顯示全部樓層
b123as 發表於 2020-9-28 07:42
兩邊有車有司機會互等,有司機會盡快關門,亦好難一刀切要等,因為好難講其中一邊會唔會長期關門用多左時 ...

5分鐘一班時段太子站紅轉綠的確係咁,有時綠線早咗到而司機又儘快關門,跟住變送車尾,綠轉紅相比唔會咁趕,除非綠線車遲大到先送車尾。

琴晚先發現到疫情個時間表唔只唔夾,係連到站時間亦怪怪哋,為咗班唔存在嘅落馬洲同羅湖尾車,將前後車拉疏都7-8分鐘一班,旺角綠線北行21:05有車綠線北行開出,而落馬洲尾車係21:31,隔嘅時間唔係6嘅倍數,如果同紅線下行一樣情況,即係原本21:29開嗰班拉到21:31。
GU9338 發表於 2020-9-28 09:34 | 顯示全部樓層

gsrc0525 發表於 2020-9-27 23:33
我搭嗰班荃灣線上行好似都delay少少但只係半分鐘左右,跟住個車長又肯等埋觀塘線先食兩班車轉車客,平時 ...

我應該就係搭 2129 到旺角上行
閂門後對面綠線先入緊站 , 所以大約有 +1 分鐘差距
太子如是 , 同平時送車尾情況相同

呢班車每個站都停得耐 , 但行車 profile 係非慳電
不過都係追唔到 2139 荔景橙線

加返班之前都可以有心理準備轉車時間會唔夾
撞正 41A 42C 有車到就上咗先算啦
請用文明來說服我。
miklcct 發表於 2020-9-29 12:22 來自手機 | 顯示全部樓層
只要涉及多重轉車就自然會有呢個趕客情況,巴士係咁,地鐵都一樣。所以巴士轉少幾次車就搭巴士啦。
teddybus 發表於 2020-9-29 23:57 | 顯示全部樓層
214P_world 發表於 2020-9-28 01:59
講起馬鐵,10分鐘一班又真係疏得出奇ge......

之前有次去南昌,見走咗架286C,諗住搭馬鐵時間好預D,點 ...

10分鐘一班又真係誇張左啲
可能仲以為係以前馬鞍山綫只做沙田區生意
不過樓主言行間就似想全個網絡每個轉車班次都做到just in time
如果為左就對面月台班車做到無蓬轉車
要自己坐個架車等幾分鐘
樓主又係咪願意?
https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/index.php?mobile=yes
 樓主| gsrc0525 發表於 2020-9-30 08:23 來自手機 | 顯示全部樓層

teddybus 發表於 2020-9-29 23:57
10分鐘一班又真係誇張左啲
可能仲以為係以前馬鞍山綫只做沙田區生意
不過樓主言行間就似想全個網絡每個轉 ...

其實太子旺角油塘調景嶺荔景紅磡行10-20秒到另一個月台夾到就好夠,最起碼5分鐘時段可以夾到太子荔景油塘,要等最盡1分鐘,樓上有板友話5分鐘時段金鐘藍轉紅送車尾,成個站轉車距離相對長,以前up end三份一個月台仲要係牆,如果2號月台車尾落車嘅話咁就恭喜你,要夾已經唔易。

兩班過境線尾車全部based on 5分鐘一班時間表,中間隔咗90分鐘,兩鐵合併嗰時為咗兩班尾車成份荃灣線夜晚時間表執過晒,既然90係5嘅倍數又係6嘅倍數,點解5分鐘時段夾到而6分鐘時段又夾唔到?