hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 元朗區議員建議68M延長至葵芳南+開辦往將軍澳巴士線+68 ...
開啟左側

[其他] 元朗區議員建議68M延長至葵芳南+開辦往將軍澳巴士線+68改路

ViviTse 發表於 2020-10-1 03:44 | 顯示全部樓層

Anonymous 發表於 2020-9-29 01:15
除非加埋寶琳,否則唔應該坑口直出。最好都係798走線

除非行六幹全程啦,否則行晒全個將軍澳可能車長好辛苦。

但如果想跟798走線,又想行六幹,就到將南走線棘手,因為將南每一條街就食一枝燈,
唔經將隧轉車站的話,飛咗班客又會坐其他車(例如尚德去296A轉268C),
而淨係調景嶺走線都有排傾(尚德796X 8字型咁兜調景嶺仲要食晒兩枝燈嫌耐,順方向兜 調景嶺又會嘈唔入內街)。
所以可以試吓水温,睇吓由區議員果份建議去到KITEC直接行中九龍幹道慳唔慳到時間,之後再執
非【求同存異.和而不同】者一律唔覆
Anonymous 發表於 2020-10-2 12:34 | 顯示全部樓層
ViviTse 發表於 2020-10-1 03:44
除非行六幹全程啦,否則行晒全個將軍澳可能車長好辛苦。

但如果想跟798走線,又想行六幹,就到將南走線 ...

呢條將元線嘅問題係:如果唔做曬成個將軍澳 (康城除外),就會令班客繼續296A/290/搭鐵落觀塘轉。要轉268C時,成條線開嚟就無謂。
淨做坑口當然唔得,因為班客唔會集中去坑口轉,其他地區寧願落觀塘轉268C呢條密車線。而寶琳/打後搭290係唔慢,變相時間優勢又唔係咁大。六幹當然可以解決時間問題,但又唔好將佢睇得太重,尤其有將轉嗰陣,行唔曬四區嘅話呢條獨市線好可能要開嚟俾人轉車。

而為左令唔使落去轉車呢個優勢維持,一係就坑寶(坑口出定寶琳出冇所謂),一係就康城將南尚德
3asv@59x 發表於 2020-10-2 13:04 | 顯示全部樓層
我自己個人就咁覺得

68A應該改為繁忙時間服務
改為元朗西-葵芳葵翠邨
經大馬路大欖隧道
往元朗方向經凹頭(避開博愛交匯處塞車位)
上下午繁忙時間對開就可以
$10.1

68M改去朗屏邨開出
其實都係方便朗屏啲人去大欖隧道轉車
荃灣嗰邊唔使郁
$10.1

63M 元朗西-青衣站
大致上就做返青山公路洪水橋藍地經屯門轉車站去荃灣
可以考慮全程收$10.1
藍地往青衣 $8.9
由所有屯門區開出之巴士路線轉本路線往來屯門及青衣
回贈或補車資後 $8.9
簡化收費

53可以改為編號63,縮至元朗西開
全程收費調整至$10.1
富泰邨往荃灣分段調整至$8.4
其他不變

建議中68可以接受
ViviTse 發表於 2020-10-2 15:07 | 顯示全部樓層

Anonymous 發表於 2020-10-2 12:34
呢條將元線嘅問題係:如果唔做曬成個將軍澳 (康城除外),就會令班客繼續296A/290/搭鐵落觀塘轉。要轉268C ...

一條元將線都未開得成,睇怕難以一開開兩條...... (如果有車開,都開一條去元朗,一條去大埔/屯門啦)

如果能夠喺元朗直入六幹、KITEC、將隧,速度上應該快268C唔少,除非班次太難睇,否則班客就算坐296A都係去轉元將線而非268C。
我估元龍區議員建議去坑北,係因為一來近隧道公路出口,二來果處無車可以由隧道直接轉入去,例如去尚德可以轉296ACDP,去寶林可轉98DS,297,P,去康城工業邨可轉98,但調景嶺/坑口兩區無車方便直接去到。
如果想擴闊服務範圍嘅,會唔會延長至將軍澳站PTI,而非兜晒全個TKO?但唔知九巴線入唔入得

非【求同存異.和而不同】者一律唔覆
castanopsis 發表於 2020-10-5 17:20 | 顯示全部樓層
3asv@59x 發表於 2020-10-2 13:04
我自己個人就咁覺得

68A應該改為繁忙時間服務

你呢個方案其實等同68M一拆二
我反而會問,有68M之下,屯門<>葵興芳線,有無必要經荃灣?

既然拆得線
我覺得樓上#13個建議
拆條 68B 做 元朗<>欖隧<>葵芳<>葵興<>東北葵
會更為可取

以前區區1M1X
東北葵無論去大西北邊度,都可以落荃灣轉車,有無線去欖隧唔重要
但近年成個交通格局開始變,錦田/元朗南唔少位,有線去大欖但無線出荃灣
東北葵<>大欖,會有一定價值
同時葵芳<>欖隧特快亦有戰略價值

就算唔計轉車客
葵興芳/東北葵<>元朗,客量都應該好穩陣,無必要又塞返入荃灣
castanopsis 發表於 2020-10-5 18:11 | 顯示全部樓層
Anonymous 發表於 2020-10-2 12:34
呢條將元線嘅問題係:如果唔做曬成個將軍澳 (康城除外),就會令班客繼續296A/290/搭鐵落觀塘轉。要轉268C ...

將軍澳元朗基本盤本身已經
一般六幹開之前,我估連繁時線都未必搞得起
反而我覺得更逼切既,係268C西行飛走四美街
同時坑口真係應該搵方法砌條觀塘線出來
加四架車拉3D入坑口或者重組91/S或者係出路,但呢個同將元線無乜關係