hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 將軍澳觀塘路線重組 (涉及93A/95M/98A/296M)
返回列表 發新帖
開啟左側

將軍澳觀塘路線重組 (涉及93A/95M/98A/296M)

3ASV174 發表於 2020-9-26 01:52 | 顯示全部樓層

cong 發表於 2020-9-25 16:57
有條唔受迴轉處影響既93唔要,繼續望天打卦等98A都冇問題既

如果 93 主打做轉乘客但站位差到呢個程度,
其實望天打卦等 98A 真係無問題。

我寧願等 98A,
反正遲下裕民坊殺街,你條 93 o係上面都會攬炒。
如要討論,請先自貼差餉單一次
ViviTse 發表於 2020-9-26 03:40 | 顯示全部樓層
3ASV174 發表於 2020-9-26 01:47
一眼睇穿,其實成個個目的最終都又係為左要開坑口直出觀塘,
咁就名正言順開坑口直出觀塘既巴士線,唔好扮 ...
呢度出現過幾乎每一個咁既重組建議,最終都一定係要開返一條坑口經寶琳路出觀塘既路線去補位

雖然我唔能夠代表樓主答你,但坑口有幾大需求去觀塘有隧道唔經要兜寶琳路?
定係其實你講緊另一回事:寶琳路(康翠)往返坑口、寶琳路(康翠)往返觀塘果兩組客?

再o係將轉通車後求其調 98D 一架車過黎已經夠數,係無 point 郁 98A,依家仲要郁晒 93A 95M 98A 296M

98A、98D同樣服務坑口區,如果98A因為康翠直出而反對調整班次,98D寶琳直出又何來可以郁得到呢?
解決觀塘至將軍澳坑口區迂迴問題時,若抽調觀塘至將軍澳康翠區93A資源係講唔通,咁抽調尖沙咀98D咪一樣講唔通?
按照呢個邏輯,難道唯一講得通嘅係喺返觀塘至將軍澳坑口區嘅九巴慢線98A之中抽調?

寶林兜坑口上隧道其實不見得比依家有好大時間優勢

都係果句,寶林新都城、坑口區、景林邨對合理價錢、合理速度上轉乘站、
觀塘道轉乘嘅巴士係有需求嘅,正如康翠經寶琳路往返觀塘區轉車一樣有需求。
而樓主建議嘅93B,為寶林提供昂貴以外嘅轉乘選擇(297,98D往九龍方向$9.9),往觀塘區亦與現時98A車程相約。

非【求同存異.和而不同】者一律唔覆
KW2523 發表於 2020-9-26 09:35 | 顯示全部樓層

康翠寶達由98A變成93/A唔同站聯合,不能接受

寶林有小巴10M直出去觀塘,上唔到有93/8A車程合理,直車有齊唔駛上將轉,93B拉埋入去完全冇用
3ASV174 發表於 2020-9-26 13:29 | 顯示全部樓層

ViviTse 發表於 2020-9-26 03:40
雖然我唔能夠代表樓主答你,但坑口有幾大需求去觀塘有隧道唔經要兜寶琳路?
定係其實你講緊另一回事:寶 ...

總之又係坑口大晒,講完

次次都係要有條補位線做返坑口 <> 秀茂坪同寶林 <> 觀塘一段,寶林 <> 秀茂坪呢段 overlap,98A 就係串起頭尾將兩批客同時擺上一架車,
強行拆開兩批客根本係唔會比 98A 一條線做兩件事做得有效率既然坑口本身唔會搭 98A 去觀塘,佢根本係同坑口來往觀塘既需求無關,所以因為坑口直出觀塘而搞 98A 既建議永遠最終都會爆返一條類似 98A 但一睇就知係廢物既線

寶林上將隧轉車站可以轉既路線只有 98 296A 296C 296D
有 93B 即係不需要轉 98 296A
296C = 98C,而要加個轉乘可以加o係亞皆老街任何一個站同 98c 轉
296D = 98D,個轉乘同樣可以擺九展,甚至擺佐敦道彌敦道轉埋 11 14 271 281A 都仲得,不一定要係將轉
93B 平價選擇上轉車站係偽命題,不存在需求

剩低坑口,
你又幾有趣,Cut 走我話將 95M > 一個鐘一班 95H(變相接近取消) 讓 2 架車俾你坑口直出觀塘,你自己去 98D 籌多架做 20 分一班呢件事,
然後發晒癲話 98D 係坑口寶林資源一架都不能減,
其實咁改 95M 沿線已經係無得益,坑口賺左條全日直出,自己供 1 架車做都發晒癲,你唔覺得自己好笑?

95M 抽 2 架車同時叫 98D 抽 1 架車做返自己坑口直出都要發癲,
樓主個建議,寶琳路非繁忙時間 10-11 班觀塘車減到得返 5 班仲要係 20/30 分聯合到站班次,兼全部話做轉乘但觀塘道都唔落
對比你 98D 抽一架車,好心你咪出聲,仲話好建議

本身都唔想回你,但o的歪理太過份真係頂唔順

如要討論,請先自貼差餉單一次
ViviTse 發表於 2020-9-27 18:57 | 顯示全部樓層
3ASV174 發表於 2020-9-26 13:29
總之又係坑口大晒,講完

次次都係要有條補位線做返坑口  秀茂坪同寶林  觀塘一段,寶林  秀茂坪呢段 over ...

論「大晒」,又真係排極都未輪到坑口囉......
坑口身體力行坐4條兜路經康翠直出市區嘅全日線,有98A,98C,290,290A。
康翠經坑口直出市區嘅全日線呢?ERROR 404 Route Not Found。

轉乘站未至於無用,當有條似樣嘅轉乘站車,平日夜晚98C旺角唔使再等第2班,因為坑口客見296C可以照上,騰空D位比你康翠。
296D九龍站往寶坑,轉乘98D地點改為九展?建議你下繁搭吓98D先,睇吓九展點樣留後先,星期五起更有秀茂坪、藍田、
康城客等住搭,你話佢地反唔反對先?加上98D減班時有發生啦,就算經埋轉乘站一樣無得轉車提速,我點會上心到同你「發癲」?

至於你建議95M抽車改開其他線,我唔清楚聯合醫院/秀茂坪道/裕民坊/和樂邨一帶少條直出會否有太大反對聲音;
但至少我無太大意見,所以咪出少句聲,避免同你衝突,免得比你話「撩交嗌」,定係你期望我有咩嘢要批評?

如果我咁覆都叫歪理,咁你成篇文淨講第一段,唔通就係真理?真係「委屈」你囉,咁唔想覆下次唔好覆嘛

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +5 收起 理由
240798790262289 + 1 + 5 英雄所見略同

查看全部評分

非【求同存異.和而不同】者一律唔覆
PPRBBI 發表於 2020-12-28 18:52 | 顯示全部樓層
認同,新建議取代左95m, 296m,至少唔駛再載空氣