hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴今早在屯赤隧道試路
開啟左側

[小道消息] 九巴今早在屯赤隧道試路

GR1473 發表於 2020-9-30 12:57 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
andy92 發表於 2020-9-30 13:03 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2020-9-30 12:52
A34入一入富泰就冇問題。

A33客量不足,就要繼續行客量不足的地方? 又有冇諗過係60分鐘一班的問題,搞到 ...

到時就係洪水橋去機場仲耐過而家
為左黃金有快車,就要洪水橋兜耐D ? 完全唔合理

市中心客去華都/屯門市廣場搭A36/A37 ?
瓏門D客先唔會同你行咁遠
Anonymous 發表於 2020-9-30 13:10 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2020-9-30 12:52
A34入一入富泰就冇問題。

A33客量不足,就要繼續行客量不足的地方? 又有冇諗過係60分鐘一班的問題,搞到 ...

利申番先 a33沿線居民,當然知1個鐘1班係死因。但a33基本盤確實低過a33x。話就話a33差唔多做曬成個屯門南,但實際上只集中置樂甚至三聖打後。黃金又有村巴競爭,咪令a33做唔起。
而家碼頭直出而短左,碼頭站位都幾靚,比較大機會做30一班(當然都要睇下通關未)。不過就算半個鐘一班,同唔駛等嘅的士比都係輸蝕。a33一開線時,一個鐘都兩班,但都係運櫈。

a34兜唔到富泰,已經有人測試左時間,再兜富泰真係唔會過到。

停唔停市中心呢個問題,其實唔重要。但只要a33x去屯北,屯市/屯門公路就係必經之路。

2076 發表於 2020-9-30 13:12 | 顯示全部樓層

andy92 發表於 2020-9-30 13:03
到時就係洪水橋去機場仲耐過而家

為左黃金有快車,就要洪水橋兜耐D ? 完全唔合理

洪水橋本身都耐,仲要原本得A37/A33P,宜家有全日A34,仲要快過以前A37,當然冇問題
黃金係本身A33快,宜家成條逆走降速唔加班喎,絕對係有問題,仲未計轉E車去東涌,比起宜家屯轉轉E33,慢起碼20分鐘,仲要硬食60分鐘一班的A33去屯赤轉車站,點講都係服務倒退,不能接受

而當然屯門站總站係一定要有A線服務,以服務瓏門居民,但市中心總站/屯門公園又有冇必要有A車服務,先至係我想問的問題。
抗議962B重組
還我962全日服務
GD1570 發表於 2020-9-30 14:03 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2020-9-30 13:12
洪水橋本身都耐,仲要原本得A37/A33P,宜家有全日A34,仲要快過以前A37,當然冇問題
黃金係本身A33快,宜 ...

首先留意返...正常情況下A37由洪水橋起計大約65分鐘就已經可以到客運大樓。

新嘅A34正常情況下唔經54區都真係可以55-60分鐘去到客運大樓,第日經埋54區就可能要用多少少時間(大約65分鐘左右啦)..
如果要入埋富泰...嗰度真係可以你10-15分鐘...咁請問又值唔值得呢....

你要洪水橋人陪兜?咁其實同你自己陪兜有咩分別?
同埋只做轉車站至三聖真係夠客養一條A線嗎?
我唔覺得夠囉...
你有你可愛,我有我好笑。
2076 發表於 2020-9-30 14:19 來自手機 | 顯示全部樓層
GD1570 發表於 2020-9-30 14:03
首先留意返...正常情況下A37由洪水橋起計大約65分鐘就已經可以到客運大樓。

新嘅A34正常情況下唔經54區 ...

我會建議A34入富泰,時間由飛走大興慳番。
A33我都唔會強求三聖直出,建議行置樂安友豐景園,入安友車程比行屯碼快10分鐘,兼唔駛塞屯門公路入皇珠路,絕對可以接受,兼增加基本盤。A33X就主力服務冇E車地區,屯門站、大興、屯門碼頭,有酒店有vcity客源。
對比龍運方案,優點在於唔駛等登入屯門站總站或者塞鄉事會路。
GD1570 發表於 2020-9-30 14:31 | 顯示全部樓層

2076 發表於 2020-9-30 14:19
我會建議A34入富泰,時間由飛走大興慳番。
A33我都唔會強求三聖直出,建議行置樂安友豐景園,入安友車程 ...

無需要..

依家嘅重組安排其實真係唔錯..
A34主力屯門西
A33X就屯門中及東
A36/7就補返屯門公路
A33就主力屯門南
分工非常之好,亦覆蓋到最多嘅範圍。
你有你可愛,我有我好笑。
2076 發表於 2020-9-30 14:49 來自手機 | 顯示全部樓層
GD1570 發表於 2020-9-30 14:31
無需要..

依家嘅重組安排其實真係唔錯..

我見到明顯地青公下路係受害者。
塞完置樂,再塞皇珠路都未夠,仲要屯碼自轉一圈,如果棄置樂都仲叫做接受到,塞少皇珠路。人地塞完皇珠路起碼直入屯赤,但對唔住,A33仲要出返公路去屯碼自轉,點食得落呢個方案。
上次962B又搵呢邊笨,今次新路新不如舊,唔改好過改,簡直離譜。
黃金海岸慢左20分鐘,仲未計小欖一帶分分鐘慢過以前30分鐘,一個理應有新路,服務提升的重組令到現有持份者受咁大影響,其實好大問題。
Anonymous 發表於 2020-9-30 15:03 來自手機 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2020-9-30 14:49
我見到明顯地青公下路係受害者。
塞完置樂,再塞皇珠路都未夠,仲要屯碼自轉一圈,如果棄置樂都仲叫做接 ...

靠屯碼置樂做番起條A33已經心足,唔強求有啲咩作為。以A33咁嘅客量,唔成條線摺左佢已經算好彩。

至於正常情況下,30一班應該冇咩大問題

再利申多次,A33沿線居民
AVW28 發表於 2020-9-30 15:04 | 顯示全部樓層

GD1570 發表於 2020-9-30 11:58
如果BBI真係無敵,咁我相信龍運肯定會借助今次重組而CUT咗E33P。
但實情就緊係無啦,所以就會睇得出其實 ...

你講既都合理,我亦無話BBI真係無敵/萬能,或者我講得衰,應該係話BBI對運吉和巴士公司而言係一件強勁的武器。不過,我估計龍運應該係唔敢cut E33P,因為咁搞d議員和居民一定好大反應。E33P咁多年黎都真.全日唔到,但同時又係各區開A線,又只係將部分A線拉入港珠澳而唔拉E線,龍運既居心係點?心照啦!(當然另一陣營既城記都係咁)
況且屯赤通車,大西北E線的成本又低過以往,cut E33P確實有點於理不合。縱使屯門的A線、E線和NA線都會減價。

我講A線同S64系BBI個例子,想表達係如果龍運真係有心陰乾E線,佢大可以大sell特sell呢組BBI(印象中佢都做緊),問題係乘客會唔會買帳?

LL3850