hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 102P客量
開啟左側

[經歷分享/報告] 102P客量

bb606606 發表於 2020-9-25 22:43 來自手機 | 顯示全部樓層

cat666 發表於 2020-9-25 22:40
其實,102,112,106,116應該分工,只可惜要大家肯好困難。四十幾年就是浪費窮人時間和金錢! ...

係巴士公司角度
四條線都賺
有乜浪費?
Choi 發表於 2020-9-25 22:55 | 顯示全部樓層
bb606606 發表於 2020-9-25 22:43
係巴士公司角度
四條線都賺
有乜浪費?

唔推人上106唔通推人上82?甚至106西行都有人未過海就落
新造的人、如鷹展翅上騰。
GZ4031 發表於 2020-9-26 00:48 | 顯示全部樓層

北角炮台山又嫌112 116兜銅記慢, 回程兜南洋更甚
但問題係skw 去到qb 都冇一架快既紅隧車...
事實上110 對skw 都係慢, 唔到佐敦而北就更加搵笨
所以其實110 根本就唔應該三邊不討好,又耀東又太古又北角

我自己觀點就覺得118 同118P 拆線, 118直接樂軒台開始載, 柴斜再經埋skw 就走人
愛東耀東撈埋太古城內街獨立一條110X, 九龍段擺西九龍中心都夠, 紅隧比哂所有轉乖 (102 112 171 等等)

成條102就斬到落康山太古坊果頭 (其實真係唔知咩總站好...) 原線咁做, 扣起一堆車比110X
102P 只留上繁

斬走條110, 換910, 原線行完耀東直去到糖水道上中灣繞, 西隧特快, 廣東道後尖麼做定時循環點
回程科學館後佐敦道加站, 直掃去西隧
中灣繞糖水道落橋, 然後直線再上落耀東, SELL 西隧北角特快, 加BBI, 吸番哂960X 968X 既客

原有102 斬開左三條 (新118, 110X, 102QB起)
110 改做西隧北角QB太古坊客, 耀東補位再加唔洗用722轉9字頭, 其實係好既方向黎, SKW 就預計會用哂新118/720就算
118 有人有擔憂會爆, 其實柴灣柴斜既客量岩岩好加埋SKW就一車, 斬小西灣換SKW 唔算過分既諗法, 亦令班次可以減好少好少
118P 比杏花邨全日特快

最後就係106
捆綁哂成套重組+紅隧免費BBI, 叫柴小同skw放走106換特快, 縮到入嘉亨灣 (如果兩巴甘願放棄一半流水啦), 一開就直接太古開始原線
放番幾部車比910/110X/118P

GR1473 發表於 2020-9-26 00:59 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
GZ4031 發表於 2020-9-26 01:04 | 顯示全部樓層
GR1473 發表於 2020-9-26 00:59
你當渣華道班客死架?斬咗110之後咁點算呀,邊架車補渣華道個位呀?

我觀點係, 如果呢個重組對近乎成個東區都有利益
咁渣華道都只能食番102
一黎行既距離好短, 二黎本身110 渣華道落既人都唔係最多, 三黎就算真係反對, 咁就一條渣華道起飛哂成個東區
除非迫110X落番渣華道, 如果東區班客仔又咁唔介意咪得... 不過我外區人就睇唔透點解渣華道差兩個街口都要咁大反應 (仲要單向路黎)
我自己都有時去長康街/北角一帶, 搭110 同102 分別真係唔大, 甚或根本唔多人會死等110, 渣唔渣華都咁話
brianso198 發表於 2020-9-26 02:01 來自手機 | 顯示全部樓層
GZ4031 發表於 2020-9-26 00:48
北角炮台山又嫌112 116兜銅記慢, 回程兜南洋更甚
但問題係skw 去到qb 都冇一架快既紅隧車...
事實上110 對s ...

柴斜或小西灣是但一度係唔可能支持兜筲箕灣過海,
而且小西灣夾杏花邨做118P並唔快得過兜柴斜好多,杏花邨又出唔到好多客,根本118係無得搞。

就算要夾筲箕灣,早繁後都應該叫118P做而唔係成組118一拆二,但118P唔好講南行,就連北行比118快唔到10分鐘,一加一減分分鐘仲慢過118。

但同118比,118P早繁後直接成條掉落筲箕灣相對較容易做,但亦唔太見得做到。
所以,118玩一拆二然後條件係是但一條需要落筲箕灣係無可能傾掂數。

110X果度,拆條線愛東上完耀東落埋太古城,望落好似好快,不過一樣搵緊愛東笨。
仲有,筲箕灣道介乎新成街至文娛中心無車去九龍西係一個好大問題,就算畀你做110X,根本102只可能喺筲箕灣開,而非踢佢去康山道。

唔好同我講叫架110X好似77/99咁行鯉景灣,如果係咁我寧願110X兜健威同琴行街。

最簡單處理方法係南行112九點後一拆二,一條做銅鑼灣、另一條好似110咁直去北角。
110早繁南行由佢唔改,早繁後直去太古城,鍾意咪學A12停北角兩站都無所謂。
112早繁唔變,非繁及星期六日全日一拆二。

北行110而家有堆太古城去北角流水,無錯110唔應該做呢樣,不過太古城圈除咗佢同地鐵外真係無車坐,
而且北行110北角開始養到班熟客過海,用多幾分鐘行北角兩站再上東廊我覺得暫時無乜問題。

如果112南行能一拆二,理應102南行唔洗開咁多,到時再睇吓點樣開多啲102P算。

另,110耀東太古城假期成堆人係去尖沙咀行街,畀條西九車佢無錯班客會較受落,更大問題係太古城都唔知肯唔肯放棄尖沙咀車,假期110架車可以有一半人唔喺紅隧落。

brianso198 發表於 2020-9-26 02:08 來自手機 | 顯示全部樓層

GZ4031 發表於 2020-9-26 01:04
我觀點係, 如果呢個重組對近乎成個東區都有利益
咁渣華道都只能食番102
一黎行既距離好短, 二黎本身110  ...

個問題係,
早繁110渣華道係大客倉,太古城根本無客,早繁往港島畀架直出車班客無意義,尤其早繁鰂魚涌好多西隧車,同果堆車鬥快無作為。

反而非繁下繁110咁樣行真係有問題,而且當年118掉低唔少西九去北角客,呢樣嘢根本要諗吓點補。
反而紅隧得早繁多客,非繁下繁唔算多。

本身112南行有唔少運載空間,112南行一拆二,唔理時段問題其實可行。
118當年咁改係無錯,而家渣華道塞到根本入面仲耐過外面,但偏偏真係有客肯搭,用112去補點都好過叫架只係去尖沙咀紅隧嘅110去做。
DDREXTREME 發表於 2020-9-26 08:57 | 顯示全部樓層
繁忙時間走電車路分分鐘快過你夾梗上東廊
brianso198 發表於 2020-9-26 09:00 來自手機 | 顯示全部樓層
DDREXTREME 發表於 2020-9-26 08:57
繁忙時間走電車路分分鐘快過你夾梗上東廊

坐過好多次早繁110,埋單計點都贏102,贏幾多後話。
crea 發表於 2020-9-26 10:42 | 顯示全部樓層

brianso198 發表於 2020-9-26 09:00
坐過好多次早繁110,埋單計點都贏102,贏幾多後話。

110早繁同102P到紅隧車程差唔多一樣
正常點都快過102