hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 問紫綫康城車不直通綠綫的原因
開啟左側

問紫綫康城車不直通綠綫的原因

cx838 發表於 2020-9-28 13:23 來自手機 | 顯示全部樓層

cx838 發表於 2020-9-28 13:20
點都

按錯鍵

點都好啦,將軍澳線唔要車廠咪咁搞囉,要車廠就應該係黃埔至寶琳,康城至北角咁行先正常。仲有啊,將軍澳線的建線資金,大部分來自康城起樓,要要飲水思源啊。

咁樣做其實大家都有直車架
kitarolo 發表於 2020-9-28 17:56 | 顯示全部樓層
cx838 發表於 2020-9-28 13:23
將軍澳線的建線資金,大部分來自康城起樓,要飲水思源啊。

觀塘線嘅德福花園表示……
paul2357paul 發表於 2020-9-28 19:48 | 顯示全部樓層
Twinings 發表於 2020-9-25 19:15
香港鐵路網絡成日都要起到冇延綫嘅可能,例子有寶琳、黃埔、柴灣、調景嶺 ...

柴灣站之後既倔頭路軌根本上唔算頂,
大可以咪侷部拆興華商場繼續延伸。
否則青年廣場唔使留凱旋門減少左樓面空間。
eternalflame 發表於 2020-9-28 20:19 來自手機 | 顯示全部樓層

ViviTse 發表於 2020-9-27 20:34
我都望過相關文件,但唔知佢意思係:大規模改建時,將軍澳站會暫時「封站」,定係全條將軍澳綫會停呢?

...

觀塘線調頭軌道已經去到將軍澳站西沿,要係將軍澳站站體下再延伸,首先要考慮點加固上方嘅車站結構,先可以俾鐵路隧道係下方穿越。處理樁柱就更加複雜,亦唔知道周邊有無足夠位置做成幢大廈嘅置換工程。整條將線停晒就唔可能嘅,但就好有機會變返將線通車第一階段咁,只係做油塘過海
Waiyin12 發表於 2020-10-1 02:36 來自手機 | 顯示全部樓層
ViviTse 發表於 2020-9-27 17:19
康城直通觀塘綫,果班車去到調景嶺站係咪要停另一個月台,而停唔返觀塘綫果個?
若然係,似乎每班車停唔同 ...

東鐵西鐵紅磡站都係每班車唔同月台,問題不大
ViviTse 發表於 2020-10-1 02:42 | 顯示全部樓層
Waiyin12 發表於 2020-10-1 02:36
東鐵西鐵紅磡站都係每班車唔同月台,問題不大

問題係調景嶺站無多餘月台,而 觀塘綫嘅列車 唔可能一時停 觀塘綫月台,一時停 將軍澳綫月台

非【求同存異.和而不同】者一律唔覆
Waiyin12 發表於 2020-10-2 00:02 來自手機 | 顯示全部樓層

ViviTse 發表於 2020-10-1 02:42
問題係調景嶺站無多餘月台,而 觀塘綫嘅列車 唔可能一時停 觀塘綫月台,一時停 將軍澳綫月台

個人有兩個極度FF之idea:

1. 拉埋觀塘線黃埔到發車/何文田短棍落水
將觀塘線改做以下兩款車:
康城 - 黃埔
調景嶺 - 何文田

咁黃埔同何文田總站嘅兩款車喺調景嶺停唔同月台都情有可原
只要有大量screen喺大堂同月台顯示下班車喺邊個月台開
將軍澳線唔密,要容納觀塘線一班列車亦唔難(至少非繁得)

2. 封將軍澳站同將藍隧道通車掛鈎
如果要封將軍澳站做工程,可以喺將藍隧道落成後隨即開工
將藍隧道喺工程期間只限專營巴士/港鐵接駁巴士,將軍澳線回復正常後先比私人車輛入將藍
咁可以唔駛封任何路嘅情況下,shuttle bus又唔駛塞,封站對乘客影響減至最低
eternalflame 發表於 2020-10-2 01:05 | 顯示全部樓層
Waiyin12 發表於 2020-10-2 00:02
個人有兩個極度FF之idea:

1. 拉埋觀塘線黃埔到發車/何文田短棍落水

將南2021/22通車, 俾你宜家有初步計劃, 由詳細規劃到環評到地區諮詢都唔夠時間啦