hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 102P客量
開啟左側

[經歷分享/報告] 102P客量

louis19910701 發表於 2020-9-26 11:03 | 顯示全部樓層

樓主應該要喺紅隧觀察
brianso198 發表於 2020-9-26 12:06 來自手機 | 顯示全部樓層
crea 發表於 2020-9-26 10:42
110早繁同102P到紅隧車程差唔多一樣
正常點都快過102

如果110耀東半滿落山嘅話,落北角埋單比102P大約贏3分。
如果110係近乎坐滿落山,落北角輸畀102P一啲都唔奇。

但點講都好,點都快過102。
dennis28a 發表於 2020-9-26 12:30 | 顯示全部樓層
brianso198 發表於 2020-9-26 12:06
如果110耀東半滿落山嘅話,落北角埋單比102P大約贏3分。
如果110係近乎坐滿落山,落北角輸畀102P一啲都唔 ...

102 邊有可能贏比佢地?就算 102 景隆街世貿唔塞車,102P 同 110 可以快線直插灣北 U Turn,
而 102 仲要慢慢穿過紅隧慢車流先走到。
惡意回復是不道德的行為。
brianso198 發表於 2020-9-26 12:47 | 顯示全部樓層

dennis28a 發表於 2020-9-26 12:30
102 邊有可能贏比佢地?就算 102 景隆街世貿唔塞車,102P 同 110 可以快線直插灣北 U Turn,
而 102 仲要 ...

得一種情況,東廊塞到飛起同時景隆街唔塞。
但呢個情況近年極少發生。
GZ4031 發表於 2020-9-26 13:05 | 顯示全部樓層
brianso198 發表於 2020-9-26 02:01
柴斜或小西灣是但一度係唔可能支持兜筲箕灣過海,
而且小西灣夾杏花邨做118P並唔快得過兜柴斜好多,杏花 ...

新既118P 如果唔做環翠, 小西灣加兜埋富景, 之後永泰道去杏花邨, 應該點都要快過柴斜? 最少都應該快左7-10分鐘? 班次減番D
新既118 有人都曾經指過柴斜環翠唔夠客, 所以加經SKW 其實唔大問題? 最終結果可能真係慢5分鐘, 不過同時柴斜有位坐既機會大左唔少

筲箕灣道介乎新成街至文娛中心無車去九龍西呢個真係我盲區, 咁一係都係102 擺嘉亨灣, 補番文娛中心然後直爆去康山先有站

112 拆線其實非繁真係....驚佢同102 爭食結果大家齊齊少左客
110X 果到如果真係早繁渣華道咁多客咪渣華道早繁限定, 其他時間就跟番我propose 咁直接去太古城都夠

最後就係尖咀客我係諗住用910食左佢, 本身110 咁行法對尖咀吸引力都唔大得去邊, 咁既然點做都差唔多, 倒不如吸多一手西隧客
910 個重點係要開先例做東區西隧, 盡量吸番7字頭轉9字頭既客, 甚至本身嫌慢搭左地鐵既客
到時910 意義上係相當於970, 並唔係果幾班X車可以做到既野黎, 亦比18X快更多
如果真係驚太古城唔夠客, 亦可以北角消防局落橋, 甚或糖水道, 呢個值得再傾
bb606606 發表於 2020-9-26 13:11 來自手機 | 顯示全部樓層
GZ4031 發表於 2020-9-26 13:05
新既118P 如果唔做環翠, 小西灣加兜埋富景, 之後永泰道去杏花邨, 應該點都要快過柴斜? 最少都應該快左7-1 ...

肯定無7-10

快5分鐘ONLY
KR7295 發表於 2020-9-26 13:12 來自手機 | 顯示全部樓層

有段時間我會紅隧口乘搭下繁尾班102P,客量視乎前面有無102。
如果有的話,隧道口大約只是半滿,另外,有熟客會視乎到站時間而等102P。
正常計,102P同主線大約相差10~15分鐘到總站。

最多人落車的站是太古城中心,過後應該都有10~20個左右。

brianso198 發表於 2020-9-26 13:46 來自手機 | 顯示全部樓層
GZ4031 發表於 2020-9-26 13:05
新既118P 如果唔做環翠, 小西灣加兜埋富景, 之後永泰道去杏花邨, 應該點都要快過柴斜? 最少都應該快左7-1 ...

如果118P可以快到兩個字就唔洗咁頭痕囉。
brianso198 發表於 2020-9-26 13:49 來自手機 | 顯示全部樓層
KR7295 發表於 2020-9-26 13:12
有段時間我會紅隧口乘搭下繁尾班102P,客量視乎前面有無102。
如果有的話,隧道口大約只是半滿,另外,有熟 ...

頭班102P埋單企入隧道,
估唔到尾班可以得半滿埋紅隧。
KR7295 發表於 2020-9-26 14:24 來自手機 | 顯示全部樓層

brianso198 發表於 2020-9-26 13:49
頭班102P埋單企入隧道,
估唔到尾班可以得半滿埋紅隧。

其實都可以坐滿,只要在五分鐘內無102的時候,如此情況經常發生,另外不是常常出現頂閘離開。
可能是炮台山以前下車的人主要等102,北角至炮台山的人兩者都會等而主線優先。

就頂閘的情況而言,北角消防局會落走一班人,太古城中心又會落走一班。

以我個人所想,下繁回程102P即使是客量不太穩定,但可以嘗試加一班車,旺角或紅隧起載也可以。
事關118/P車太密,經常紅隧起載的車未能好好與始發車協調,令車子未能滿載之下離開,而102經常在該時段承受不了沿途吞吐,紅隧口經常留後,但多數客都在介乎太古與北角之間下車,加班在102P可以令乘客得到快捷服務。

I'm just a small potato!!